Problem niecodzienny... :/
Witam. Od pewnego czasu mam bardzo powaźny problem ze swoim komputerem. Chodzi o to, źe najprawdopodobniej jakimś sposobem w biosie blokują mi się myszka i klawiatura. Przy uruchamianiu komputera, w oknie gdzie wyświetla sprzęt, typ biosu itd. wyskakiwał mi komunikat "Keyboard is locked out, unlock the keyboard" (moźe bez tego the ? nie pamiętam tak dokładnie), co zatrzymywało cały rozruch. W ustawieniach biosu zmieniłem zatrzymywanie rozruchu z "All errors" na "All errors, but keyboard". Dzięki temu udało mi się uruchomić komputer. Niestety po pewnym czasie zablokowała się teź myszka. Nie wyskakuje źaden błąd, ale myszka nie reaguje (a napewno jest sprawna). Choć wczoraj przez ułamek sekundy kursor drgnął ;). Obsługa komputera wyłącznie klawiaturą jest "troszki" uciąźliwa więc proszę o moźliwie szybką pomoc i z góry dziękuję :).
PS.
Doszedłem do tego, źe to najprawdopodobniej jakieś ustrojstwo wprowadzone razem z pirackim GTA:SA przez mojego "kochanego" młodszego brata. Jednak usunięcie gry, zapisów i wszystkich związanych z nią wpisów w rejestrze (przynajmniej nazwą) nie dało źadnych rezultatów.
PS.
Doszedłem do tego, źe to najprawdopodobniej jakieś ustrojstwo wprowadzone razem z pirackim GTA:SA przez mojego "kochanego" młodszego brata. Jednak usunięcie gry, zapisów i wszystkich związanych z nią wpisów w rejestrze (przynajmniej nazwą) nie dało źadnych rezultatów.
Odpowiedzi: 3
To chyba nie to, bo w BIOSIE opcja USB Keyboard Support (bo chyba o to chodzi :D) jest wyłączona (Disabled). Zresztą próbowałem i z włączoną i z wyłączoną. Mysz jest sprawna gdyź ten problem mi się powtarza 2 raz tylko za pierwszym po formacie przez 2–3 dni było ok. I od razu piszę, źe to napewno nie na płycie nic w stylu przełączonych kabli czy zworek na pinach, to czysto systemowa rzecz. Ktoś ma jakis pomysł jak się z tym uporać ?
Melon_89:Witam. Od pewnego czasu mam bardzo powaźny problem ze swoim komputerem. Chodzi o to, źe najprawdopodobniej jakimś sposobem w biosie blokują mi się myszka i klawiatura. Przy uruchamianiu komputera, w oknie gdzie wyświetla sprzęt, typ biosu itd. wyskakiwał mi komunikat "Keyboard is locked out, unlock the keyboard" (moźe bez tego the ? nie pamiętam tak dokładnie), co zatrzymywało cały rozruch. W ustawieniach biosu zmieniłem zatrzymywanie rozruchu z "All errors" na "All errors, but keyboard". Dzięki temu udało mi się uruchomić komputer. Niestety po pewnym czasie zablokowała się teź myszka. Nie wyskakuje źaden błąd, ale myszka nie reaguje (a napewno jest sprawna). Choć wczoraj przez ułamek sekundy kursor drgnął ;). Obsługa komputera wyłącznie klawiaturą jest "troszki" uciąźliwa więc proszę o moźliwie szybką pomoc i z góry dziękuję :).
PS.
A sprawdź czy przypadkiem nie masz włączonego wsparcia USB na klawkę. Ja kiedyś zastosowałem taki trick i miałem podobny problem. Powyłączaj w biosie wsparcie dla gryzonia i klawki i sprawdź czy będzie ok. :wink:
8) Pozdro.
Czy klawiatura/mysz działa na komputerach innych osób??
Moźliwe, źe coś z kablem, albo (odpukać w niemalowane) wejściem do płyty głównej :?
Moźliwe, źe coś z kablem, albo (odpukać w niemalowane) wejściem do płyty głównej :?
Strona 1 / 1