Problem z ACPI
witam
mam taki problem:
wgrałem niedawno od nowa windowsa xp i zaczął mi on chodzić niestabilnie; w podgładzie zdarzeń sprawdziłem co to moźe byc i pojawiają mi się takie dwa podobne błądy. Oto treść komunikatu:
Żródło ACPI
AMLI: SYSTEM BIOS ACPI dokonuje próby odczytu/zapisu z/od niedozwolonego adresu portu WE/Wy (0xcfc) który znajduje się w ochronnym zakresie adresów 0xcf8–0xcff.To moźe prowadzić do niestabilnosci systemu.
Nie wiem o co tu chodzi. Proszę o pomoc
moja konfiguracja Athlon1000, ECS K7VZA, Radeon 9600PRO, Seagate 30GB, LG 52x itd..
pozdrowienia
mam taki problem:
wgrałem niedawno od nowa windowsa xp i zaczął mi on chodzić niestabilnie; w podgładzie zdarzeń sprawdziłem co to moźe byc i pojawiają mi się takie dwa podobne błądy. Oto treść komunikatu:
Żródło ACPI
AMLI: SYSTEM BIOS ACPI dokonuje próby odczytu/zapisu z/od niedozwolonego adresu portu WE/Wy (0xcfc) który znajduje się w ochronnym zakresie adresów 0xcf8–0xcff.To moźe prowadzić do niestabilnosci systemu.
Nie wiem o co tu chodzi. Proszę o pomoc
moja konfiguracja Athlon1000, ECS K7VZA, Radeon 9600PRO, Seagate 30GB, LG 52x itd..
pozdrowienia
Odpowiedzi: 20
wiecie co chyba lepij bedzie jak zainwestuje w nowa plyte głowna jakiejs lepszej firmy niz mercury co byscie polecili
mam athlona 1 GHz i SDRam mam dalej wymieniac czy te informacje wystarcza do okreslenia nowej plyty
mam athlona 1 GHz i SDRam mam dalej wymieniac czy te informacje wystarcza do okreslenia nowej plyty
sciagnalem nowy bios ze strony producenta www.kobian.com ale nawet tego nie dalo rady wgrac
:? co ma Ci nie wypalić :shock: toź to nie szczylo
a nowy bios pewnikiem na stronie producenta jest tylko Ci sie nie chce instrukcji poszukać i adresu do przeglądarki wpisać. Poza tym po podaniu takich danych,
to nic ci nikt nie znajdzie , a jesli juź to nie wiadomo będzie czy to ten BIOS
a nowy bios pewnikiem na stronie producenta jest tylko Ci sie nie chce instrukcji poszukać i adresu do przeglądarki wpisać. Poza tym po podaniu takich danych,
mam plyte glowna mercury kt133a
to nic ci nikt nie znajdzie , a jesli juź to nie wiadomo będzie czy to ten BIOS
a mogłby mi ktos podesłać jakis nowiutki biosik
tak na wszelki wypadek jakby load bios default nie wypalilo :P
tak na wszelki wypadek jakby load bios default nie wypalilo :P
Bobi_robert:tyle źe ja mam troszke innego kompa athlon 1 Ghz Nvidia GeForce 2 mx 400 i 2 hdd seagate 120 GB i samsung 30 Gb
ale to chyba nic nie zmienia
To co akurat wymieniłeś to mozesz mieć inne niź ja czy inni, ale BIOS – poza kilkoma dodatkami od producenta MOBO zaleźnymi – jest wspólny dla większości PC.
Zrób tak jak radzi Rebe – "DEL" wcisnij po starcie, znajdź "Load BIOS Default" i potwierdź źa tak.
Następnie wciśnij F10 – coby zapisać
w biosie mam cos takiego
–load fail–safe defaults
–load optimized defaults
co wziasc
–load fail–safe defaults
–load optimized defaults
co wziasc
A moźe by tak ........ w google wrzucić "BIOS ACPI dokonuje próby odczytu" i poczytać jakie porady padąły na innych forach ? – jest tego raptem trochę ponad 10 linków.
tyle źe ja mam troszke innego kompa athlon 1 Ghz Nvidia GeForce 2 mx 400 i 2 hdd seagate 120 GB i samsung 30 Gb
ok dzieki sprubuje
Bobi_robert:ja mam ten sam blad ale co dokladnie mam zmienic w biosie na default
:?
Wszystko – jest tam jakiś taki "set default" czy "load default".
ja mam ten sam blad ale co dokladnie mam zmienic w biosie na default
Wiesz co Adas, nie chodzi o to co masz na zakladce medadzera ale o to ze apm pracuje pod kontrola acpi i chociaz w win98 tego nie widac to acpi jednak kontroluje zasilanie urzadzen.Pozdrawiam
Stylowy:Jezeli jestes tak pewny ze nie mam racji to wejdz na podany link i tam sobie poczytaj: www.acpi.info i wtedy sie przekonasz ze mam racje.Pozdrawiam
Akurat nie rozchodzi się o to kto ma rację tylko, źe sam wiem źe win98 nie korzysta z ACPI tylko z APM, to znaczy w manager urządzeń masz standartowy komp PC w 98 i nie da się zmienić na komp z interfejsme ACPI w przeciwieństwie do XP
Jezeli jestes tak pewny ze nie mam racji to wejdz na podany link i tam sobie poczytaj: www.acpi.info i wtedy sie przekonasz ze mam racje.Pozdrawiam
Stylowy:Acpi jest obslugiwane przez system windows98
Z tego co wiem to win98 wykorzystuje APM i Plug And Play a nie ACPI
Acpi polega na tym iz to system zarzadza energia a nie bios i kontroluje doplyw energi do urzadzen. Acpi jest obslugiwane przez system windows98 i nowsze
zostaje uaktywniony tylko raz podczas instalacji systemu iwykrywa czy bios jest zgodny z acpi.Informacja.www.acpi.info
zostaje uaktywniony tylko raz podczas instalacji systemu iwykrywa czy bios jest zgodny z acpi.Informacja.www.acpi.info
Do energii pewnie nic, ale do adresów owszem. Zaś sam komunikat mimo, ze z ACPI w nazwie wcale nie musi oznaczać problemu z zarządzaniem energią w postaci takiej jak zdajesz się to rozumieć.
Rebe:
2. Zmiana kart w gniazdach PCI
A co mają gniazda PCI do energi??
Ad@$:A wyłącza Ci się komp normalnie czy musisz ręcznie?
Nie no kur..........."na piard i dwa gwizdy".
Gratuluję pytań – po nich moźna sobie i poziom "odpowiedzi" dośpiewać.
1. Zmiana pamięci w slocie.
2. Zmiana kart w gniazdach PCI
3. "Zabawa" z BIOS–em –od ustawień default–owych
począwszy, a potem tych zarządzania energią
dotyczących.
A wyłącza Ci się komp normalnie czy musisz ręcznie?
Strona 1 / 1