Problem po dołożeniu pamięci
Witam
Mam taki problem, że po dołożeniu drugiej pamięci spadło taktowanie i szybkość transferu.
Pierwsza pamięc twin mos DDR3200/512/cl2.5 miała transfer w granicach 3100 MB i 200MHz a teraz dołozyłem
goodram DDR3200/512/cl3.0 i ogólny transfer spadł do 2400 i 160MHz.
Płyta główna:Gigabyte GA-K8NS, procesor AMD Sempron 1600Mhz.
Czy to normalne ze po dołozeniu tej pamieci spadł transfer, czy mozna cos zmienic aby poprawić te wartości??????????
Dodam, że komputer odczytuje prawdziwą sumę dwóch pamięci 1024MB.
Jak to wszystko wpływa na ogólną wydajność komputera??????????
Pozdrawiam i czekam na jakieś wskazówki lub pomoc.
Odpowiedzi: 9
Przy GA to najpewniej jest wyjąć baterię i odłączyć zasilanie na parę minut ( może nie cąłkiem w tej kolejności ).
a jeszcze małe pytanie jak najprościej zresetować bios do ustawień fabrycznych, to na wypadek gdybym przekombinował :mryellow:
ok narazie wielkie dzieki bedę kombinował :wtf:
a jeszcze małe pytanie jak najprościej zresetować bios do ustawień fabrycznych, to na wypadek gdybym przekombinował szczerzy
Nie odpowiem inaczej niż opisowo, bo co mam potem joby zbierać.
Ściągnij sobie jakiś CPU-Z np. odpal go i przedź do zakładki SPD - w niej wyczytasz ustawienia obu kości dla szyn 166 i 200.
Na tej podstawie bedziesz mógł pokombinować z ustawieniami innymi niż CL - dopasowując wolniej/szybciej w BIOS-ie.
Oczywiście w BIOS-ie parametry pamięci mają być w tkaim wypadku dobierane przez manual, a nie auto lub SPD.
ok udało mi sie wejść w ukryte ustawienia biosu i teraz tak:częstotliwość zostawić 200 MHz,CL jest 2.5 tak zostawić czy zmienić na 3.0,a na końcu jest T1, T2 lub auto co zrobić??????????????
Zarówno CL jak i pozostałe timingi im niższe tym szybciej pracuje podsystem pamięci. Odpowieadając więc na twoje pytanie - dokumieć pamięć z CL nie wyższym niz 2,5.
Sprawdź jeszcze raz te opcje - w Gigabyte'ach część była ukryta i pojawiała się dopiero po wciśnięciu - już w BIOS-ie klawiszy ctrl+F1.
no ok ale w biosie znalazłem tylko mozliwość podniesienis napięcia na ddr, nie znalazłem mozliwości zmiany CL,a tak wogóle to o co chodzi z tym CL, stara ma 2.5 a teraz dokupiłem 3.0 czyli jest lepsza czy gorsza???????????
Jeżeli nie da sie zmienić tych ustawień to pozostaje zmiana pamięci???????????? tylko pytanie ile ma mieć CL???????????
[quote=bartek240]
... czy mozna cos zmienic aby poprawić te wartości??????????
[/quote]
spóbować ustawić "z palca" CL 2,5 - jest szansa, że pójdzie ( to samo można uczynić z wartosciami timingów ustawiając je na poziomie tej "szybszej" kości ) - gdyby sprżet stął się niestabilny to moza ew. - o ile BIS dopuszcza taką możliwość - dołożyć z 0,1V do gniazd RAM-u.
Wszystkie te operacje to teoria zależna od BIOS-u, szczęścia i jakości układów.
[quote=bartek240]
Jak to wszystko wpływa na ogólną wydajność komputera??????????
[/quote]
Tak , jak na wyniki transferu wpływają timingi poszczególnych pamięci w połączeniu podsystemem dyskowym.
Strona 1 / 1