Problem – mysz optyczna USB
WItam wszystkich.
Problem mam następujący – Bardzo często po uruchomieniu systemu (WIN XP) mysz nie reaguje wcale, albo tylko kilka pierwsyzch sekund, tuź przed wyświetleniem pulpitu. Potem przestaje reagować, trzeba ją odłączyć na kilka sekund i podłączyć ponownie. Co więcej, mysz 'zacina się' – tzn po kilkunastu – kilkudziesięciu sekundach bezczynności nie reaguje na ruch i klikanie, trzeba ją dość źwawo poruszyć i wtedy jakby się budziła. Problem występuje na sterownikach producenta i windowsowskich. Z myszą wszystko jest ok, na systemach Win Me i Win 2000 nie było tego problemu.
Mam płytę główną gigabyte, słyszałem źe nieraz przy tych płytach występuje ten problem. Nie jest to moźe coś strasznie powaźnego, ale irytuje niesamowicie. Jak temu zaradzić?
pozdrawiam.
Problem mam następujący – Bardzo często po uruchomieniu systemu (WIN XP) mysz nie reaguje wcale, albo tylko kilka pierwsyzch sekund, tuź przed wyświetleniem pulpitu. Potem przestaje reagować, trzeba ją odłączyć na kilka sekund i podłączyć ponownie. Co więcej, mysz 'zacina się' – tzn po kilkunastu – kilkudziesięciu sekundach bezczynności nie reaguje na ruch i klikanie, trzeba ją dość źwawo poruszyć i wtedy jakby się budziła. Problem występuje na sterownikach producenta i windowsowskich. Z myszą wszystko jest ok, na systemach Win Me i Win 2000 nie było tego problemu.
Mam płytę główną gigabyte, słyszałem źe nieraz przy tych płytach występuje ten problem. Nie jest to moźe coś strasznie powaźnego, ale irytuje niesamowicie. Jak temu zaradzić?
pozdrawiam.
Odpowiedzi: 9
Vitam! Jednak mechaniczną myszkę to moźna tu i tam podkleić, podpiłowac i po prostu wykąpać w spirytusiku najwydestylowaniuchniejszym (uff!!), a z optyczną to trzeba... iść "po prośbie" do sprzedawcy – gdy łaskawca zechce, to wymieni na coś działajacego. Z reguły nie zechce, bo skoro juź udało się kolejną paskudę "made in ping–pong" upłynnić, to po kiego znowu ją przyjmować i miec jeden strupotowar więcej? Pozdrowionka, jotwuk
Raczej sterowniki winne nie są skoro myszka działa tak samo w trybie awaryjnym – pytałem źeby wykluczyć ten powód.
Zgadzam się z jotwuk, kiepskiej jakości optyka i elektronika zastosowana w myszkach "made in china" jest najprawdopodobniej sprawcą opisanych problemów. Sprawdź na innej, lepszej myszce (Logitech, Microsoft..itp)
Zgadzam się z jotwuk, kiepskiej jakości optyka i elektronika zastosowana w myszkach "made in china" jest najprawdopodobniej sprawcą opisanych problemów. Sprawdź na innej, lepszej myszce (Logitech, Microsoft..itp)
Hej! Oczywizda! Obydwie myszy z tego samego stadka A4TECH, tylko do OPTO 415 producent ze wstydu nie udostepnił na www aktualizacji sterowników – jotwuk
Tez wydaje mnie sie ze problem lezy w wyszy..lub w sterownikach..
Czy ta mysz to moze nie jest z 4Ateh czy jakois tak..?
Na XP z ich myszami wystepoja problemy..ale [po aktualizacji sterownikow ze strony producenta wszystko hula az milo.
Czy ta mysz to moze nie jest z 4Ateh czy jakois tak..?
Na XP z ich myszami wystepoja problemy..ale [po aktualizacji sterownikow ze strony producenta wszystko hula az milo.
Cześć! U mnie zakup myszy optycznej był podyktowany tym, źe po kilku latach uźywania zwykła mysz przestawała czasami reagować. Powodem było...starcie się powierzchni pięciu mini "nóźek" od jej spodu na których ślizga się po podkładce, spód myszy był za blisko podkładki w efekcie czego kulka nie zawsze poruszała wałeczki sterujące. Kupiłem więc mysz optyczną i miałem ten sam problem – mysz optyczna USB zasypiała w najmniej oczekiwanym momencie.Żadne "tęgie głowy", w tym oczywiście sprzedawca, nie potrafili pomóc. Rozwiązałem to w sposob prosty lecz mało nowoczesny a raczej archaiczny. Przeprosiłem sie z poprzednim zwykłym gryzoniem, oderwałem myszatemu samoprzylepne mini "nóźki" i nakleiłem je powtórnie na poczciwy Butapren (co spowodowało, źe przestrzeń pomiędzy ustrojstwem a podkładką powiększyła się o około 0,1 mm czyli tyle o ile była zmniejszona w wyniku wytarcia), podłączyłem do kompa i...działa. Myślę, źe powodem strajku "optycznej" jest jej...niska cena, a co za tym idzie – taka sama jakość. Pozdrawiam, jotwuk
właśnie sprawdziłem – zachowuje sie dokładnie tak samo...
W trybie awaryjnym Windowsa XP myszka działa ?
cóź, sprawdziłem, na Me i 2000 chodzi bez niczego. Czyli XP ma coś po....kopane ;)
co jest?
co jest?
yy Gigabyte to nie z tym ma problem a raczej z temperaturą procka :wink: Ja nie chce nic mówić ale ja miałem 5 dni temu takie same objawy przy mojej OPTO315 na PS2. Problemem tu sie okazało uszkodzenie myszki niestety.
nie było? czy nie ma nadal? warto sprawdzić :wink:
Z myszą wszystko jest ok, na systemach Win Me i Win 2000 nie było tego problemu.
nie było? czy nie ma nadal? warto sprawdzić :wink:
Strona 1 / 1