problem głównie z dyskiem twardym, chyba

Komputer to typ Multi Media Computer System (w takiej małej budzie). Sprawa idzie o to że nie ładował się system, nie dało rady zrobić formata bo przy ładowaniu plików albo stawał albo jakiś błąd z odczytem ewentualnie reset, albo BOS. Podłączając dysk pod innego kompa widzi ale tylko partycje systemową (o rozmiarze 32GB) która mogłem tylko sformatować, nie mam dostępu do pozostałych. Dysk to Hitachi 164.7 GB http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/b97007cd3804a601.html a tak wygląda tył dysku http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/da22c47300ca0114.html Na razie chodzi mi o to głównie jak go podłączyć do innego kompa aby było widać wszystkie partycje, a nie jedną o rozmiarze 32GB dodam że jak udało sie dojść przy próbie instalacji systemu do momentu wyboru partycji do zainstalowania systemu była tylko jedna o rozmiarze dysku i ze wolne jest tylko 32GB, ale pod windowsem było ich 4. Jak coś niezrozumiałe to pytać, z góry dzięki za pomoc.

Odpowiedzi: 5

Gdybyś w szukajkę forumową wpisał RAW to byś zobaczył jakie to popularne zjawisko, a przy okazji i jak mu można póbować zaradzić.
Rebe
Dodano
16.06.2008 20:54:35
Jak wcześniej pisałem widoczny był w Moim komp. jako jeden dysk o rozmaże 32GB (tyle miał C) A teraz W moim komputerze jest jako jeden dysk we właściwościach zajęte/ wolne/miejsce zero, system plików RAW, jak daje formatuj dysk to rozmiar ma 156GB, a np w Evereście też widzi jako jeden dysk jako aktywny ale rozmiar jest 127GB FAT32/NTFS Próbowałem też postawić system na tym dysku ale innym kompie, ale teraz przy wyborze partycji do zainstalowania dysku jest jedna 156GB i cała wolna, a w tym kompie z którego był dysk też tak było z tą różnica że wolne było 32GB czyli rozmiar C. Nie kapuje jak to możliwe że jest inaczej na obu kompach. Jakim sposobem mogło wciągnąć te partcje, nie wiem jakiego typu one były bo udało mi sie go uruchomić tylko raz w awari, ale to i tak na chwile bo zaraz reset, raczej bym nie pomyślał że będą takie szopki z tym dyskiem.
blade_22
Dodano
16.06.2008 19:07:15
to kwestię obsługi mamy z głowy, ale juz np tego gdzie tych partycji nie było widać nie - w zarządzaniu dyskami sprawdzałeś czy tylko w moim komputerze ? A i jeszcze jakie to były te pozostałe - może jakieś logiczne na partycji rozszerzonej np.?
Rebe
Dodano
14.06.2008 19:38:56
Komp do którego podpinałem dysk to XP pro SP2.
blade_22
Dodano
14.06.2008 19:36:23
Jaki był system na tym sprzecie do którego dysk podłączałes ( dokładnie, bo numer SP w grę może wchodzić )? Te błedy to może byc np. uwalona pamięc, ale i tego że to HDD czy kontroler na płycie głównej nie da sie wykluczyc. Brak informacji o konkretnej konfiguracji, bo sama nazwa, która podałes jakoś nie dopinguje mnie do googlania. To co mozesz sam zrobić to sprawdzenie pamieci - memtest np., sprawdzenie dysku - na stronach http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm się rozglądnij za czymś pasującym pod ten model. Reszta, w stylu: użyj TestDiska, wyjdzie w praniu - po uzupełnieniu informacji i testach.
Rebe
Dodano
14.06.2008 19:19:31
blade_22
Dodano:
14.06.2008 18:39:04
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1