PROBLEM– rozwiązanie znają tylko najlepsi !!!

Witam wszystkich i prosze o pomoc.
Sprawa wygląda tak:
Pare dni temu przestał mi sie bootować WinXP tzn w momencie gdy powinien bootowac system komp sie restartuje. Zuwaźyłem ze wiatrak na karcie graficznej przestał dizałc (GeForce2 MMX 64MB). Równieź przy uruchomieniu kompa na pierwszym ekranie zostało wyświetlane źe mam procek Athlon 1250 (naprawde mam AthlonXp 2000+). Pomyślałem, źe moźe karta graf sie za mocno nagrzała (brak wentylatorka) i BIOS zmniejszył napięcie na płycie aby uniemoźliwić spalenie podzespołu (dlatego mniejsze taktowanie CPU)a winda sie nie uruchamia bo nie ma pełnej mocy na karcie graf. Zamontowałem nowy wiatrak na k.graficznej ale dalej lipa z bootowaniem systemu:( Uźyłem Konsoli do naprawinia systemu (fixboot, fixmbr) ale dalej nic.Nie moge wystartować systemu. Dodam ze WinXp był na jednym fizycznym dysku (sys.plików NTFS) a na drugim dysku (nie partycji) był jakiś tam linux(RH), a bootloader to (chyba) LILO. Prosze o pomoc!!! i z góry THX

Odpowiedzi: 4

Dobra problem rozwiązany. Napisze jak –moźe kiedyś (na pewno :) )komuś sie przyda.

Problem był w tym źe został zniszczony boot sector (MBR). Pliki odpowiedialne za bootowanie Windowsa (z rodziny NT) to:
ntldr –ładuje system NT
ntdetect.com –wykrywa czy sytem jest z rodziny NT
boot.ini –instrukce bootowania

Pliki te mozna wziąć z płyty z WinXp (katalog 'i386'). Plik boot.ini moźna napisać samemu a powinin on wyglądać tak:

[boot loader]
timeout=20
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

(plik ten nie koniecznie musi wyglądać tak samo u kaźdego)
Objaśnienie:
1linia: timeout=20 >>po jakim czasie ma załadować domyśłny sytem
2linia: deafault... >>domyślny system, partition(1) >>z której partycji jest ładowany (tu z 1szej) WINDOWS >>z jakiego katalogu na partycji pierwszej

[OPERATING SYSTEMS] >>odpowiada jeśli mamy kilka systemów i jest analogiczny do tego co wcześniej napisałem

Wszystkie 3pliki moźna wgrać na dyskietke i z niej odpalić system.Bootujemy z dyskietki i system sam nam sie załaduje z dysku tzn. z dyskietki ładuje rozruch systemu (to na niej jest cały MBR) a następnie wszytkie dane systemowe lecą juź z twardziela z katalogu w którym jest Windows.

Kiedy juź bezproblemu załadujemy naszą Wnde naleźy skopiować pliki z dyskietki na dysk na którym jest WinXP.

Wszystkie tu opisane rady pomogły mi postawic system i na 100%działają. Opisy właściwości plików czy funkcji nie muszą być własciwe– opisałem je kierując się swoją logiką, znajomościa angielskiego i radami ze stron w sieci.

POMOCNE LINKI:
http://www.studianet.pl/so_1_izk/winxp/rozwiazywanie/uruchamianie%20systemu.htm

http://www.itpress.pl/att/PDFy/NR_06_2004/79.pdf

pozdro i mam nadzieje źe oszczędziłem nerwów paru osobom ;)

peace
onf77
Dodano
15.10.2004 16:47:21
To rzuć jeszcze okiem do pomocy systemu przy haśle bootcfg – ze szczególnym uwzględnieniem przełacznika /rebuild.
W pomocy jest więcej – co nie dziwne – niź w konsoli.
Rebe
Dodano
14.10.2004 12:39:21
LILO było w MBR na master disku, CHKDSK nie wykrył źadnych błędów. Tak szyna FSB była taktowana 100MHz więc zminiłem na właściwą 133 (chociaź moja płyta MSI K7266 PRO–2A dopuscza taktowanie do 266) i z CPU jet wszytko ok. Dlatego doszedłem do wniosku źe musi byc coś z boot sektorem (MBR). Po jego naprawie (z konsoli) system zachowuje sie tak jak by nie było nic w MBR. W jaki sposób napisać polecenia dla MBR– spróbowałbym ręcznie wprowadzic ustawienia jaki system i skąd ma sie bootować. Dyski w BIOSie są wykrywane właściwie. Sprawdzam w archiwum hasło RAW. Dzięx za pomoc ale to jeszcze nie to.
onf77
Dodano
14.10.2004 12:31:52
Zmiana taktowania procesora wskazuje na BIOS – przeskoczło ustawienie ze 133 na 100 dla FSB.
winą za to mozna obaczać np. baterię czy inne krasnoludki.
Sprawdź w BIOS–ie ównieź jak jest okreslony dysk – powinno być LBA.
Co gada chkdsk z konsoli uruchomiony?
Moźe to być problem z loaderem linuksa , choć raczej występuje on przy próbie usunięcia tego systemu. Jednak w Twoim wypadku zastosowanie opcji naprawy bootsektoram ogło i taki efekt przynieść.
Jeźlei dysk jest wykrywany inaczej niź LBA, to w archiwum poszukaj postów pod haśłem "RAW" – moze w nich znajdziesz rozwiązanie.
Nien apisąłeś gdzie bło to lilo instalowane i stąd teź powyźsze uwagi mogą, ale nie muszą się jako rozwiązanie przydać.
Rebe
Dodano
14.10.2004 11:54:32
onf77
Dodano:
14.10.2004 11:42:01
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1