[Problem] Płyta KA–6100, pamięć ram i kontroler usb na pci..

Witam!
Mój problem dotyczy pamięci SDRAM oraz kontrolera USB 2.0 na karcie PCI, a powodem problemu jest, jak sądzę, moja płyta główna. Aby nie było niejasności, podam najpierw dane mojego sprzętu– to, co akurat udało mi się znaleźć na googlu + kilka moich skanów.

(Jeźeli przy którymś z linków pojawi się błąd 403, naleźy kliknąć na pasku adresu i nacisnąć enter, aby ponownie załadować stronę/plik. Powinno zadziałać.)

–płyta KA–6100 firmy FIC (www.fic.com.tw) na chipsecie VIA Apollo PRO (chip VT82C691, mostek południowy VT82C596), na plycie obecny jest kontroler I/O na chipie Winbond W83877TF, uźywany bios AWARD v.1,1f (wersja najnowsza, jaką znalazlem)

kilka linków o tej plycie:
http://www.fic.com.tw/product/motherboard/1stmainboard_detail.aspx?type=legacy&model_id=11
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=423
http://www.tweakers.net/nieuws/334

zdjęcie, schemat i instrukcja płyty:
http://www.redhill.net.au/jpg/b–fic–ka–6100.jpg
http://furbiair.host.sk/ka/schemat.jpg
http://furbiair.host.sk/ka/ka–6100_manual.rar

link do dokumentacji kontrolera I/O:
http://furbiair.host.sk/ka/winbond.pdf

–procesor Celeron 333@375 Mhz na SLOT1
–pamięć ram 2x64 MB + 1x128 MB (z tą kością mam problem)

link do skanów tych pamięci:)
http://furbiair.host.sk/ka/ramy.jpg
link do fragmentu instrukcji płyty głównej dotyczący pamięci
http://furbiair.host.sk/ka/instrukcja_ramy.jpg

–problemowy kontroler USB na karcie PCI (chip VIA VT6202)
http://furbiair.host.sk/ka/usb_pci.jpg

...i chyba tyle danych powinno wystarczyć. Oczywiście w razie potrzeby słuźę bardziej szczegółowymi informacjami.

Mój pierwszy problem dotyczy zakupionego kontrolera USB 2.0 na karcie PCI, ktory miał zastąpić obecne na płycie gniazda USB 1.1. Kontroler włoźyłem w wolny slot PCI. Niestety, po tej czynności płyta przestała się w ogóle uruchamiać– na monitorze widzę czarny ekran, nie słyszę pojedynczego kodu POST, nie włącza się wentylator procesora (który uruchamia się, gdy wszystko jest w porządku). Aby wykluczyć ewentualne uszkodzenie płyty przez uźyszkodnika kontroler wyjąłem– i wszystko wróciło do normy. Próbowałem przekładać kontroler do innych gniazd PCI, ale efekt był identyczny– czarny ekran. Sądząc źe być moźe kontroler "gryzie się" z jakimś innym elementem sprzętu, stopniowo odłączałem kolejne elementy od płyty. Doszło do tego, źe odłączyłem wsyzstkie taśmy IDE, a na płycie pozostała tylko jedna kość RAM oraz karta graficzna. Aby wykluczyć teź kartę graficzną, skorzystałem z tego, źe miałem pod ręką inną, bliźej nieznaną kartę ISA. I tym razem pozytywnego efektu moich zabiegów nie było– płyta z podłączonym kontrolerem nie uruchamiała się. Wszelkie zmienianie ustawień biosu w znanym mi zakresie nie dały rezultatu, tak samo jak przywrócenie ustawień domyślnych oraz flashowanie do nowszej wersji. Aha, nie napisałem źe na początku "zabawy" z płytą wykluczyłem oczywiście niedziałanie samego kontrolera USB– podłączając go do innej płyty, gdzie działał znakomicie. Juź dalej z tym nie mogę... Co moźe być faktyczną przyczyną problemu? Czy jest jakaś moźliwość aby zakupiony kontroler cudownie zadziałał na tej płycie?

Drugi problem równieź dotyczy tej samej płyty KA–6100. W zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym zakupiłem 128 MB pamięci SDR (dotychczas posiadałem 2x64 MB). Po podłączeniu kości i włączeniu sprzętu bios wskazywał, źe dostępnej pamięci jest 192 MB, co w tym przypadku oznacza, źe "połowa" nowego modułu nie jest wykrywana (po pozostawieniu na płycie tylko "nowej" kości 128 MB bios wykrywa 64). Kość ta pochodziłą od firmy Infineon i była to "standardowa" kość SDR. Manipulacje opcjami biosu nic nie dały, więc udałem się do sklepu na wymianę pamięci. Sprzedawca miał akurat "na stanie" inną kość SDR, lecz typu BX, równieź 128 MB. Niestety równieź z nią wystąpił problem "wykrywania połowy". Czy problem moźe leźeć w tym, źe obie kości (Infineon oraz kość typu BX) pracuja z predkoscią 133 Mhz, a moja płyta obsługuje pamięci do 100 Mhz? Powyźej zamieściłem skan posiadanych trzech kości (omawiana kość BX to ta pierwsza z góry, dwie poniźej miałem wcześniej) oraz zeskanowany fragment instrukcji płyty dotyczący pamięci RAM. Moźe komuś uda się coś wymyśleć...

Nie bierzcie tej płyty od nikogo nawet za darmo... Ja niestey muszę się z nią męczyć... Jako P.S. napiszę, źe w pewnej recenzji mojej płyty wyczytałem, źe ma ona duze problemy właśnie z pamięcią ram. Niestety nie pamietam, gdzie ten artykuł sie znajdował...

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Niestety nie obiecuję, źe będę mógł na bieźąco odpisywać na Wasze posty, ale na pewno będę je na bieźąco czytał.

Mój problem opisałem równieź na kilku innych forach, więc jakby ktoś się z tym postem spotkał równieź w innym miejscu i znał jakieś wskazówki, wystarczy źe odpowie na jednym forum.

Pozdrawiam!

Odpowiedzi: 14

Kaźdy z baterią płyty robi jak uwaźa wszystko zaleźy od płyty głównej sprawdzony i optymalny czas wyjęcia baterii to max około 30 minut,a moźna i 5 sekund.

Portal ma jakąś awarie od dwóch dni.

http://www.benchmark.pl/
JNJN
Dodano
25.04.2005 11:39:19
JN:
Wszystko moźliwe,ale juź sprawdzałeś na minimalnej konfiguracji i juź powinna ruszyć.

No właśnie... Nie mam juź czego wyjmować/odłączać z tej płyty...

wyjmij baterie z płyty na 30 minut,wsadź baterie i ustaw w biosie tylko co niezbędne i start.

30 minut? jedni mówią, źe na 30 sekund, inni liczą w minutach, a spotkałem się z twierdzeniem, źe baterię naleźy wyjąć na 48 godzin... U mnie wystarcza kilka sekund.

BTW. nie działa mi link, który podałeś... Timeout.
furbi
Dodano
25.04.2005 00:01:11
A czy moźliwy jest tutaj konflikt przerwań? Moja płyta ma w tym wypadku dosc ubogie opcje konfiguracyjne więc za bardzo się tym nie bawiłem...

Wszystko moźliwe,ale juź sprawdzałeś na minimalnej konfiguracji i juź powinna ruszyć.

Spróbuj ewentualnie wyłączyć w biosie wszystko co zbędne na disabled porty COM,LPT i inne i zobacz.

Wsadź np karte USB PCI do drugiego slotu PCI licząc od AGP,obsadź tylko jeszcze port AGP kartą grafiki i wyjmij baterie z płyty na 30 minut,wsadź baterie i ustaw w biosie tylko co niezbędne i start.

Karta sieciowa slot 3 PCI.
Pierwszy slot PCI licząc od AGP wolny.

http://www.benchmark.pl/artykuly/abit_faq/instability_faq.html#pytanie4

Jak to nic nie da wymiana karty USB PCI na inną.
JNJN
Dodano
23.04.2005 11:15:12
Żółty:

a właśnie takie :)

JN:
A czy Jesteś pewien źe gniazda PCI na płycie są sprawne,testowałeś je na innej karcie PCI – bo moźe tu problem.

Jak pisałem wcześniej– karta sieciowa działa poprawnie na wszystkich trzech gniazdach...

Jeśli karta USB PCI weszła w slot PCI płyty i ma tylko jedno wycięcie na grzbiecie stykowym jak widać w podanym linku to z zasilaniem jej nie ma problemu, bo zasilana jest według oryginalnego standardu napięciem 5 V.

Hm, no jakoś weszła, czyli tutaj jest ok.

Niektóre karty PCI mają na grzbiecie stykowym dwa wycięcia i są przystosowane do napięcia zasilającego 3.3 V i wtedy na starych płytach mógłby być problem.

Nie widzę tu czegoś takiego. Zresztą, wyźej dałem skan tej karty...

Na razie trzymam jeszcze ten kontroler, wciąź mam złudną nadzieję... A moźe wymienię od razu całą płytę:)

A czy moźliwy jest tutaj konflikt przerwań? Moja płyta ma w tym wypadku dosc ubogie opcje konfiguracyjne więc za bardzo siętym nie bawiłem...
furbi
Dodano
23.04.2005 01:50:08
A czy Jesteś pewien źe gniazda PCI na płycie są sprawne,testowałeś je na innej karcie PCI – bo moźe tu problem.

Jeśli karta USB PCI weszła w slot PCI płyty i ma tylko jedno wycięcie na grzbiecie stykowym jak widać w podanym linku to z zasilaniem jej nie ma problemu, bo zasilana jest według oryginalnego standardu napięciem 5 V.

Niektóre karty PCI mają na grzbiecie stykowym dwa wycięcia i są przystosowane do napięcia zasilającego 3.3 V i wtedy na starych płytach mógłby być problem.

Jak chcesz to szukaj opis napięć w necie gniazd PCI,ale według mnie szkoda czasu nie tu problem.

Tak więc zostaje kupić ewentualnie karte USB PCI według standardu PCI 2.1 i spróbować.

http://www.asa.gliwice.pl/pci_info.html

Najpierw sprawdź sloty PCI płyty na innej karcie PCI czy działają.
JNJN
Dodano
22.04.2005 11:56:39
furbi:
... a moze znajde usb 2.0 na PCI 2.1...

Takie ??
Żółty
Dodano
22.04.2005 01:49:21
JN:
Zostaje ewentualnie sprawdzić na karcie PCI USB 1.1 lub innej – moźe ta twoja karta USB nie lubi się z twoją płytą główną.

specjalnie kupilem 2.0 aby pozegnac sie z 1.1 :) a moze znajde usb 2.0 na PCI 2.1...

Nie spotkałem się z problemem kompatybilności kart PCI – zawsze chodziły, ewentualnie nie wsadzisz karty w slot PCI płyty (wycięcia na złączu stykowym karty i blokada mechniczna slotu PCI płyty – chyba źe gniazdo PCI jest uniwersalne)problem zasilania kart 5V lub 3.3V.

a właśnie: jak moge sprawdzic napięcie na gnieździe pci?

Choć wyczytałem źe czasami spotkasz się z kartami o specyfikacji PCI2.2, które nie będą działać z systemami o specyfikacji PCI2.1

Ty wyczytałeś, ja się spotkałem, więc chyba to bolesna prawda...

W sprzęcie wszystko moźliwe.

i to jest ten ból :>
furbi
Dodano
22.04.2005 01:34:57
Zostaje ewentualnie sprawdzić na karcie PCI USB 1.1 lub innej – moźe ta twoja karta USB nie lubi się z twoją płytą główną.

Nie spotkałem się z problemem kompatybilności kart PCI – zawsze chodziły, ewentualnie nie wsadzisz karty w slot PCI płyty (wycięcia na złączu stykowym karty i blokada mechniczna slotu PCI płyty – chyba źe gniazdo PCI jest uniwersalne)problem zasilania kart 5V lub 3.3V.

Choć wyczytałem źe czasami spotkasz się z kartami o specyfikacji PCI2.2, które nie będą działać z systemami o specyfikacji PCI2.1

W sprzęcie wszystko moźliwe.
JNJN
Dodano
17.04.2005 12:36:21
Z inengo forum dowiedzialem sie, ze to moze byc problem kompatybilnosci. Mianowicie Karta pracuje w trybie PCI v2.2 a moja plyta obsluguje 2.0 i 2.1... I nie wiem czy da sie ja jakos updateować, skoro nowy bios nic nie dal.
JN:

Moźe zasilacz za słaby i ma problem z zasilaniem dodatkowych kart PCI – spróbuj na innym zasilaczu.

Spróbuję, bo co mi pozostało...

Wyczyść dokładnie sloty PCI,jak karta USB PCI sprawna to musi chodzić,nawet na najstarszych dziadkach działają dobrze,więc albo trzeba zresetować bios baterią wyjąc na 30 minut – później ustawić w biosie co trzeba lub wgrać świeźy system – karty PCI i reszte ma być obsadzone w kompie lub uszkodzona płyta główna.

Restart biosu był, czyszczenie było (poza tym sieciówka na tych samych slotach działa pięknie)

Moźna spróbować wgrać najnowszy bios do płyty .

Wgralem, ale nic... Zreszta tak naprawde nie wiem czy przypadkim nie znajde jeszcze nowszego, poniewaz producent na swojej stronie pisze, źe źadnych nowych biosów do płyty nie ma, a aktualny sciagnałem po szukaniu na googlach z polskiej strony optimusa... Google mowi ze to jedyna strona z tym biosem. Nowszego nie widzę (teraz uźywam v1.1f)

EDIT: Na ftp'ie producenta znalazłem jakis bios do płyty– co prawda starszą wersję, ale moźe jeźeli ktos bedzie chcial mi pomoc to znajdzie wersję jeszcze nowszą od obecnej... Szukam przynajmniej 1.1g ftp://ftp.fic.com.tw/motherboard/bios/
furbi
Dodano
17.04.2005 03:56:32
Z inengo forum dowiedzialem sie, ze to moze byc problem kompatybilnosci. Mianowicie Karta pracuje w trybie PCI v2.2 a moja plyta obsluguje 2.0 i 2.1... I nie wiem czy da sie ja jakos updateować, skoro nowy bios nic nie dal.
JN:

Moźe zasilacz za słaby i ma problem z zasilaniem dodatkowych kart PCI – spróbuj na innym zasilaczu.

Spróbuję, bo co mi pozostało...

Wyczyść dokładnie sloty PCI,jak karta USB PCI sprawna to musi chodzić,nawet na najstarszych dziadkach działają dobrze,więc albo trzeba zresetować bios baterią wyjąc na 30 minut – później ustawić w biosie co trzeba lub wgrać świeźy system – karty PCI i reszte ma być obsadzone w kompie lub uszkodzona płyta główna.

Restart biosu był, czyszczenie było (poza tym sieciówka na tych samych slotach działa pięknie)

Wgralem, ale nic... Zreszta tak naprawde nie wiem czy przypadkim nie znajde jeszcze nowszego, poniewaz producent na swojej stronie pisze, źe źadnych nowych biosów do płyty nie ma, a aktualny sciagnałem po szukaniu na googlach z polskiej strony optimusa... Google mowi ze to jedyna strona z tym biosem. Nowszego nie widzę (teraz uźywam v1.1f)

EDIT: Na ftp'ie producenta znalazłem jakis bios do płyty– co prawda starszą wersję, ale moźe jeźeli ktos bedzie chcial mi pomoc to znajdzie wersję jeszcze nowszą od obecnej... Szukam przynajmniej 1.1g ftp://ftp.fic.com.tw/motherboard/bios/
furbi
Dodano
17.04.2005 03:56:32
Kaźdy system operacyjny ma stery uniwersalne do obsługi chipów płyty głównej,tak więc system nie sygnalizuje źe ich nie ma,a źe to są stery Microsoftu i stare więc są często problemy i naleźy je wymienić na stery producenta chipa,dobór ich wersji zaleźy od chipa i komponentów zainstalowanych w kompie

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048

Z pamięciami to tak jak pisałem zabawa i moźe Ci się uda – lepiej kup takie lub podobne jak masz zamontowane w kompie bo moźe będą chodzić poprawnie.
JNJN
Dodano
15.04.2005 11:16:57
JN:
Pamiętaj wgrać stery do płyty głównej do niej pakiet VIA 4.38.

Od dawna mam zainstalowane. Poza tym, jeźeli byłby to problem sterowników, to Windows by to sygnalizował. Ale najpierw musiałby się uruchomić...
JN:

Jeśli chodzi o karte USB PCI.

1.Włóź karte USB PCI najlepiej do drugiego slotu PCI,później reset biosu na default i ustaw tylko co trzeba,jeśli płyta posiada USB to włącz w biosie.
2.Problemem moźe być przetaktowanie magistrali,wróć do ustawień standartowych.
3.Problem zasilania.

Próbowałem z wszystkimi trzema slotami. Przetaktowanie nie wchodzi w grę, płyta działa na razie na standardowych ustawieniach. Co masz konkretnie na myśli mówiąc 'problem zasilania'?
JN:

Jeśli chodzi o pamięć.

Stare płyty tak mają,problem bankowości i nierozpoznawania prawidłowo nowych modułów pamięci,waźne czy pamięci są jednostronne czy dwustronne ,po prostu nową pamięć trzeba dobrać do płyty – zobacz na te co chodzą dobrze i pewnie są dwustronne i taką szukaj i dobieraj metodą prób i błędów,jeśli nowe to z oznaczeniem BX choć są o wiele droźsze od zwykłych i mogą teź nie chodzić,zostają komisy i giełdy i szukać starych modułów pamięci.

Zarówno nowy moduł BX, jak i stare moduły "zwykłe" to pamięci jednostronne. Tak teź było z "wcześniejszym" Infineonem, którego wymieniłem na tego Specteka. Komisy, giełdy... Pewnie się wybiorę, jeśli nie będzie juz źadnej nadziei :)
furbi
Dodano
15.04.2005 00:13:06
JN:

Od dawna mam zainstalowane. Poza tym, jeźeli byłby to problem sterowników, to Windows by to sygnalizował. Ale najpierw musiałby się uruchomić...
JN:

1.Włóź karte USB PCI najlepiej do drugiego slotu PCI,później reset biosu na default i ustaw tylko co trzeba,jeśli płyta posiada USB to włącz w biosie.
3.Problem zasilania.

Próbowałem z wszystkimi trzema slotami. Przetaktowanie nie wchodzi w grę, płyta działa na razie na standardowych ustawieniach. Co masz konkretnie na myśli mówiąc 'problem zasilania'?
JN:

Jeśli chodzi o pamięć.

Stare płyty tak mają,problem bankowości i nierozpoznawania prawidłowo nowych modułów pamięci,waźne czy pamięci są jednostronne czy dwustronne ,po prostu nową pamięć trzeba dobrać do płyty – zobacz na te co chodzą dobrze i pewnie są dwustronne i taką szukaj i dobieraj metodą prób i błędów,jeśli nowe to z oznaczeniem BX choć są o wiele droźsze od zwykłych i mogą teź nie chodzić,zostają komisy i giełdy i szukać starych modułów pamięci.

Zarówno nowy moduł BX, jak i stare moduły "zwykłe" to pamięci jednostronne. Tak teź było z "wcześniejszym" Infineonem, którego wymieniłem na tego Specteka. Komisy, giełdy... Pewnie się wybiorę, jeśli nie będzie juz źadnej nadziei :)
furbi
Dodano
15.04.2005 00:13:06

3.Problem zasilania.

Jeśli chodzi o pamięć.

http://www.benchmark.pl/problemy.php?a=a&m=10&y=2002&offset=75
JNJN
Dodano
14.04.2005 11:26:36
furbi
Dodano:
14.04.2005 03:20:12
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1