Problem otwierania niektorych stron www i odbierania poczty

Witam
Mam taki problem. W sieci jest kilka komputerow podlaczonych do servera. Siec ta jest juz pare lat i wszystko jest
oparte na Novell Netware. Na klientach zainstalowane sa rozne systemy, Windows 98, 2000 oraz rozne wersje klientow netware.
Server wpiety jest do internetu i na wszystkich komputera net dziala, tak samo dostepne sa wszystkie zasoby servera
udopstepnione przez server.
Problem jest taki, ze jeden z komputerow trzeba bylo wymienic i teraz jest postawiony nowy z Windows XP Home,
zainntalowany jest tam klient Novell Netware 4.90 English. Dyski servera, drukarki itp wszystko dziala, logowanie do servera
przebiega bez problemu. Problem jest z internetem. Dzialal dobrze, strony sie otwieraly, poczta dzialala. Teraz nie otwieraja
sie niektore strony (www.onet.pl) i nie mozna wyslac poczty. Inne strony wlaczaja sie (np. interia). Wymienilem na inny ten komputer, na
testy, skonfigurowalem klienta novella i cala reszte – wszystko dzialalo lacznie z interentem. Dzis przychodze i znow nie
dziala poczta oraz strona onetu (wyswietla ze nie ma takiej strony).
Z czym to jest zwiazane, ze wczoraj dzialalo, na tym innym komputerze tez, a teraz znow nie dziala, dwa razy to samo
na dwoch takich samych komputerach. Inne komputery, ktore sa w sieci podlaczone tez do tego servera, dzialaja bez problemu.
W czym moze byc problem ?

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 5

Skoro to net z Dialogu, wpisz DNSy Dialogu. Zreszta zobacz jakie wpisane sa na serwerze. Musisz znalezc takie, z ktorymi nie bedzie problemu.
EL NINO
Dodano
16.03.2006 22:04:18
Komputer nie jest wpiety bezposrednio do neta, to jest stacja robocza Novell Netware i loguje sie z niej do servera, na ktorym prawdopodobnie jest Server Novell, ale to musze jeszcze sprawdzic, bo nie mialem za bardzo dostepu do niego. Internet jest udostepniany wlasnie przez ten server. Jutro sprawdze dokladniej do jakiego lacza ten server jest wpiety, najrpawdopodobniej bedzie to internet z Dialogu.
Wczesniej DNS byly wpisane servera TPSA, dlatego teraz wpisalem tam tez takie same, a nie servera lokalnego.
gromiz
Dodano
16.03.2006 21:54:16
gromiz:
Winows 98 dodatkowo byla wpisana domena i host w ustawieniach TCP IP. Czy w Windows XP tez musze to wpisac ?
Nie, nie musisz. Zreszta nie ma takiego miejsca.
Komp chyba nie jest bezposrednio podlaczony do neta ? "Cos" jest serwerem ? Sprobuj wpisac IP tegoz serwera jako DNS.
EL NINO
Dodano
16.03.2006 20:31:03
Mam wpisane dwa dns–y TPSA w kofniguracji TCPIP sieciowki, tak samo adres IP jest tam staly, nie DHCP. W poprzednim komputerze z Winows 98 dodatkowo byla wpisana domena i host w ustawieniach TCP IP. Czy w Windows XP tez musze to wpisac ? Gdzie te opcje w ogole sa, bo w konfiguracji IP nie ma tam mozliwosci podania dodatkowego hosta i domeny, jak w Win 98. I czy brak tego moze byc powodem mojego problemu ?
gromiz
Dodano
16.03.2006 13:24:59
Mialem podobny przypadek i u mnie pomoglo wpisanie DNS z reki.
grzesio_l
Dodano
16.03.2006 12:48:42
gromiz
Dodano:
16.03.2006 11:13:32
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1