problem: udostepnianie drukarki w XP –> 98 – OKIPAGE 8w L
Witam,
komp1 – win XP z zainstalowana w/w drukarka
komp2 – win 98 SE
Drukarka na komp1 jest udostepniona. Drukowanie z tego kompa jest bezproblemowe. Problem polega na drukowaniu przez siec z komp2.
Przy probie druku "na liscie zadan drukarki" na komp1 pojawia sie nazwa drukowanego pliku z komp2 i na tym konczy sie "druk".
Na komp2 pojawia sie komunikat ze drukarka przestala byc dostepna.
Prosze pomozcie, to dosc pilna sprawa :(
Ps. konto gosc jest wlaczone, staralem sie nadac mu prawa do drukowania ale to nic nie pomoglo.
Mozliwe ze pomoga zaoszczedzic czasu jeszcze 2 ponizsze informacje:
– mam takze problem z odczytem plikow z komp1 na komp2 i odwrotnie – brak dostepu, moze to cos ma wspolnego.
– na komp1 jest wlaczone udostepnianie polaczenia internetowego i ono bez problemu dziala, komp2 ma internet.
komp1 – win XP z zainstalowana w/w drukarka
komp2 – win 98 SE
Drukarka na komp1 jest udostepniona. Drukowanie z tego kompa jest bezproblemowe. Problem polega na drukowaniu przez siec z komp2.
Przy probie druku "na liscie zadan drukarki" na komp1 pojawia sie nazwa drukowanego pliku z komp2 i na tym konczy sie "druk".
Na komp2 pojawia sie komunikat ze drukarka przestala byc dostepna.
Prosze pomozcie, to dosc pilna sprawa :(
Ps. konto gosc jest wlaczone, staralem sie nadac mu prawa do drukowania ale to nic nie pomoglo.
Mozliwe ze pomoga zaoszczedzic czasu jeszcze 2 ponizsze informacje:
– mam takze problem z odczytem plikow z komp1 na komp2 i odwrotnie – brak dostepu, moze to cos ma wspolnego.
– na komp1 jest wlaczone udostepnianie polaczenia internetowego i ono bez problemu dziala, komp2 ma internet.
Odpowiedzi: 18
ad.1. – nie, sa one rozne
ad.2. – mam 2 dyski jeden na FAT drugi NTFS, udostepnialem katalog na dysku z FAT i nazwa byla krotka 5 znakowa ( ale dobrze wiedziec ze max 12 i bez dziwnych znakow – czesto w nazwach katalogow uzywam znaku: _ – tego nie wiedzialem :) )
Bede dalej kombinowac :)
ad.2. – mam 2 dyski jeden na FAT drugi NTFS, udostepnialem katalog na dysku z FAT i nazwa byla krotka 5 znakowa ( ale dobrze wiedziec ze max 12 i bez dziwnych znakow – czesto w nazwach katalogow uzywam znaku: _ – tego nie wiedzialem :) )
Bede dalej kombinowac :)
Kolego, czy login na w98 nie jest identyczny z nazwa tego komputera ?witekw:... logowalem sie z nazwa uzytkownika i haslem takim samym jak nadane w jednym z kont w XP
Jesli masz NTFS, ustaw dostep na taki jaki chcesz dla tego zalozonego konta w zakladce Zabezpieczenia.witekw:W katalog moge wejsc, liste plikow widac (ale nie zawsze) i na tym koniec, plikow za nic nie mozna skopiowac).
Nazwa udostepnianego folderu nie moze byc dluzsza niz 12 znakow o ile pamietam.
Komputery nie moga miec jakichs dziwnych znakow w nazwie. To samo z kontami.
Poza tym, jesli robisz te zmiany i probujesz dostac sie do tych zasobow udostepnionych przez wprowadzeniam zmian, rowniez moga byc problemy. Musisz sciagnac udostepnienie, najlepiej reset maszyny i dopiero ustawiasz udostepnianie i prawa.
no wlasnie jak ten problem z kopiowaniem rozwiazac, okej przegladac mozna i na tym sie konczy ...
do Szymona i EL NINO :)
Tam sa huby nie switche, ale pokombinuje dalej w poniedzialek albo wtorek ;)
Ps.
W domu mam 2 kompy jeden na XP drugi na W98 – stwierdzilem ze sobie to stestuje i zrobilem konfiguracje z zainstalowanym tez IPX...(bez IPX.. kompy nie chca sie widziec) no i z W98 bez problemu drukuje przez siec ale zalozylem konto w XP a w 98 zrobilem Klient sieci MSN i logowalem sie z nazwa uzytkownika i haslem takim samym jak nadane w jednym z kont w XP i niestety nadal sa problemy z udostepnianiem plikow.
W katalog moge wejsc, liste plikow widac (ale nie zawsze) i na tym koniec, plikow za nic nie mozna skopiowac).
Tam sa huby nie switche, ale pokombinuje dalej w poniedzialek albo wtorek ;)
Ps.
W domu mam 2 kompy jeden na XP drugi na W98 – stwierdzilem ze sobie to stestuje i zrobilem konfiguracje z zainstalowanym tez IPX...(bez IPX.. kompy nie chca sie widziec) no i z W98 bez problemu drukuje przez siec ale zalozylem konto w XP a w 98 zrobilem Klient sieci MSN i logowalem sie z nazwa uzytkownika i haslem takim samym jak nadane w jednym z kont w XP i niestety nadal sa problemy z udostepnianiem plikow.
W katalog moge wejsc, liste plikow widac (ale nie zawsze) i na tym koniec, plikow za nic nie mozna skopiowac).
W takim razie ustawione logowanie do sieci M$ Networks. Czy przy uruchamianiu komputera z tym w98 w pojawiajacym sie okienku logowania M$ Networks wpisujsz nazwe usera i haslo ? Bez hasla w98 nie chce wspolpracowac z XP.witekw:W W98 w otoczeniu sieciowym jest zainstalowane:
– Klient Sieci MSN ...
Skoro masz ustawione proste udostepnianie, to nie powinno byc zadnych problemow. No chyba ze wczesniej namieszales cos w ustawieniach.witekw:Moze za bardzo sie skupilem na konfiguracji Win XP a nie 98 ale miedzy kompami z XP tez sa problemy z udostepnaniem plikow.
Tu masz podobny problem z dostepem – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=20744
pomijajac moj stosunek do el nino ;) uwazam, ze tym razem ma racje wlasnie on :)
a moze bys tak dolaczyl protokol nwlink zgodny z ipx/... wszystkim byloby latwiej, nawet xpekom :)
ponadto masz huba czy switcha? sa "pewne" roznice w ich dzialaniu.
a moze bys tak dolaczyl protokol nwlink zgodny z ipx/... wszystkim byloby latwiej, nawet xpekom :)
ponadto masz huba czy switcha? sa "pewne" roznice w ich dzialaniu.
Dlatego wlasnie prosze o pomoc bo XP to nie jest taka latwizna jak w9x.
Ale z innych postow krok po kroku probowalem wszystkiego bez pozytywnego skutku i juz nie mam na to sily, tym bardziej ze nie mam tego wszystkiego pod reka i co kilka dni moge dobrac sie do tej "wadliwej" sieci :(
Dosc klopotliwe jest to ze czasem przez chwile chodzi ok a potem sie wywala.
W W98 w otoczeniu sieciowym jest zainstalowane:
– Klient Sieci MSN
– karta sieciowa
– protokol TCP/IP
– udostepnianie plikow i drukarek
Moze za bardzo sie skupilem na konfiguracji Win XP a nie 98 ale miedzy kompami z XP tez sa problemy z udostepnaniem plikow.
Ale z innych postow krok po kroku probowalem wszystkiego bez pozytywnego skutku i juz nie mam na to sily, tym bardziej ze nie mam tego wszystkiego pod reka i co kilka dni moge dobrac sie do tej "wadliwej" sieci :(
Dosc klopotliwe jest to ze czasem przez chwile chodzi ok a potem sie wywala.
W W98 w otoczeniu sieciowym jest zainstalowane:
– Klient Sieci MSN
– karta sieciowa
– protokol TCP/IP
– udostepnianie plikow i drukarek
Moze za bardzo sie skupilem na konfiguracji Win XP a nie 98 ale miedzy kompami z XP tez sa problemy z udostepnaniem plikow.
Kolego, nie wiem czy jestes "full tempy" na temat sieci, ale to co jest do przeskoczenia przy w9x, nie przeskoczysz przy wspolpracy tych programow z XP. Przy w9x mozesz nawet fikolki robic o ile Ci nie sprawia klopotu a tu jak widze sikasz na wszystkie pytania, odpowiadajac – "wszystko zostalo zrobione".
W ten sposob spowodujesz jedynie to, ze nikt Ci nie pomoze.
W ten sposob spowodujesz jedynie to, ze nikt Ci nie pomoze.
Wiem ze lubisz pouczac ludzi, czytalem wiele Twoich postow ale taki full tempy na temat sieci to nie jestem.
Sieci na Win 95, 98, Me itp. bez problemu potrafie zrobic wiec wszystko to co mi zalecasz zrobic w w/w Windach zostalo zrobione, sprawdzone itp.
Problemy powstaja po podlaczeniu XP do sieci.
Pracuje tez w kafejce internetowej gdzie mamy 15 kompow i wszystko jest good tyle ze wszystko na Win 98
Sieci na Win 95, 98, Me itp. bez problemu potrafie zrobic wiec wszystko to co mi zalecasz zrobic w w/w Windach zostalo zrobione, sprawdzone itp.
Problemy powstaja po podlaczeniu XP do sieci.
Pracuje tez w kafejce internetowej gdzie mamy 15 kompow i wszystko jest good tyle ze wszystko na Win 98
witekw, czy zadales sobie choc troche trudu i przegladnales to co w podanym linku i w linkach tam dostepnych ?
W98:
– co jest zainstalowane we wlasciwosciach sieci ?
– jakie masz logowanie ? (Windows ?, M$ Networks ?)
W98:
– co jest zainstalowane we wlasciwosciach sieci ?
– jakie masz logowanie ? (Windows ?, M$ Networks ?)
komp z windowsem 98 raz widzial pliki z jednego z kompow z XP ale znow po restarcie przestalo to dzialac :(
Z kompow z XP spokojnie przez siec drukuje ale z tego z 98 przechodzi tylko do "menedzera wydruku" do kompa z XP a na 98 wyskakuje komunikat ze drukarka PRZESTALA BYC DOSTEPNA :(
Z kompow z XP spokojnie przez siec drukuje ale z tego z 98 przechodzi tylko do "menedzera wydruku" do kompa z XP a na 98 wyskakuje komunikat ze drukarka PRZESTALA BYC DOSTEPNA :(
a ten z 98 widzi pliki kompa z xp ?
ja mam taki problem ze widzi komp z 98 pliki tego z xp ale przy probie skopiowania pokazuje sie blad odczytu ... ale o dziwno drukarka udostepniona na xp dziala ...
ja mam taki problem ze widzi komp z 98 pliki tego z xp ale przy probie skopiowania pokazuje sie blad odczytu ... ale o dziwno drukarka udostepniona na xp dziala ...
Sprzet:
komp 1 – XP + drukarka + ISDN
komp 2 – XP
komp 3 – XP
komp 4 – XP
komp 5 – XP
komp 6 – Win 98
Hub 1
Hub 2
––––––––––
komp 1 ma wlaczone udostepnianie polaczenia internetowego.
W kazdym kompie bez problemu chodzi internet
Sposob polaczenia:
– komp 1 jest podlaczony do HUBa 1
– komp 2 jest podlaczony do HUBa 1
– komp 3 jest podlaczony do HUBa 1
– HUB 1 jest podlaczony do HUBa 2
– komp 4 jest podlaczony do HUBa 2
– komp 5 jest podlaczony do Huba 2
– komp 6 jest podlaczony do Huba 2
Nie ma problemow z drukowaniem przez siec z innego kompa z Win XP.
Czasami z jednego kompa z XP widzi pliki innego i mozna sciagac pliki a po jakims czasie lub po restarcie kompa zwiesza sie kiedy probuje zrobic to samo.
Wszedzie uzywam "prostego udostepniania plikow"
Ps. Sorki za moj troszke niejasne texty ale nie jestem szpecem od sieci wiec trzeba troszke dla mnie cierpliwosci :)
Dzieki.
komp 1 – XP + drukarka + ISDN
komp 2 – XP
komp 3 – XP
komp 4 – XP
komp 5 – XP
komp 6 – Win 98
Hub 1
Hub 2
––––––––––
komp 1 ma wlaczone udostepnianie polaczenia internetowego.
W kazdym kompie bez problemu chodzi internet
Sposob polaczenia:
– komp 1 jest podlaczony do HUBa 1
– komp 2 jest podlaczony do HUBa 1
– komp 3 jest podlaczony do HUBa 1
– HUB 1 jest podlaczony do HUBa 2
– komp 4 jest podlaczony do HUBa 2
– komp 5 jest podlaczony do Huba 2
– komp 6 jest podlaczony do Huba 2
Nie ma problemow z drukowaniem przez siec z innego kompa z Win XP.
Czasami z jednego kompa z XP widzi pliki innego i mozna sciagac pliki a po jakims czasie lub po restarcie kompa zwiesza sie kiedy probuje zrobic to samo.
Wszedzie uzywam "prostego udostepniania plikow"
Ps. Sorki za moj troszke niejasne texty ale nie jestem szpecem od sieci wiec trzeba troszke dla mnie cierpliwosci :)
Dzieki.
opisz dokladnie siec jak jest zbudowana i jak udostepniacie zasoby ...
Do tej sieci jeszcze jest pare kompow podlaczonych na Win XP.
Kiedy ktokolwiek probuje dostac sie do zasobow innego a nie ma do tego uprawnien siec sie tak zamula ze czesto zwiesza wszystkie kompy.
Co to moze byc ??
Moze siec jest zle skonstruowana.
Nie mam jak sie skontaktowac z kolesiem ktory to wszystko spinal :(
Kiedy ktokolwiek probuje dostac sie do zasobow innego a nie ma do tego uprawnien siec sie tak zamula ze czesto zwiesza wszystkie kompy.
Co to moze byc ??
Moze siec jest zle skonstruowana.
Nie mam jak sie skontaktowac z kolesiem ktory to wszystko spinal :(
drukarka moze byc na dowolnym porcie i nie ma to znaczenia ...
Drukarka jest podlaczona przez LPT. Czy to moze miec jakis wplyw na drukowanie sieciowe czy niekoniecznie ??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sprawdz sobie czy Gosc nie ma odmowy dostepu z sieci –> Narzedzia adm. –>Zasady zabezpieczen lokalnych –> Zasady lokalne –>Przypisywanie praw –>Odmowa dostepu do tego kompa z sieci
Lub cos w tym stylu – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=21195 skoro masz rowniez problemy z udostepnianiem plikow.
Lub cos w tym stylu – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=21195 skoro masz rowniez problemy z udostepnianiem plikow.
Strona 1 / 1