Priorytety w udostępnianiu neta
Czy da się ustawić jakoś priorytety na określone usługi internetowe? Na zasadzie, źe otwieranie ston www ma wyźszy priorytet niz np kazaa?
Odpowiedzi: 7
Uźyłem programu Sygate Office Network 4.5. on ma opcje priorytetów. Narazie cięzko mi stwierdzić jak działa poniewaź czekam na internet przez DSL i cała sieć będzie pod niego podpięta. Wtedy bede mógł powiedzieć jak to działa i czy działa dobrze ale na pierwszy źut oka wydaje się źe jest tak jak byc powinno.
Ihasan: pytalem admina o program ktorego uzywa pod linuxem do ograniczania transferu uzyt. i przydzielania stalej ilosci laczna na poszczegoleny port itp.
Powiedzial tylko ze uzywa "cbq"
Powiedzial tylko ze uzywa "cbq"
Ihasan:Chyba mi się udało to co chciałem zrobić teraz tylko trzeba to przetestować
Witam! I co działa? A jak działa to moźe napiszesz jak tego dokonałeś? Pozdrawiam!
Dokladnie nie wiem jak to zrobic ale chociaz ci dam pare podpowiedzi. Wiem ze moj admin to robil na Linuxie i uzywal do tego jakiegos dodatkowego softu – jak sie tylko dowiem jakiego to podam nazwe ... (jeszcze dzis powinienem wiedziec). Dzieki temu urzadzeniu ogranicza innym transfer, przydziela np : minimalna ilosc transferu przypadajacego na port 80 czyli strony www itp.
Gdybyś zechciał powiedzieć jak to jest zrobione to byłbym wdzięczny
Jesli chodzi o twoje pytanie to na 100% moge cie zapewnic ze jest taka mozliwosc bo jest to wykorzystywane w naszej sieci np : mamy przydzielone stale 30kb/s na otwieranie sie www a jesli reszta transferu jest nie uzywana to przy otwieraniu stron tez jest on wykorzystywany ...
Chyba o to ci mniej wiecej chodzilo ...
Chyba o to ci mniej wiecej chodzilo ...
Chyba mi się udało to co chciałem zrobić teraz tylko trzeba to przetestować
Strona 1 / 1