problem sterowniki, plyta GIGABYTE GA-K8NE + dyska sata SEGATE ST3160812AS - nie widzi partycji
Witam
Problem jest dosc dziwny i go nie rozumiem. Instalujac nowy system XP+SP2 widzi mi wszytkie dyski w tym SATA SEGATE ST3160812AS, ale jak tylko zainstaluje strerowniki do plyty glownej GIGABYTE GA -K8NE dysk Sata SEGATE znika i systrm juz nie widzi partycji tego dysku. Dzieje sie to po zainstalowaniu sterownikow IDE. Pozniej przy kazdorazowym uruchamianiu kompa niby znajduje dysk ale nie moze go zainstalowac i wyswietla sie komunikat :Wystapil blad podczas instalowania tego sprzetu: Nvidia nForce (tm) RAID Class Controller. POMOCY CO ROBIC ???
Problem jest dosc dziwny i go nie rozumiem. Instalujac nowy system XP+SP2 widzi mi wszytkie dyski w tym SATA SEGATE ST3160812AS, ale jak tylko zainstaluje strerowniki do plyty glownej GIGABYTE GA -K8NE dysk Sata SEGATE znika i systrm juz nie widzi partycji tego dysku. Dzieje sie to po zainstalowaniu sterownikow IDE. Pozniej przy kazdorazowym uruchamianiu kompa niby znajduje dysk ale nie moze go zainstalowac i wyswietla sie komunikat :Wystapil blad podczas instalowania tego sprzetu: Nvidia nForce (tm) RAID Class Controller. POMOCY CO ROBIC ???
Odpowiedzi: 1
Patrz post evilla44 w tym dziale, w temacie "System na SATA"
Strona 1 / 1
Tak czytalem ten post. Ale dysk znika po instalacji sterow do plyty glownej :) wiec czy zmienic sobie w pierszej kolejnosci biosa czy firmware w dysku, czy odrazu oba ????
<p>Coś mi się wydaje, że nie załapałeś o co chodzi. Masz płytę z kontrolerem SATA150 i dysk, który pracuje jako SATA300. Chodzi tu o to, żeby dysk przestawić w tryb pracy SATA150 - co zaleca nawet producent w takich przypadkach. </p><p>http://www.seagate.com/support/disc/sata/st3160812as.html - tu odpowiednia instrukcja.</p><p> </p><p>No oczywiście kontoler SATA na płycie głównej musi pracować jako IDE (RAID Disable) - bo z tego co piszesz, to masz jeden dysk SATA i raczej nie zrobisz z niego macierzy RAID. </p>
Wielkie dzieki !!!, dalem w biosie RAID Didable i teraz widzi dysk jako IDE channel 5. Pozdrawiam