Problem w plikiem boot.ini
Po zainstalowaniu roznych programach zmieniajacych wyglad xp (i po ich wykasowaniu) zepsul mi sie plik boot.ini, co prawda windows sie uruchamia ale wyswietla komunikat o bledzie (nieprawidlowy plik boot.ini, rozpoczynam rozruch z c:WINDOWS – lub cos w tym stylu). Planuje zainstalowac na drugim dysku drugiego xp ale boje sie ze z tak popsutym plikiem komputer nie bedzie ich widzial. Czy wie ktos jak powinien wygladac ten plik dla Windowsa XP Proffesional zainstalowanego w katalogu C:WINDOWS
?
Pozdrawiam
?
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 10
Skocz do kolesia z Win'XP
Zgraj z c:oot.ini na dyskietkę
Wgraj do c:
i po kłopotach :D
Zgraj z c:oot.ini na dyskietkę
Wgraj do c:
i po kłopotach :D
Tak.
mam boot.bxp o takiej tresci:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
to chyba dobry plik?
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
to chyba dobry plik?
MarcinX ma racje ! ;] StyleXP jest naprawde OK. Nie spowalnia systemu i nie powoduje zadnych problemow. Przynajmniej w moim przypadku. Niektore programy robia backup plikow zobacz czy nie masz pliku typu boot.bak
Dlaczego ?
Ja z Style Xp jestem baaaaardzo zadowolony.
Polecam :!: .
Ja z Style Xp jestem baaaaardzo zadowolony.
Polecam :!: .
Aby uruchomić Konsolę odzyskiwania z dysków startowych systemu Windows XP lub z dysku CD z systemem Windows XP, wykonaj następujące kroki:
Włóź dysk startowy systemu Windows XP do stacji dyskietek lub włóź dysk CD z systemem Windows XP do stacji CD–ROM, a następnie ponownie uruchom komputer.
Jeśli pojawi się odpowiedni monit, zaznacz wszelkie opcje, które są wymagane do uruchomienia komputera z dysku CD.
Gdy pojawi się ekran ?Instalator – Zapraszamy?, naciśnij klawisz R, aby uruchomić Konsolę odzyskiwania.
Jeśli na komputerze jest skonfigurowany podwójny lub wielokrotny rozruch, wybierz instalację, do której chcesz mieć dostęp z Konsoli odzyskiwania.
Gdy pojawi się odpowiedni monit, wpisz hasło administratora. Jeśli hasło administratora jest puste, po prostu naciśnij klawisz ENTER.
W wierszu polecenia moźesz wpisywać polecenia słuźące do diagnozowania i naprawiania instalacji systemu Windows XP.
Aby wyświetlić listę poleceń dostępnych w Konsoli odzyskiwania, wpisz polecenie recovery console commands lub help, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
Aby uzyskać informacje o określonym poleceniu, wpisz polecenie help nazwa_polecenia, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
Aby zamknąć Konsolę odzyskiwania i ponownie uruchomić komputer, wpisz polecenie exit, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
Jak zalogujesz sie do konsoli odzyskiwania wpisz fixboot i fixmbr. Moze rozwiaze to problem
Dokladnie nie wiem po instalacji czego, ale instalowalem skore do longhorna.
BTW
Te wszystkie Windows Blindy i inne programie tego typu sa nic nie warte i tylko psuja system.
BTW
Te wszystkie Windows Blindy i inne programie tego typu sa nic nie warte i tylko psuja system.
Miałem to samo.
Problem pojawił się po zainstalowaniu Longhorn Transformation Pack.
Uszkodziło Boot.ini i winda nie startowała.
Pomogła naprawa systemu.
Od tej pory pojawia się ten sam komunikat co u ciebie.
Na 99% system będzie widział drugi zainstalowany Xp.
Czy u ciebie pojawiło się to po instalacji Longhorn packa ?
Problem pojawił się po zainstalowaniu Longhorn Transformation Pack.
Uszkodziło Boot.ini i winda nie startowała.
Pomogła naprawa systemu.
Od tej pory pojawia się ten sam komunikat co u ciebie.
Na 99% system będzie widział drugi zainstalowany Xp.
Czy u ciebie pojawiło się to po instalacji Longhorn packa ?
A moge prosic o wytlumaczenie w jaki sposob te konsole bezpiecznie uruchomic?
Sprobuj naprawic to w konsoli odzyskiwania xp:
fixboot i fixmbr
fixboot i fixmbr
Strona 1 / 1