Problem w WDC WD800JB 8MB
Witam! Wlasnie ponownie przeszedlem w wingrozy 98 na XP, tyle ze kupilem sobie nowy dysk (ten powyzej). Pod nero na 98 transfer mialem do 45 000 kB/s, ale po instalce XP'ka skwasilo sie na 15 000 kB/s. Zaistalowalem najnowszego via4in1 i nadal nie pomaga. Jest tu gdzies moze wlaczanie DMA ? Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki
Odpowiedzi: 9
Multi–Word DMA tryb 2 to nie jest to samo co UDMA!!! Jest to wolniejszy tryb, coś masz nie tak z ustawieniami, taki tryb włączał się czasami na starszych CD–ROMach (ale nie PIO–4)
To jest Mercury KOB KT133a FSX na VIA VT82C686B. Jezeli wpadniesz na jakis pomysl to daj znac.
jeszcze odpowiedz na moje pytanie jaką masz płyte główna ??
Kurcze powalilo mi sie odpowiedz z nowy temat :)
Bez przesady, az takim laikiem to nie jestem. Mam nagryware na osobnej tasmie. Kumpel ma identyczny dysk i postawione XP i zasuwa mu rowno, wiec nie wiem gdzie tkwi blad. Niedlugo sie wkurze. Juz puscilem maila do WDC (ciekawe ile mi beda odpowiadali :)
Bez przesady, az takim laikiem to nie jestem. Mam nagryware na osobnej tasmie. Kumpel ma identyczny dysk i postawione XP i zasuwa mu rowno, wiec nie wiem gdzie tkwi blad. Niedlugo sie wkurze. Juz puscilem maila do WDC (ciekawe ile mi beda odpowiadali :)
Kurcze powalilo mi sie odpowiedz z nowy temat :)
Czy masz dysk podłączony z razem z innym uźądzeniem np. nagrywarką. Podłącz dysk samotnie na pierwszym kanale a ngrywarkę na drugi kanał i zobacz jak będzie.
Odpowiedz jest prosta – wloz plyte z winem 98 :D
Dobra dobra. To juz sprawdzilem wtedy i co najgorsze jest ustawione DMA jezeli dostepne. Pod spodem jest Multi–Word DMA tryb 2. Niestety w NERO nadal mam 14, 15 000 kB/s (zreszta odczuwalne to jest takze przy kopiowaniu), a jak wczesniej napisalem to na wingrozie 98 latal 45 000 kB/s. Masz jakis pomysl na to???
Najprawdopodobniej winxp juź włączył dma dla dysku. Żeby to sprawdzić wejdź do:
menadźera uźądzeń/kontrolery ide ataatapi/wejdź we właściwości kanału ide/zakładka zaawansowane ustawienia.
menadźera uźądzeń/kontrolery ide ataatapi/wejdź we właściwości kanału ide/zakładka zaawansowane ustawienia.
Strona 1 / 1