Problem - GeForce 7300 GS
Od roku posiadam komputer z karta GF7300 GS. Problemów z tą kartą jest wiele:
- przy oglądaniu filmów obraz potrafi gasnąć na 0,5-1s
- pojawiają się "przebarwienia" w grach
- czasem kursor myszki bądź napisy w grach dosłownie się rozsypują np. kursor zostaje podzielony na malutkie kawaleczki i "rozbija się" na niewielkim obszarze; zwykle po krótkim czasie to znika
- po dłuższym czasie użytkowania komputera non-stop pojawia się bluescreen z jakimis informacjami o bledzie karty i komp sie restartuje
- w grach takich jak Lineage 2 lubi się pojawiać error (średnio co pół godziny)
[code]Video: NVIDIA GeForce 7300 GS (8421)
Assertion failed: GIsEditor || GetSuperClass() || this==UObject::StaticClass() [File:.\UnClass.cpp] [Line: 855]
History: UClass::Bind <- (Class Fighter.AnimNotify_Channeling7) <- ULinkerLoad::CreateExport <- (AnimNotify_Channeling7 3265923) <- IndexToObject <- ULinkerLoad<
Odpowiedzi: 9
Czyżby zasilacz :-k
Tak jestem pewien, że był to inny komputer.
Monitor jest na 100% sprawny.
Zmieniałem jak się tylko da stery do karty, do płyty głównej nie próbowałem.
Kompa nie otworzę sam, bo ma plomby.
Wracając do mojego wcześniejszego pytania - czy mogę jakimiś programami wykryć, udowodnić błędy występujące w komputerze, tak żeby następnie z "dowodem" wybrać się do sprzedawcy..?
PS Monitorując napięcie programem Hmonitor dostrzegłem, że występują bardzo duże skoki, otóż czasami przy wartości +12V jest tylko 5V... Wtedy na płycie głownej temperatura się drastycznie podnosi. Bardzo możliwe, że to ma związek z restartami kompa czy błedami... ale co z takimi rzeczami jak rozmywający się kursor czy zniekształcenia w grach.
Tak jestem pewien, że był to inny komputer.
Monitor jest na 100% sprawny.
Zmieniałem jak się tylko da stery do karty, do płyty głównej nie próbowałem.
Kompa nie otworzę sam, bo ma plomby.
Wracając do mojego wcześniejszego pytania - czy mogę jakimiś programami wykryć, udowodnić błędy występujące w komputerze, tak żeby następnie z "dowodem" wybrać się do sprzedawcy..?
60 stopni to nie tak strasznie. Chociaż imo parę stopni mniej powinna mieć nic nie robiąc. Zobacz czy nie za dużo kurzu się zgromadziło w radiatorze - przedmuchaj.
Próbowałeś zmieniać sterowniki tak do karty graficznej jak i do płyty głównej?
Mówisz, że trzy razy cały komputer wymieniałeś? Jesteś pewien że za każdym razem to był inny sprzęt?
Co z monitorem? Razem z tym komputerem kupiłeś? Jest nowy/stary? Może to on coś miesza (jakieś spięcie ma czy coś??) Masz możliwość podłączenia innego?
Nie wiem czy sklep by poszedł na takie coś. Wygłupiłem się i kupiłem kompa w sieci sklepów rtv... Tam nie składają sprzętu...
PS sprawdzałęm temp na karcie i tak: na swiezo - 60st. C, natomiast po dwugodzinnym graniu trochę ponad 70st. Co o tym sądzicie?
PS2 Czy móglbym jakoś udowodnić sprzedawcom, ze jednak sprzet nie jest w pełni sprawny i tu i tu jest błąd? Mam na myśli jakiś program testujący.. etc.
Nie wiem czy sklep by poszedł na takie coś. Wygłupiłem się i kupiłem kompa w sieci sklepów rtv... Tam nie składają sprzętu...
PS sprawdzałęm temp na karcie i tak: na swiezo - 60st. C, natomiast po dwugodzinnym graniu trochę ponad 70st. Co o tym sądzicie?
PS2 Czy móglbym jakoś udowodnić sprzedawcom, ze jednak sprzet nie jest w pełni sprawny i tu i tu jest błąd? Mam na myśli jakiś program testujący.. etc.
A jak byś np za dopłatą wymienił tą karte na inny model? Czasami sklepy idą na ręke i tak robią. Sam wiem coś na ten temat :)
Ale tak jak pisałem... "eksperci" orzekli na papierku, ze wszystko jest w najlpeszym porzadku z calym kompem. Nawet jezeli by uznali, ze cos jest z karta nie tak i zamontowali ten sam model grafikii z innego kompa to problem by sie powtarzal, bo tak jak pisalem dostalem 3 kompy i za kazdym razem sytuacja była ta sama.
kartę masz do wymiany. Nie czekaj aż gwarancja upłynie tylko wal szybko do sklepu. Masz prawo do wymiany na nową lub zwrot kasy.
Strona 1 / 1