Problem z 200GB
Witam!
Mam pewien problem z dyskiem 200GB mianowicie:
gdy dziele dysk przed instalacja Windows to mam tylko 130 GB dostepnej pamieci do podzialu a gdzie pozostale 70?
Co robic?
Czy moglby ktos mi jakos "lopatologicznie" wytlumaczyc ? :)
Mam pewien problem z dyskiem 200GB mianowicie:
gdy dziele dysk przed instalacja Windows to mam tylko 130 GB dostepnej pamieci do podzialu a gdzie pozostale 70?
Co robic?
Czy moglby ktos mi jakos "lopatologicznie" wytlumaczyc ? :)
Odpowiedzi: 11
gusioo:BOOTanick:[...]musi miec conajmniej SP1 poniewaz goly win nie widzi dyskow powyszej 130 giga[..]
EnableBigLBA.
gusioo racja :] wszak nie pomyslalem o tej opcji a czytajac twoj post nie zaskoczylem najwyrazniej :] a tu mala solucja apropo owej opcji
Start >>> Uruchom >>> Regedit
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters
i dodaj wartosc DWORD o nazwie EnableBigLba i wartosci 1
BOOTanick:[...]musi miec conajmniej SP1 poniewaz goly win nie widzi dyskow powyszej 130 giga[..]
EnableBigLBA.
jesli instalujesz wina xp to musi miec conajmniej SP1 poniewaz goly win nie widzi dyskow powyszej 130 giga (co umozliwia wlasnie SP1 i oczywiscie SP2)
Bazo:,a SP 1 lub 2 instalowac?
A to juz zalezy od ciebie, czy chcesz miec, czy nie. Ja polecam zainstalowac.
,a SP 1 lub 2 instalowac?
czyli zmiana w rejestrze, PM? i tyle?
czyli zmiana w rejestrze, PM? i tyle?
No, czyli ok, pozostalo Ci to co wyzej pisalem i juz bedziesz wiedzial o co chodzi :wink:
w BIOS–ie jest 200GB
Sprawdz czy w Biosie jest wykrywana prawidlowa wielkosc dysku. A co do tego ze Windows nie widzi calej pojemnosci to wrzyc w szukajke EnableBigLBA
własnie szukam i nie moge znalezc tematu w ktorym jest wszystko dokladnie wytlumaczone :)
moze podpowiesz jakies slowo kluczowe :)
moze podpowiesz jakies slowo kluczowe :)
Strona 1 / 1