Problem z Access Point-em

witam! Mam pewien problem z konfiguracja i uruchomieniem internetu bezprzewodowego. Kupilem Access Pointa firmy D-Link, karte sieciowa (do zastosowan bezprzewodowych). Wlozylem ja do laptopa, zainstalowalem sterowniki i smiga. Gdy przychodzi czas na konfiguracje aby ta siec dzialala pojawia sie problem. Pierwszy raz gdy ja podlaczalem siedzialem nad tym chyba z 3h i jakos udalo mi sie (cudem) do tego dojsc i internet bezprzewodowo dzialal. Wczoraj gdy odlaczylem accesa z pradu i wlaczylem na nowo juz siec przestala funkcjonowac (jakby pogubil adresy). Posiadam Accespointa D-Link-a, konfiguracja jego odbywa sie poprzez wpisanie do przegladarki: 192.168.0.50 . Gdy przechodze na zakladke LAN (w tych ustawieniach) widze formularze do wypelenienia: Static albo Dynamic IP. Wybieram Dynamic. I w tym momencie nie wiem jaki IP wpisac. Czy moj ktory mam od uslugodawcy, czy IP modemu do ktorego podpiety jest Access, czyli 192.168.100.1. Dalej pyta sie o Maski i adresy DNS, ale w te miejsca nalezy chyba wpisac te ktore udostepnia provider. Gdy tak wpisuje dane IP i klikam na Accept, dalej internet sie nie laczy. Znaczy podczas polaczenia miedzy accesem a karta sieciowa pisze ze "Polaczenie jest prawidlowe i idealne", wszystko na MAx, bez konfliktow. Tylko czemu nie dziala intenret? :( W ustawieniach sieciowych Xp, ustawiam na konfiguracje automatyczna, ale on znajduje jakos obcy mi adres, przypisany przez system Xp, zaczynajacy sie od 164.19..... Nie wiem co zrobic aby pojawil sie prawidlowy adres IP na liscie. Co wpisac i jak to skonfigurowac poprawnie? Pomoze mi ktos?, bo juz naprawde nie potrafie sobie poradzic. Nie uzywam zadnych routerow. Access point przesyla sygnal tylko na jedna karte do jednego laptopa, podlaczony jest do modemu kablowego. Prosze o pomoc

Odpowiedzi: 1

Adres dostwcy wprowadzic musisz na AP.
By skonfigurowac AP wybierz: STATIC i wprowadz sam adres IP i MASKE.
IP musi byc z podsieci 0, tak jak adres konfiguracyjny AP, czyli np 192.168.0.2, maska stnadard dla C, czyli 255.255.255.0.
Jesli skonfigurujesz sobie DHCP na AP to mozesz wrocic do DYNAMIC.
brtx
Dodano
12.06.2006 14:51:43
special
Dodano:
11.06.2006 23:10:13
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1