Problem ...:::masakra:::...
Zanim podam problem podam pelna moja pecyfikacjie zeby nie bylo problemow (identyczna soecyfikacjie maja inni z mojej sieci dopilnowalem tego) :–)
WinXP SP1
Lacze udostepnione przez providera (lacze radiowe)
posialam wew IP stale (10.1.xx.xx) na masce 255.255.0.0
+brama
Protokoly zainstalowane:
v Klient M S
v Udostepnianie plikow i dr.
v Harmonogram QoD
v Sysyrm NetBIOS NWLink
v Protokol tran. NWLink IPX/SPX/NetBIOS
Numer sieci wew:00000000 (domyslna czyli)
Typ ramki :auto
v Protokol TCP/IP
10.1.1.xxx
255.255.0.0
brama(wypelniony nie wazne)
dns (wypelniony nie wazne)
metryka autmoatyczna
wŁacz system NetBios przez TCP/IP
wYłaczone filtrowanie
–wYłaczone: chron moj komputer
Nastepnie kreator sieci:
1.Ten komputer laczy sie bezposredio lub przez koncentrator....
2.dalej na zagrozeniach
3.opis nazwa komputere byle co byle nie to samo :D
4.Grupa robocza PIOTRKOW
czesze pakiety
5.poprostu zakoncz kreatora
Teraz sprawdzam czy nie wlaczyl na sile chronienie komputera (jezeli tak to wyŁanczam)
i czy
we wlasciwosciach ICP/IP jest wŁaczany "system NetBios przez TCP/IP " jezeli wŁaczony(czy auto nie ma roznicy) to good..
i teraz wlaze w otoczenie sieciowe
i widze swoj komputer w grupie o naziwe:
PIOTRKOW (oraz sowje zasoby udostepnione"
ALE!
koledzy roba to samo (ta sama oczywiscie grupa robocza te same pakiety wszysko picus glancus jak ja opisalem na sowim przypadku SP1 i inne badziewy) zadnych firewallow typu zonealarm...zadnego chronienia komputercz czy filtracji TCP...
i co sie okazuje...
ze i ja i on mamy komputery w grupie roboczej (tej samej nazwie PIOTRKOW) ale kazdy osobno ma PIOTRKOW i widzi tylko siebie :D :D (kazdy se stworzyl PIOTRKOW dla siebie i widzi tylko siebie)
To samo na Lanczat tylko 1 osoba na kanale...
pingi NIE! dochodza ja–>on on–>domnie ALE do bramy dochodza pingi...
Mecze sie z tym od 2 dni i mnie krew zalewa albo robie banalny blad albo cos provider poblokowal...
A wyglada to tak jak bysmy sobie na localhoscie zrobili wirtualne sieci i grupy robocze ale przy zachowaniu naszych IP sieciowych bo net dziala itd!
WinXP SP1
Lacze udostepnione przez providera (lacze radiowe)
posialam wew IP stale (10.1.xx.xx) na masce 255.255.0.0
+brama
Protokoly zainstalowane:
v Klient M S
v Udostepnianie plikow i dr.
v Harmonogram QoD
v Sysyrm NetBIOS NWLink
Numer sieci wew:00000000 (domyslna czyli)
v Protokol TCP/IP
10.1.1.xxx
255.255.0.0
brama(wypelniony nie wazne)
metryka autmoatyczna
wŁacz system NetBios przez TCP/IP
wYłaczone filtrowanie
–wYłaczone: chron moj komputer
Nastepnie kreator sieci:
1.Ten komputer laczy sie bezposredio lub przez koncentrator....
2.dalej na zagrozeniach
3.opis nazwa komputere byle co byle nie to samo :D
4.Grupa robocza PIOTRKOW
czesze pakiety
5.poprostu zakoncz kreatora
Teraz sprawdzam czy nie wlaczyl na sile chronienie komputera (jezeli tak to wyŁanczam)
i czy
we wlasciwosciach ICP/IP jest wŁaczany "system NetBios przez TCP/IP " jezeli wŁaczony(czy auto nie ma roznicy) to good..
i teraz wlaze w otoczenie sieciowe
i widze swoj komputer w grupie o naziwe:
PIOTRKOW (oraz sowje zasoby udostepnione"
ALE!
koledzy roba to samo (ta sama oczywiscie grupa robocza te same pakiety wszysko picus glancus jak ja opisalem na sowim przypadku SP1 i inne badziewy) zadnych firewallow typu zonealarm...zadnego chronienia komputercz czy filtracji TCP...
i co sie okazuje...
ze i ja i on mamy komputery w grupie roboczej (tej samej nazwie PIOTRKOW) ale kazdy osobno ma PIOTRKOW i widzi tylko siebie :D :D (kazdy se stworzyl PIOTRKOW dla siebie i widzi tylko siebie)
To samo na Lanczat tylko 1 osoba na kanale...
pingi NIE! dochodza ja–>on on–>domnie ALE do bramy dochodza pingi...
Mecze sie z tym od 2 dni i mnie krew zalewa albo robie banalny blad albo cos provider poblokowal...
A wyglada to tak jak bysmy sobie na localhoscie zrobili wirtualne sieci i grupy robocze ale przy zachowaniu naszych IP sieciowych bo net dziala itd!
Odpowiedzi: 4
Jak sie dowiedzialem komunikacja jest dostepna tylko w obrebie tego samego nadajnika :x
Ale przy przekierowanu portow jest mozliwa miedzynadajnikami. Jak dla mnie to roche pseudosiec ale najwazniesze aby admin zrobil przekierowanie :!:
Ta brama ta sma dla wszyskich.
A protokoly byly poinstalowane bo coraz wiesze modyfikacjie przez te 2 dni prowadzilem (nie wiedzac ze sie nie da)
btw.bez wlaczonego NetBIOS we wlasciwosciach ICP/IP nie widze sie w sieci choc jestem w niej...
Ale przy przekierowanu portow jest mozliwa miedzynadajnikami. Jak dla mnie to roche pseudosiec ale najwazniesze aby admin zrobil przekierowanie :!:
Ta brama ta sma dla wszyskich.
A protokoly byly poinstalowane bo coraz wiesze modyfikacjie przez te 2 dni prowadzilem (nie wiedzac ze sie nie da)
btw.bez wlaczonego NetBIOS we wlasciwosciach ICP/IP nie widze sie w sieci choc jestem w niej...
Ta brama taka sama dla Was ? Jak jest zbudowana Wasza siec ? A jesli jestescie w dwoch roznych podsieciach i pakiety z jednej do drugiej nie sa rutowane ?quisatz:posialam wew IP stale (10.1.xx.xx) na masce 255.255.0.0
+brama
Po co te wszystkie protokoly ? Przeciez z powodzeniem wystarcza tylko TCP. Im wiecej protokolow, tym wiekszy ruch w sieci, tym siec bardziej "zapchana".quisatz:v Sysyrm NetBIOS NWLink
v Protokol TCP/IP
sorki nie doczytałem a później tak jest
:lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
wprawdzie mało się na tym znam ale miałem podobny problem masz moźe jakiegoś firewalla?? jeźeli tak to go wyłącz jeźeli masz włączoną zapore z xp to teź ją wyłącz i zrestartuj kompa... mnie to pomogło :lol:
Strona 1 / 1