Problem - poważny błąd.
Odpowiedzi: 5
-
[quote=andrzej82]zacząłem naprawiać system i zaczyna mi instalować xp i wtedy taki komunikat: instalator nie znalazl zadnych stacji dyskow twardych zainstalowanych na tym komputerze. [/quote] Pewnie masz dysk SATA a płytkę z instalatorem bez service packa 3, czyli bez sterowników SATA Zorganizuj: 1.Płytkę od płyty głównej, tzn .iso z neta (wypal na płytkę). 2.Stację dyskietek (uruchom ja). 3.Dyskietkę. Odpal kompa z płytki, sformatuj dyskietkę w setupie płytki, wgraj stery SATA na dyskietkę. Zresetuj kompa, wysuń dyskietkę, włóż szybko płytkę instalatora i na pierwszych niebieskich ekranach wciskaj F6. Gdy skończy wgrywać z płytki, spyta o dodatkowe sterowniki, wtedy wsuwasz z powrotem dyskietkę, dodajesz stery i już widzi...
-
[quote=Procent] Pewnie masz dysk SATA a płytkę z instalatorem bez service packa 3, czyli bez sterowników SATA[/quote] A dlaczego nie SCSI ? Albo co tam - od razu RAID ? [quote=Procent]Zorganizuj: 1.Płytkę od płyty głównej, tzn .iso z neta (wypal na płytkę).[/quote] A sam sterownik nie wystarczy ? [quote=Procent] 2.Stację dyskietek (uruchom ja).[/quote] ... a także pralkę, proszek do prania i bilety do muzeum (tam na pewno znajdzie się jakaś stacja dyskietek) [quote=Procent] 3.Dyskietkę.[/quote] Procent - mamy dzięki Bogu i partii 21 wiek - i choć z oporem - ten nośnik został wyparty z rynku. Nawet ZUS się poddał i można już kdu dostarczać na flash dyskach. [quote=Procent]Odpal kompa z płytki, sformatuj dyskietkę w setupie płytki, wgraj stery SATA na dyskietkę. [/quote] ... przygotuj też świeżą bieliznę - jeśli bowiem komputer nie wystartuje z "płytki od płyty głównej, .iso z neta" - cały misterny plan ..... [quote=Procent]Zresetuj kompa, wysuń dyskietkę, włóż szybko płytkę instalatora i na pierwszych niebieskich ekranach wciskaj F6. Gdy skończy wgrywać z płytki, spyta o dodatkowe sterowniki, wtedy wsuwasz z powrotem dyskietkę, dodajesz stery i już widzi...[/quote] .... o ile dysk / kontroler / kable są sprawne. Ale zasadniczo w tym punkcie masz rację. Jeśli to wina sterownika to właśnie tak można to naprawić. Stawiam jednak dolary przeciw orzechom, że problem jest sprzętowy a nie programowy.
-
[quote=andrzej82]Jak tak, to jak moge sprawdzic co mialem zainstalowane(w jakiej wersji)?[/quote]Nie no, tyle to już sam powinieneś wiedzieć. #-o Co do "innych kopii" sugeruję unikać tego tematu - piractwo nie jest tu mile widziane.