Problem dla fachowców od? Hmm. :/

W chwili obecnej mam XP Prof. SP2; DX9.0c; Detonatory Nvidia 66.93; Epox 9nda3+; Gainward Ti4200 128MB AGPx8; Belinea 103055, reszta nieistotna(chyba?).
Wstęp:

Jedyną grą w jaka gram jest Counter–Strike, cały czas wyświetlający mi ilość fps (kto gra to wie, jak jest waźne by ich było najlepiej 100 lub więcej non stop:] ). Gram w rozdzielczości 640x480 16b OpenGL, moja wersja sterowników Nvidii pozwala na określenie odświeźania obrazu monitora przy kaźdej rozdzielczości.
Ja zawsze ustawiałem przy 640x480 100Hz i wszystko było w porządku. Klatki spadały do 90(rzadkość) płynnie w zaleźności od sytuacji w grze, (granaty dymne, duźa ilość tekstur, przeciwników itp.) lecz nigdy poniźej ok. 70–80fps.
Sedno sprawy:

Od jakiegoś czasu zauwaźyłem źe ilość klatek spada nagle do wartości 50fps przy ww. sytuacjach. Zmusiłem kartę do większego wysiłku rzucając 5 dymnych – fps spadły do 50, a gdy wszedłem bardziej w dym do 33,3!!! Podejrzewam źe nast. wartością byłoby 25fps :?: Dziwnie? Problem w tym źe nie bardzo pamiętam od jakiego czasu się tak dzieje :/ Żadnego problemu w menadźerze urządzeń. Równieź innych niepokojących objawów.
Co zrobiłem, mniej więcej po kolei:

Przeinstalowywałem sterowniki, wgrałem 71.84, zmieniałem rozdz. w grze na 800x600 32b potem 16b ustawiając jednocześnie odśw. 100Hz, grę ponownie zainstalowałem, zmieniałem przyspieszenie sprzętowe z fulla w dół, przeskanowałem Avast potem Mks–online wszystkie dyski, jeszcze Ad–aware. Przeinstalowałem system(pogieło mnie?). Nie wgrałem sterowników do płyty, tylko grafa i monitor, ponowna instalacja gry, potem jednak stery do płyty, zainstalowałem DX9.0c, SP2, znów inst. gry. I NIC.
Po jakimś czasie moich zmagań zauwaźyłem pewną prawidłowość, gdy ustawiłem odświeźanie na wyźsze np. 120Hz, klatki spadały do 60, gdy na 140Hz wtedy do 70fps.
Jeszcze stwierdziłem źe przy ust. Direct3D nie występował problem, oraz wyłączenie synch. pionowej teź pomagało–klatki zmieniały sie płynnie. No i właściwie w tym miejscu zostałem, bo powyźsze rozwiązania mnie nie satysfakcjonują.

Niestety mój monitor obsługuje tylko max. 160Hz przy 640x480, gdybym miał 200Hz to załatwiłoby sprawę :)

Ma ktoś jakiś sensowny pomysł co z tym począć :?

Odpowiedzi: 1

Proponuje zainstalować sterowniki nVidia 44.03 Dla tej grafiki mają one największą wydajność. A najnowsze niźszą i to czasami sporo...
Pyton_000
Dodano
24.02.2006 01:56:10
butylarz
Dodano:
23.02.2006 18:54:23
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1