Problem - komputer przycina

Od 2 miesiecy mam taki problem z komputerem, że strasznie przycina. Np. gdy słucham muzyki lub otwieram jakieś aplikacje zaczyna się ciąć. Formatowałem dysk z windowsem już 2 razy, ale niestety to nie pomogło. W sumie to nie jest jeszcze koniec swiata, ale to strasznie denerwujace zwlaszcza jak slucham muzyki. Ostatnio wyskoczył jakiś komunikat ze system ma zamalo pamieci wirtualnej. Z góry dziękuje za pomoc!

Odpowiedzi: 12

Kruca - 128MB pamieci ? - Cóż mozna i tak. Skoro jednak przęłączenie z PIO w UDMA skutek odniosło, a potem kłopot wrócił to jest możliwe, że z taśmą sygnałową jest coś nei tak i PIO znowu się pojawiło ( w logach pewnie jakiś błąd typu HDD powinien być opisany ). Swap jak ustawiony - przez system czy niestandardowy - i na którym dysku ( jeżeli na tym "małym" to go przenieś na ten drugi - chyba, że kontroler na płycie jakiś mocno wolny co do trybów pracy ). PS. A tego DX-a to dlaczego nie instalowałeś ?
Rebe
Dodano
22.05.2007 09:03:55
Dobra, posłaniec i zagubiony obszar na dysku rozwiązany. Ale główny problem nadal pozostaje pod znakiem zapytania :(
Dj_raven
Dodano
22.05.2007 00:00:01
Ok problem z zagubionym miejscem i posłańcem rozwiązany. Ale nadal główny problem nadal pozostaje pod znakiem zapytania [-o<
Dj_raven
Dodano
21.05.2007 23:58:43
Wpisz w szukajkę na forum EnableBigLBA i poczytaj. Bios też może zdałoby sie uaktualnić.
Żółty
Dodano
21.05.2007 20:14:12
Znikneło w tym sęsie, iż zauważyłem że zajęty obszar na dysku to coś około 110 giga, pomimo tego że miałem około 9 giga informacji na tej partycji. Sformatowałem ten dysk i dalej było 101 giga zajętego miejsca. Podzieliłem więc dysk z powrotem na partycje, i teraz wykrywa tylko 137 Gb, (reszta miejsca na dysku jest pokazana w Partition Magic 8.0 jako extanded). Bios natomiast wyczytuje ten dysk tylko jako 137 GB.
Dj_raven
Dodano
21.05.2007 19:22:58
No problemem jest to że 101 giga zniknelo mi z dysku...
Dj_raven
Dodano
21.05.2007 16:01:22
  • Żółty 21.05.2007 16:36:16

[quote=Dj_raven]No problemem jest to że 101 giga zniknelo mi z dysku...[/quote] W jakim sensie zniknęło ?? Zarządzanie dyskami nie widzi tego obszaru ?? Może 101 GB to jest wolne, nieprzydzielone miejsce w partycji rozszerzonej na którym trzeba dopiero potworzyć dyski logiczne ??

Niestety To pomoglo tylko na pare wlaczen komputera. Dalej tnie... Jeszcze jeden problem: Ten dysk 250 GB ostatnio sformatowalem i zobaczylem, iz 101 giga jest to obszar zapelniony (niewiadomo czym). Podzielilem go zpowrotem na partycje programem partition magic i teraaz te 101 giga jest zaznaczone jako "extended" na partition magic. I jeszcze jeden drażniący problem: ciągle pojawia się komunikat usługa posłaniec, która nawet po kilku formatach dysku z windowsem niechce zniknąć. Pisze cos ze jest 59 critical error i zeby sciagnac jakis program ktory to naprawi.
Dj_raven
Dodano
21.05.2007 01:51:58
  • Żółty 21.05.2007 01:57:53

[quote=Dj_raven]Niestety To pomoglo tylko na pare wlaczen komputera. Dalej tnie...[/quote] A DMA ?? Bo może tasiemka szwankuje i tryb pracy przełącza sie po błedach transmisji na PIO ... [quote=Dj_raven]Jeszcze jeden problem: Ten dysk 250 GB ostatnio sformatowalem i zobaczylem, iz 101 giga jest to obszar zapelniony (niewiadomo czym). Podzielilem go zpowrotem na partycje programem partition magic i teraaz te 101 giga jest zaznaczone jako "extended" na partition magic.[/quote] A ten problem to ... ?? [quote=Dj_raven]I jeszcze jeden drażniący problem: ciągle pojawia się komunikat usługa posłaniec, która nawet po kilku formatach dysku z windowsem niechce zniknąć. Pisze cos ze jest 59 critical error i zeby sciagnac jakis program ktory to naprawi.[/quote] Wpisz posłaniec do wyszukiwarki na forum i poczytaj nieco ;)

Jeszcze wspomne że w menadżerze urządzeń czerwony7m krzyżykiem zaznaczony jest Standardowy port gier.
Dj_raven
Dodano
15.05.2007 18:36:47
System zainstalowany jest na tym najmniejszym dysku, jest tam jeszcze 2,5 giga wolnego miejsca. Podstawowy kontroler IDE Urządzenie główne: tryb transferu "DMA jeżeli dostępne" (bierzacy tryb PIO), urządzenie podrzędne "DMA jeżeli dostępne" (bierzący tryb Ultra DMA tryb 5). Pomocniczy kanał IDE: urządzenie główne "dma jeśli dostępny (bierzący transfer: "nie dotyczy") urządzenie podrzędne "Tylko PIO (bierzący transfer PIO)
Dj_raven
Dodano
15.05.2007 18:34:03
  • SLAY3R 15.05.2007 18:59:21

[quote=Dj_raven]Podstawowy kontroler IDE Urządzenie główne: tryb transferu "DMA jeżeli dostępne" (bierzacy tryb PIO)[/quote] I to prawdopodobnie jest problemem. Spróbuj usunąć oba kanały ide w menadżerze urządzeń, po restarcie systemu powinne zainstalowac się na nowo a dla dysku powinien wskoczyć tryb DMA. Co do pamięci wirtualnej. To masz ustawiony stały rozmiar pamięci wirtualnej? Jeżeli będzie sie pojawiał dlaej komunikat o braku tej pamięci to wejdź we właściwości mojego komputera -> zakł. zaawanasowane -> ustawienia w wydajności -> zakł. zaawansowane i tam możesz zwiększyć rozmiar pamięci wirtualnej. Port gier: spróbuj też go usunąć zobacz co bedzie po restarcie systemu. Zaktualizuj sterowniki do płyty głównej. I żeby coś dopisać do posta to klikaj w przycisk edytuj zamiast pisać post pod postem.

Na którym dysku masz zaintalowany system? Ile wolnego miejsca jest na partycji z systemem? Jak ustawiony jest tryb transferu dla dysków? Sprawdzisz to we właściwościach kontrolerów IDE w menadżerze urządzeń.
SLAY3R
Dodano
14.05.2007 22:12:43
Przepraszam, moja wina, już opisuje: -Athlon XP 1,15 GHz -128 mb RAM ( ram wymienialem pare razy nawet na 512 i na kazdej kosci ten sam problem) -G-Force 2 64 Mb -dyski twarde FUJITSU MPE3084AE 8 GB i WDC WD2500LB-55EDA0 250 GB -DirectX nie zainstalowany
Dj_raven
Dodano
14.05.2007 22:05:40
Wypadałoby zacząć od opisania konfiguracji komputera oraz od używanego systemu. BTW z racji tego, że jestes nowy na forum, warto byś zapoznał sie z przyklejonym tematem autorstwa Rebego w dziale "Portal CentrumXP".
wojtt
Dodano
13.05.2007 21:51:23
Dj_raven
Dodano:
13.05.2007 21:15:14
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1