problem seagate barracuda SATA

Hej
mam problem. Nie mogę uruchomoić komputera. po włączeniu pojawiają się czarne ekrany z opcja uruchom w trybie awaryjnym, uruchom w trybie awaryjnym z obsługą sieci, uruchom normalnie. Po wybraniu tej ostatniej opcji się ekran powitalny Windows Xp po czym komp się wyłacza i odpala sie od początku (coś jak komenda uruchom ponownie). I tak działa cały czas w pętli. Uruchomienie "naprawy instalacji" z CD kończy się pokazaniem niebieskiego ekranu brak dysku. W biosie takźe nie widac dysku i bios go nie nie wykrywana. Jednocześnie dysk się po jakimś czasie takiej "pracy" grzeje i jest ciepły. Dziś rano działał normalnie. Po południu juź nie. Padł kontroler, przegrzał się. Jaka moźe być przyczyna?? Co moźna zrobić. Czy pozostaje tylko oddać do seriwsu. I co wtedy z danymi??
Dysk Seagate Barracuda 7200.7, 120 Gb, SATA 150. System Wiun XP profesional SP2.
pozdrawiam
Jarek

Odpowiedzi: 4

hej
No i sie skończyło. Dysk padł z ... przegrzania prawdopodobnie. Poszło na serwis. Jak się dowiedziałem Seagate'y się bardzo mocno grzeją :(((( Dane podobno mam zgrane na nowym dysku (nieplanowane zakupy)i póbuje się do nich dostać. No i pozostaje czekać na reakcję serwisu gwarancyjnego.
pozdro
Yarq
yarq
Dodano
15.07.2005 23:40:56
Borykam sie z bardzo podobnym problemem. Oddalem Barke do serwisu i zobaczymy co powiedza :P
Objawy:
1. Nie mozna odpalic kompa w zadnym trybie, wiesza sie przy opcji NAPRAW,
2. Po zainstalowaniu systemu i podstawowego zestawu oprogramowania, najczesciej tuz po zalogowaniu do sieci, dostajesz info o uszkodzonych plikach. CHDSK cos naprawia ale problem powraca.
Brzmi znajomo?
Sciagnij ze strony Seagata programik do badania dysku: SeaTools i przetestuj. Obleje test, zdejmij partycje, posadz nowa, zainstaluj XP, uruchom SeaTool: zda – zmien stery plyty, u mnie oblal wiec pojechal do serwisu :roll:
BTW jaka masz plyte?
PS. SATA nie zobaczysz w Biosie, ma wlasny, wcisnij Tab.
trzepaq
Dodano
14.07.2005 13:19:34
Jak się da zgraj dane.

Wymień taśmę sygnałową dysku.

Zdejmij z dysku wszystkie partycje,załóź i sformatuj.

Zrób mu testy narzędziami producenta.

Bios przy starcie kompa powinien widzieć dysk prawidłowo.

Moźe potrzebuje sterów do kontrolera SATA na dyskietce 1.44 MB przy starcie instalatora XP przycisk F6.

Jak to nic nie da dysk serwis.
JNJN
Dodano
14.07.2005 12:31:16
Prawdopodobnie cos z dyskiem.
domus
Dodano
14.07.2005 01:40:31
yarq
Dodano:
14.07.2005 00:47:03
Komentarzy: