Problem po instalacji nowego dysku SATA
Witam wszystkich
Mam następujący problem.
Wstawiłem dysk Seagate SATA 300GB (podzielony na dwie partycje). Zainstalowałem na jednej z nich WIN XP. Jako dodatkowy dysk miałem podłączony Seagate Baracuda 60GB ATA (podzielony na dwie partycje). Przez pierwsz dwa dni system widział te partycje z dysku ATA, później zaczął ginąć do nich dostęp tzn. partycje są widoczne, ale nie dają się odczytać dane gdyż informuje że dysk wymaga formatowania. Na jednej z tych partycji jest jeszcze WIN XP z przed montażu SATA. Odpiąłem SATA, wyłączyłem SATA w BIOS-ie, ale i tak nie chce ruszyć ze starego dysku (choć go BIOS widzi prawidłowo). Co z tym zrobić??
Tym co mają chęc pomóc z góry niskie ukłony, a tym co chcą jedynie popisać że to było opisane na forum już podziękujemy.
Pozdrawiam
Mam następujący problem.
Wstawiłem dysk Seagate SATA 300GB (podzielony na dwie partycje). Zainstalowałem na jednej z nich WIN XP. Jako dodatkowy dysk miałem podłączony Seagate Baracuda 60GB ATA (podzielony na dwie partycje). Przez pierwsz dwa dni system widział te partycje z dysku ATA, później zaczął ginąć do nich dostęp tzn. partycje są widoczne, ale nie dają się odczytać dane gdyż informuje że dysk wymaga formatowania. Na jednej z tych partycji jest jeszcze WIN XP z przed montażu SATA. Odpiąłem SATA, wyłączyłem SATA w BIOS-ie, ale i tak nie chce ruszyć ze starego dysku (choć go BIOS widzi prawidłowo). Co z tym zrobić??
Tym co mają chęc pomóc z góry niskie ukłony, a tym co chcą jedynie popisać że to było opisane na forum już podziękujemy.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1
możesz mi podziękować raz jeszcze, bo . było na takie tematy parę razy. tyle, że wtedy pewnie więcej danych Autorzy podawali.
Jaka płyta?
Co w logach nt. błedów HDD ATA, a i może innych ?
Co z przetaktowaniem kontrolera ?
Co z temperaturą dysku ,a i nie tylko jego ?
Jaki zasilacz ?
Co przy zmianie taśmy się dzieje?
Testdisk daje radę ?
Chkdsk raportuje błedy ?
Jak widzisz mozliwości masa, a danych, dla wyboru jakiegoś podstawowego powodu, przeciwnie.
Strona 1 / 1
Z dyskami SATA2 wespół w zespół z dyskami ATA problemy bywają zwłaszcza jeśli na płycie mamy chipset VIA z mostkem 8237. <br>Dysk SATA ma zworki do zmniejszania transferu .Szczegóły na stronie producenta.<br>zmniejszenie transferu pozwoli na lepszą wspólpracę SATA z ATA i zbytnio nie zmniejszy wydajności , nie będzie to odczuwalne tak naprawdę - ale to na przyszłość.<br>co do dysku ATA który nie "rusza" z systemem. Próbować z naprawa MBR , podejrzeć plik boot.ini .<br>Jeśli dysk jest prawidłowo rozpoznawany użyć poleceń do dysku, które Rebe zechciał był podać.<br>Jak nic nie zadziała odzyskać dane i pozdejmować i następnie pozakładać od nowa partycje na dysku ATA./<br>