Problem po zmianie konfigu
Witam!
Wieeelki problem mam od czasu kiedy zmienilem plyte glowna Abit KV8 –> KN8 Ultra oraz karte graficzna Sparkle GF660GT –> Leadtek 7800GT.
Pozostale komponenty bez zmian.
Po zmianie mobo i grafiki odpalil sie stary system bez problemow. Ale oczywiscie postanowilem zainstalowac swiezy. I pojawil sie zonk!
Dysk podzielony na 3 partycje widoczy byl jako unformated space!
Sformatowalem go od poczatku i wszystko smigalo przez tydzien.
Wczoraj proble wystapil ponownie. Znowu stracilem wszystko z dysku – lacznie z podzialem na partycje!
Co moze byc tego przyczyna i jak temu zaradzic????
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Druga sprawa:
Na back panelu mam 4 porty USB 2.0. Jednakze kiedy podlaczam do nich np drukarke (USB 2.0) pojawia sie komunikat ze bedzie ona pracowala na nizszym transferze i ze powinienem zainsatlowac USB Hi–Speed.... Windowsa mam XP+SP2. Czyli wszytko powinno byc ok. Dodatkowo zainstalowalem stery do USB 2.0 od plyty glownej
Hmmm??
Wieeelki problem mam od czasu kiedy zmienilem plyte glowna Abit KV8 –> KN8 Ultra oraz karte graficzna Sparkle GF660GT –> Leadtek 7800GT.
Pozostale komponenty bez zmian.
Po zmianie mobo i grafiki odpalil sie stary system bez problemow. Ale oczywiscie postanowilem zainstalowac swiezy. I pojawil sie zonk!
Dysk podzielony na 3 partycje widoczy byl jako unformated space!
Sformatowalem go od poczatku i wszystko smigalo przez tydzien.
Wczoraj proble wystapil ponownie. Znowu stracilem wszystko z dysku – lacznie z podzialem na partycje!
Co moze byc tego przyczyna i jak temu zaradzic????
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Druga sprawa:
Na back panelu mam 4 porty USB 2.0. Jednakze kiedy podlaczam do nich np drukarke (USB 2.0) pojawia sie komunikat ze bedzie ona pracowala na nizszym transferze i ze powinienem zainsatlowac USB Hi–Speed.... Windowsa mam XP+SP2. Czyli wszytko powinno byc ok. Dodatkowo zainstalowalem stery do USB 2.0 od plyty glownej
Hmmm??
Odpowiedzi: 7
Wiesz, nie wykluczone źe tylko dysk jest winny całej sytuacji.
Na poprzednim konfigu: Abit AV8 + Sparkle GF 6600GT nie mialem takich problemow – nic z dyskami sie nie dzialo.
Zdazylo sie to dopiero po zmianie mobo i grafiki.
A jesli chodzi o napiecia – moge podac napiecia odczytane z abitowego uGuru?
Co do USB – zainstalowalem swiezego Wina (nie instalowalem sterow do USB z CD od mobo) i wydaje mi sie ze teraz juz problem nie wystepuje, ale musze sie jeszcze upwenic
Zdazylo sie to dopiero po zmianie mobo i grafiki.
A jesli chodzi o napiecia – moge podac napiecia odczytane z abitowego uGuru?
Co do USB – zainstalowalem swiezego Wina (nie instalowalem sterow do USB z CD od mobo) i wydaje mi sie ze teraz juz problem nie wystepuje, ale musze sie jeszcze upwenic
Moźe warto pójść tropem prądoźernej karty, masz moźliwość podłączenia słabszej karty?
Ten zasilacz nie naleźy do najsłabszych, moim zdaniem powinien bez problemów działać w twoim komputerze. Jednak nawet najlepszym markom zdarzają się usterki i wady, podanie napięć trochę wyjaśni sytuacje.
Zobacz w "Menadźer urządzeń" czy któryś ze składników komputera, konkretnie sterownik, nie zgłasza nieprawidłowości (wykrzyknik na źółtym tle), ewentualnie umieść link do screen shota rozwiniętej gałęzi "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej".
Ten zasilacz nie naleźy do najsłabszych, moim zdaniem powinien bez problemów działać w twoim komputerze. Jednak nawet najlepszym markom zdarzają się usterki i wady, podanie napięć trochę wyjaśni sytuacje.
Zobacz w "Menadźer urządzeń" czy któryś ze składników komputera, konkretnie sterownik, nie zgłasza nieprawidłowości (wykrzyknik na źółtym tle), ewentualnie umieść link do screen shota rozwiniętej gałęzi "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej".
taka karta potrzebuje mocnego zasilacza conajmniej 400w moźe nie wyrabia i dla tego komp stroi fochy :lol:
Jakieś pomysły??
Poratujcie w potrzebie...
Poratujcie w potrzebie...
Z dyskiem nic slyszalnego sie nie dzialo. Mam go podlaczonego jako Master (160GB).
Drugi dysk jako Slave (40GB) – z niego nic nie zginelo.
Zasilacz 350W firmy Hiper (prawdopodobnie model: 350W HiperPower HPU–3s350, ale nie jestem pewien a sprawdzic w tym momencie nie moge, gdyz jestem w pracy. To samo dotyczy napiec)
Odnosnie USB:
Drukarke podlaczam do portu USB wlasnie z tylu kompa. Niezaleznie od tego, ktory a portow wybieram zawsze otrzymuje ten sam komunikat.
Opcja w BIOSie ustawiona tak jak mowisz.
Drugi dysk jako Slave (40GB) – z niego nic nie zginelo.
Zasilacz 350W firmy Hiper (prawdopodobnie model: 350W HiperPower HPU–3s350, ale nie jestem pewien a sprawdzic w tym momencie nie moge, gdyz jestem w pracy. To samo dotyczy napiec)
Odnosnie USB:
Drukarke podlaczam do portu USB wlasnie z tylu kompa. Niezaleznie od tego, ktory a portow wybieram zawsze otrzymuje ten sam komunikat.
Opcja w BIOSie ustawiona tak jak mowisz.
Jak wygląda sprawa z zasilaniem (model zasilacza, moc), podaj nam napięcia na głównych liniach. Dysk twardy wydaje jakieś niepokojące odgłosy? System zawiesza się? Podłączenie drukarki pod porty USB z tyłu teź powoduje komunikat?
Ustawienia USB na początek sprawdź w biosie:
– Integrated Peripherals/OnChipUSB – powinno być "V1.1+V2.0"
Ustawienia USB na początek sprawdź w biosie:
– Integrated Peripherals/OnChipUSB – powinno być "V1.1+V2.0"
Strona 1 / 1