Problem Godny Fachowca !!!!

Dlacazego na jednym kompie bez problemu mozna zainstalowac XP PRO ,
natomiast XP HOME sprawia powazne problemy?
Jest tak :

Komp ma 2 dyski jeden 4 gb na ktorym jest 100% skonfigurowany XP PRO PL SP1– (tu wszystko poprostu dzial bez problemowo , problemow z miniportami wan nie bylo )
Drugi dysk 40gb na ktorym jest XP HOME – dysk sprawdzony, nowy , bez skaz

Mniejszy dysk idzie do kasacji bo sie wysluzyl a znim xp prof ,docelowo zostanie nowy 40gb z legalnym HOME

w momencie pracy dysku NOWEGO z HOME drugi dysk jest odlaczony .
Zeby nie nudzic zaczne od bodaj 6 instalacji na tym sprzecie HOME PL !!!....
.............
, wywalilem home , dokladny format i ponowna instalacja ( ogolnie na tym
kompie 7 !!:) tym razem male deja vu :) ponownie brak prawidlowo wykrytej :
s3 trio 3d agp , awe 64 isa , hp lj1100, i kilku innych urzadzen , do
menadrzera jak zwykle wogole nie idzie wejsc , poprostu uroczo :)
Jesli ktos powie ,ze powyciagac muze , nie podlaczac drukary , zmienic na
czas instalki grafe , ew. źąglowac kartami po slotach to juz to przerabialem
:)
Ostatecznie znow dokladny format i zmienilem system plikow na NTFS , co
zaowocowalo prawidlowym ( przypadek?) rozpoznaniem wszystkich urzadzen ,
wlacznie z dzialajaca drukarka ! Konflikty opisane jako "brak sterownikow "
, ktorych i tak nie idzie zapodac , pojawily sie na ( ale to juz kiedys
widzialem w czasach podaj 3 instalki:) na Wan miniport IP
Wan miniport IP sterownik mni portu ..ble ble ...
Wan Miniport L2TP
Miniport Wan PPPOE
Bezposrednie polaczenie kablowe
– zostalo tylko to odinstalowac , system nie zainstalowal tych skladnikow po
restarcie ponownie , wiec wreszcie system idealny?
No prawie , modem zoltrix spirit mozna zdiagnozowac pozytywnie , ale nie
mozna polaczyc sie z netem , brak nawet proby wybieraqnia , Blad 633 , czyli
teoretycznie ,ze port jest w uzyciu ( com 3 ?)tylko co go uzywa? ( mysz na
ps2 , oprogramowanie kompletnie innego nie instalowalem ) , stery sa w xp ,
zapodalem inne – to samo , zmienilem wpis w rejestrze zwiazany z uslugodawca
( porada dla win 98 ) , natomiast dla win xp , MS twierdzi ze jest to
zwiazane z bledem w oprogramowaniu PALMPILOT ( oczywiscie nic takiego nie
mam ...) Efekt taki ,ze nic to nie pomoglo poprostu . Ten sam modem na
drugim dysku na xp pro , te same porty , przerwania , idealnie ta sam
konfiguracja , dzial idealnie wiec ???
Dla jasnoci :
plyta shuttle 637
3x 64 ramu ( testowane memtest)
grafa juz wspomniana , muza i modem tez
procek 333 nie krecony
zreszta xp pro chodzi na tym idealnie
dodam ze wymienilem juz 3 modemy i nic !
Moze te usuniete miniporty wan trzeba przyworocic , ale co one maj wspolnego
z dial up ?
i cio ? sprzetowcy ?
Tak teraz mysle ,ze moze chociaz vrak tego PalmPilot to moze cos da zastosowanie sie do porady MS ? Moze choc trop prowadzi we wlasciwe zakamarki rejestru , moze gdzies jest boczna uliczk , ktorej poprostu nie widze ?

Odpowiedzi: 16

Posłuchaj kolego – z tego wynika co piszesz źe masz problem głównie z modemem .Program diagnostyczny to np. AIDA32.Jeśli system instaluje sterowniki do modemu to nic nie kombinuj i nie dodawaj narazie źadnych innych.Sprawdź kwarende modemu i zobacz czy wogóle komunikuje się z portem.Ja miałem problem z ustawieniem portu podczas instalki.Automatycznie ustawiał mi na COM1.Modem przez system był widziany ale nie mogłem połączyć się z internetem.Gdy przestawiłem na COM3 problem znikł.Moźesz jeszcze sprawdzić protokół sieciowy .Niestety takie porady na odległość nie widząc co się dzieje na wiele się nie zdadzą.A to źe tyle instalowałeś systemów to dobrze i pojęcie jakie takie masz ,ale w naszej sytuacji niewidząc kompa moźemy ci tylko doradzać proste i podstawowe rzeczy.
Artur w
Dodano
09.02.2004 10:43:05
Artur w:
Słuchaj XP nie instaluje się losowo. To Ty wybierasz system plików i partycję.A tak apropo ile Ty kart graficznych chcesz instalować na raz.Jeśli masz na płycie chipset graficzny to przy instalacji nie dokładaj innych.Po instalacji systemu dopiero dokładaj z tym źe musisz odłączyć chipset płyty źeby nie było konfliktów – tosamo tyczy się dźwięku.Sterowniki tylko pod XP–eka ewentualnie Win.2000 – inne nie wchdzą w rachubę.Jeśli nie posiadasz takich to pozostaw te które zainstalował system.Na tych systemach XP–home i pro nie musisz nic kombinować.Przy XP–home czasami bywa tylko problem z protokółami do ADSL–u.

jak widze , ludzie albo nie czytaja co pisze albo ja pisze nie zrozumiale...
nie mam nic na plycie zintegrowanego , karte graficzna zmienilem z agp na pci podczas jednej instalacji bo myslalem ze to pomoze , nie pomoglo , stery sa systemowe ...Dodam ,ze instaluje rozne systemy od dluzszego czasu ( i nie tylko) xp home i prof postawilem na okolo 5–60 kompach starszych i nowszych , cuda sie zdazaluy ale nie takie jak w tym przypadku , napisalem tu liczac na jaks podpowiedz , bo moze zrbilem jakis "czeski blade":)? albo ktos mial podobny problem z modemem

Home juz dawno jest postawiony o dzial teraz stabilnie , napisalem to bodaj w pierwszym mailau ciagle jednak jest problem blad 633 z polaczeniem dial up ...
Anonymous
Dodano
09.02.2004 09:59:30
[quote="Artur w"]1/Systemy instaluj na róźnych partycjach

niby po co ? mam jedynie HOME i dysk z 3 partycvjami wiec daje go na pierwsza

2/Format NFTS
Napisalem ze taki format dalem

3/System sam instaluje wszystkie sterowniki
wiadomo , i na tych sie opieram

4/Nie aktualizuj sterowników jeśli nie są pod XP–eka.

nie robilem tego , jedynie dalem do modemu producenta ale to i tak nic modemowi nie dalo

5/Zainstaluj program diagnostyczny i zobacz dokładnie o co chodzi

niby jaki
??? skoro systemowy dziennik nic o zdarzeniach z bledem 633 nic nie mowi

6/Poprawki niewiele Ci dadzą.

nie instalowalem narazie

7/Jeśli na płycie głównej masz chipsety dźwięku lub grafiki a wstawiłeś na PCI i AGP swoje kart to wstrzymaj te na płycie.

nic takiego nie mam

8/Co do procka to trochę cienko ale w tym przypadku nie powinno być problemów z innym sprzętem.

tez tak mysle

9/Sprawdź ścieźke rozruchu boot.ini w "msconfig "
sprawdze , ale po co ?
Anonymous
Dodano
09.02.2004 09:51:15
a wyłączyłeś w biosie antywira, to moźe być przyczyną konfliktów przy instalacji
Anonymous
Dodano
09.02.2004 09:00:32
Witaj,
Twoj problem wydaje sie byc prosty.
Mialem podobny:
Sprobuj najpierw zamienic karte graficzna na inna...
pozniej karte muzyczna...
U mnie pomoglo – okazuje sie iz czasem te dwie karty powoduja problem...
Anonymous
Dodano
08.02.2004 14:53:02
Słuchaj XP nie instaluje się losowo. To Ty wybierasz system plików i partycję.A tak apropo ile Ty kart graficznych chcesz instalować na raz.Jeśli masz na płycie chipset graficzny to przy instalacji nie dokładaj innych.Po instalacji systemu dopiero dokładaj z tym źe musisz odłączyć chipset płyty źeby nie było konfliktów – tosamo tyczy się dźwięku.Sterowniki tylko pod XP–eka ewentualnie Win.2000 – inne nie wchdzą w rachubę.Jeśli nie posiadasz takich to pozostaw te które zainstalował system.Na tych systemach XP–home i pro nie musisz nic kombinować.Przy XP–home czasami bywa tylko problem z protokółami do ADSL–u.
Anonymous
Dodano
08.02.2004 14:16:56
1/System instaluje jako "generic" i tak zostaw
2/Sprawdź kwarende modemu jeśli odpowiada jest ok.
3/Sprawdź protokoły – jeśli brak to doinstaluj
4/Skonfiguruj połączenie internetowe
5/Jeśli modem nie padł to musi działać
Anonymous
Dodano
08.02.2004 14:01:13
1/Systemy instaluj na róźnych partycjach
2/Format NFTS
7/Jeśli na płycie głównej masz chipsety dźwięku lub grafiki a wstawiłeś na PCI i AGP swoje kart to wstrzymaj te na płycie.
8/Co do procka to trochę cienko ale w tym przypadku nie powinno być problemów z innym sprzętem.
:D
Anonymous
Dodano
08.02.2004 13:54:21
1/Systemy instaluj na róźnych partycjach
2/Format NFTS
:D
Anonymous
Dodano
08.02.2004 13:54:21
No to juź nie wiem. Myślałem o zgodności sprzętu z xp, ale na prof przecieź chodzi. Chyba to kolejny dowód źe home do pięt profesjonalowi nie dorasta.
norlub
Dodano
08.02.2004 12:32:28
Zdaje sobie sprawe ,ze opis byl Dlugi i moglo umknac w tym opisie "co nie co " albo byc nie zrozumiale , o drugim dysku napisalem tylko po to aby bylo wiadomo, ze tam system xp prof dzial i problemow nie ma , generalnie podczas instalacji duzy dysk 40gb jest jedynym dyskiem w kompie wlaczonym jest jako master , probowalem na jednej karcie graf. instalowac sysyte, . co owocowalo tak skopana instalka ze az smiech , instalka na innej karcie PCI zamiast AGP byla podobne , system zreszta instaluje sie losowo , raz wiecej poprawnie wykrytego sprzetu raz mniej , oczywiscie instalka idzie z orginalej nie uszkodzonej plyty , na dokladnie sformatowany dysk , pominmy juz problemy z instalkami bo w koncu mam juz system postawiony dobrze jedynie prosze o przyjrzenie sie problemowi z Modemem i bledem 633 , pisalem juz na rozne grupy MS , Hardware'owe i nic , ms tez nie pomogl w problemie
ps: sprzet kazdy z osobna przetestowany na 100% sprawny
Anonymous
Dodano
07.02.2004 21:24:27
Moźe mi to umknęło, ale próbowałeś odłączyć wogóle ten mały dysk i instalować home na duźym (jedynym) ze startem z płyty i (na wszelki wypadek) formatowaniem przed instalacją. Oczywiście zworki w dyskach masz prawidłowo ustawione? Dla wszystkiego moźesz teź zostawić tylko niezbędne rzeczy (jak grafika), a resztę powyjmować i po udanym (czego Ci źyczę) zainstalowaniu systemu dodawać je po kolei. Pomoźe taka procedura znaleźć ewentualne "kłopotliwe" urządzenie.
norlub
Dodano
07.02.2004 12:13:01
Głupia teoria ale tak miałem źe nie dałęm rady zainstalować ani Home ani PRO ani źadnego programu bo wywalał sie bład odczytu windowsa instalowałem z 6 płyt z tego 4 z pro a 2 z home i wyskakiwal po zainstalowaniu brak sprzetu itd wymienilem kosc RAMU i wszystko chodzi bez niczego, a podobnie mialem z tym źe mi nwet wymienili płytę z PRO bo stwieerdzili ze to moze jest jednak ich wina a nie byla ... hmm ostatecznie spróbooj wymienic z Home na PRO moźe ktoś zechce ... a sprawdz czy wersja "illlegal" bedzie działać bo jesli tez nie to moze ci cos wiecej wysiadlo ...?? Ewentualnie spróbooj zmienić dysk...

to tyle ... ale naprawde nie wiem czy to cos pomoze ...
GulaSh
Dodano
06.02.2004 15:00:19
Moj PRO tez jest z 2002 a SP1 nie ma :) i pewnie mial nie bedzie :)
Sluchaj a probowales taki myk by zainstalowac wina na minimalnym kofigu – tylko z grafika i muza (bez modemu itp) a dopiero pozniej dokladac sprzeta?
brtx
Dodano
06.02.2004 00:05:12
do ms dzwonilem : kazali reklamowac Homa u sprzedawcy , sprzedawca stwierdzil ( i ma racje) ze system jest ok , sprzet nie bardzo pasuje wiec rekalamacja OUT :)

Dodatkowo MS odeslal mnie do linka , w ktorykm opisuja problem z polaczeniem dial up w konflikcie z Palm Pilot , ktory nic nie ma wspolnego ze mna !!!

Jak ? Moge zapodac Profesionala na Home ? Home to legal a Profesional " nie bardzo"

Home jest z roku 2002 wiec jest to wersja z SP 1
Anonymous
Dodano
05.02.2004 22:35:49
A do kolesi z MSa dzwoniles? W koncu masz prawo...

W sumie mozesz chyba wrzucic tego PRO.

SP1 nic nie pomaga wzgledem Home'a?
brtx
Dodano
05.02.2004 21:19:32
artek35
Dodano:
05.02.2004 01:31:35
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1