problem w XP z ustawienim UDMA dla dysku :(((
witam
jak w temacie, dlaczego nie moge ustawic UDMA dla dysku ST340810 ? na plycie MS ktora obsluguje ten tryb przeciez. robilem tak jak "przyklejonym temacie" na forum XP i nic, dlaej po restarcie znajduje wsyztsko i we wlasciwosciach dysku pisze aktualny tryb PIO mimoz e jest opcja zaznaczona "jezeli dostepny DMA" to uzyj.
co robic kurcze, w biosie mam ustawione mam wlaczone PIO na AUTO i UDMA na AUTO, nawet jak wylacze IDE PREFETCH MODE /czy jakos tak/ na disable to i tak X nie ustawia DMA. przy starcie w tabelce jest napisane ze jest truib ATA 100 dla dysku i ATA33 dla CDRW. obudwa podpierte na osobnych tasmach.
poradzcie cos
jak w temacie, dlaczego nie moge ustawic UDMA dla dysku ST340810 ? na plycie MS ktora obsluguje ten tryb przeciez. robilem tak jak "przyklejonym temacie" na forum XP i nic, dlaej po restarcie znajduje wsyztsko i we wlasciwosciach dysku pisze aktualny tryb PIO mimoz e jest opcja zaznaczona "jezeli dostepny DMA" to uzyj.
co robic kurcze, w biosie mam ustawione mam wlaczone PIO na AUTO i UDMA na AUTO, nawet jak wylacze IDE PREFETCH MODE /czy jakos tak/ na disable to i tak X nie ustawia DMA. przy starcie w tabelce jest napisane ze jest truib ATA 100 dla dysku i ATA33 dla CDRW. obudwa podpierte na osobnych tasmach.
poradzcie cos
Odpowiedzi: 2
Sprawdź w logach czy nie pa błedu dysku.
spróbuj podmienić taśmy między kanałami – moźe ta od sysku jest xle wpięta lub uszkodzona.
O sprźecie nie iwem nic więc tylko zasugeruję – jeźlei jest podkręcony to wróć do ustawień standardowych – moźe kontroler nie wyrabia.
spróbuj podmienić taśmy między kanałami – moźe ta od sysku jest xle wpięta lub uszkodzona.
O sprźecie nie iwem nic więc tylko zasugeruję – jeźlei jest podkręcony to wróć do ustawień standardowych – moźe kontroler nie wyrabia.
Rebe:Ten "problem" rozwiązuje się w taki sposób:
Wchodzisz do menagera urządzeń i klikasz na odinstaluj w odniesieniu do kanału IDE, w którym jest to urządzenie.
Potem restartujesz komputer i po załadowaniu systemu cieszysz się trybem UDMA właściwym dla dysku.
Systme przy , bodaj, 6 błedach w komunikacji przełącza się z UDMA do PIO by zxachować stabilność – takie zabezpieczenie.
Na ten temat w archiwum pewnie dziesiątki postów by się znalazły.
PS.
Nie przenosze, bo .... nie, choć z bezpieczeństwem wątek wspólnego nie ma wiele.
no ale ja wlasnie pisalem ze tak robilem i nic, zainstalwalem sterowniki via 4in1, zrobilem znowu tak jak mowisz ale tryb UDMA wspoczyl tylko na pomocniczy kanal IDE ale na podstawowym jest nadal PIO.
Strona 1 / 1