Problem w XP po wymianie procesora
Odpowiedzi: 20
-
[quote=Ukey]Tak wiec moze udowodnisz to co piszesz... Tak na marginesie co Ty wiesz o moim poziomie (ale jaki poziom? cukru we krwi ?)[/quote] Mam specjalnie rozgrzebywać komputer? Sam sobie udowodnij. O Twoim poziomie wiem z Twoich postów - tak trudno Ci samemu do tego dojść? [quote=Ukey]I owszem skoro mam siedziec 2 dni nad rozwiazaniem problemu, a moge zrobic formata i reinstal i w 2-3 h miec czysty system , z wszelkim softem to dziekuje... Strata czasu!![/quote] I przez takich jak Ty polecenie format c: jest najczęściej stosowanym poleceniem na świecie. Jak pojawia się problem to format c: i mamy z głowy; pojawia się wirus? No to format C: Nawet tu na forum zawsze jest "to spróbuj sformatować". Takie fachowcy tu siedzą.
-
[quote=Ukey]Wymien sobie plyte i procka z Intela na AMD i nie bedziesz musial robic formata ?[/quote] No właśnie nie musiałem. PEBKAC.
-
[quote=Chawał Kuja][quote=Ukey]Wymien sobie plyte i procka z Intela na AMD i nie bedziesz musial robic formata ?[/quote] No właśnie nie musiałem. PEBKAC.[/quote] To dosc ciekawe ... moze niech sie wypowie jakis szpec z forum ? Bo jakos wiare w MS posiadam ale nie az taka ...
-
[quote=Ukey][quote=Chawał Kuja][quote=Ukey]Wymien sobie plyte i procka z Intela na AMD i nie bedziesz musial robic formata ?[/quote] No właśnie nie musiałem. PEBKAC.[/quote] To dosc ciekawe ... moze niech sie wypowie jakis szpec z forum ? Bo jakos wiare w MS posiadam ale nie az taka ...[/quote] Wszyscy "szpece" trzymają Twój poziom więc nie sil się.. Co do rzekomych problemów to jak zawsze problemem jest użytkownik, dla którego format to lekarstwo na wszystko i tak zapewne jest w Twoim przypadku.
-
[quote=Razorek]P.s. Mały na priv pisz i na blooga sobie później wrzucisz, bo [b]tutaj[/b] nikt Twoich smętów nie ma ochoty czytać....[/quote] To teraz już robimy wycieczki osobiste - wiadomo, brakuje argumentów to zmieńmy temat. [quote=Ukey]Jesli masz mozliwosc wymien sobie procka z 1 rdzeniowego na 2 rdzeniowego(lub wiecej) i zobacz czy system wstanie odrazu bez "reanimacji". I poczytaj ze jest to normalne zachowanie. System przypisuje sobie dana czesc komputera i jesli dana czesc zostanie wymieniona poprostu sie sypie (zabezpieczenie jak chcesz kupic kompa z zainstalowanym systemem i pozniej wymienic bebechy). Dlaczego po wymianie np procka i pozniejszej checi aktywacji systemu wywala ze kluczyk jest nie aktualny? Bo takie jest zabezpieczenie , wystarczy zadzownic do M$ i wygeneruja Ci nowy kluczyk ![/quote] Nie masz pojęcia o czym piszesz.
-
[quote=Ukey]Po zmianie procka / mobo / grafa zazwyczaj w 80% windowsy sie sypia i jest to normalne !![/quote] Bzdura.
-
[quote=Ukey](wiem bo mam)[/quote] A na poprzedniej stronie miałeś jakieś wątpliwości - nawet format proponowałeś. To w końcu jak to jest?
-
[quote=Razorek]Bzdura. Ja kupowałem komputer z Windowsem w zestawie i był to procesor D805 i Win XP HE. Wszystko było w największym porządku. Po prostu to jest kwestia instalacji. Sprawdzaj regularnie dziennik zdarzeń, czy się jakieś błędy nie tworzą.[/quote] Znowu bzdura. Mylisz dwa rdzenie z dwoma procesorami. A ta "kwestia instalacji" to co znaczy? Trza instalacje w jakiś określony dzień robić?
-
[quote=Chawał Kuja]A ta "kwestia instalacji" to co znaczy? Trza instalacje w jakiś określony dzień robić?[/quote] Jak Ty to tak rozumiesz i wierzysz we wpływ sił metafizycznych to proszę bardzo. Wyjaśnienie kwestii dla nie-czarodziejów: wymieniasz ważny podzespół (jakim niewątpliwie jest procesor) bazowy robisz reinstalkę systemu. P.s. To przypadek że czepiasz się tylko moich sformułowań? Uznaję że tak.
-
[quote=Razorek]wymieniasz ważny podzespół (jakim niewątpliwie jest procesor) bazowy robisz reinstalkę systemu.[/quote] Kolega w piaskownicy Ci takich pierdół naopowiadał, a Ty w to uwierzyłeś. [quote=Razorek]P.s. To przypadek że czepiasz się tylko moich sformułowań? Uznaję że tak.[/quote] Skoro są głupie to się ich czepiam.
-
[quote=cep]Przepraszam Ukey nie obrażaj się, ale ciekawość napędza rozwój ludzkości, a Ty proponujesz najprostsze metody. To nie jest sposób robić wszystko od nowa, ale wiedzieć więcej i uczyć się. Patrząc na innych użytkowników to instalacja winxp w 20 minut uda się jedynie tylko jak się ma backup lub image systemu. A ilu zwykłych userów windy to robi ? Poza tym nowy system jest szybki i OK, niestety brak znanych aplikacji. Trzeba je doinstalować jak się je jeszcze gdzieś ma. Nie wydaje mis ię to dobrym rozwiązaniem. Mój sposób nie jest idealny jak widać po kosmetyce której muszę dokonać, ale komputer działa. [/quote] Moze i masz racje i nie obraze sie ;] Jednak to nie jest "wyleczenie" lecz "zaleczenie" co moze pozniej miec katastrofalne skutki (oby nie). Jednak ja osobiscie wolal bym zrobic reinstal, to nie linux ze mozna tak sie bawic systemem plikow.
-
[quote=aisou]Spróbuj wczytać domyślne ustawienia Biosu. Jaki Linux odpalasz? Jaka jest zawartość pliku dev/cpuinfo ( Linux )? @Ukey Root może wszystko, szary user niewiele :P IMO najprościej/najszybciej będzie rozwiązać problem reinstalacją.[/quote] Root oczywsicie w linuxie ;] bo w Windzie admin to moze tyle co nic .. (porównując do linuxa ;p) No niestety reinstal tylko pozostaje. Windows czesto (jesli aktywny) przyczepia sie do danej czesci na kompie (zabezpieczenie jakies bylo otym glosno) Najczesciej jest to dysk , jednak czasami moze tez byc numer procesora czy tez ram. Systemy Windows Serwer tego problemu nie ma. Teraz sobie przypomnialem mialem podobny problem po wymianie z Celetona na P4 , zakonczone reinstalacja (bez formata)