Predkosc obrotow wentylatora
Mam dosc wazna sprawe...
Dzis rano odlaczalem od MB dysk kolezanki i by sprawdzic czy naped jest dobrze wykrywany po zamianie zworki, uruchomilem komputer. Ku mojemu zdziwieniu, wentylator na CPU wygladal jakby chcial sie uruchomic a nie mogl. W BIOSie, w czesci PC Health sprawdzilem predkosc z jaka sie fan kreci; przy 24*C bylo to ok 560rpm, natomiast przy 28*C - 795rpm. Pytanie jest nastepujace: czy takie wartosci sa prawidlowe, czy raczej moge podejrzewac uszkodzenie - przetarcie sie?
Komputet jest nowy, nie ma jeszcze miesiaca; MB to Gigabyte 945GZ GA-8I945GZME-RH, CPU - Intel Core 2 Duo wersja BOX (fan najprawdopodobniej dolaczony do zestawu).
Odpowiedzi: 2
Ktos jeszcze moze ma jakies pomysly?
Dokładnych wartości nie znam , ale jażeli jego prędkość zmienia się z temperaturą , to wydaje się wszystko w porządku .
Strona 1 / 1
<P>Jak się kręci i temperatury są OK to nie ma co panikować, widocznie płyta ma sterowanie wentylatorów i sama ustala obroty na takie a nie inne.</P> <P><BLOCKQUOTE><div>The LGA775 CPU heatsink and fan make use of a 4-pin Pulse Width Modulation (PWM) fan header that allows the motherboard BIOS to automatically scale fan speed to match heat load, so noise is kept to a minimum.</div></BLOCKQUOTE></P> <P>Źródło: <a href="http://www.pcstats.com/ArtVNL.cfm?articleid=2027&page=4" target="_blank" title="http://www.pcstats.com/ArtVNL.cfm?articleid=2027&page=4">Gigabyte GA-8I945GZME-RH 945GZ Express Motherboard Review -pcstats.com</a></P>
<p>Hm.. no dobrze, ale czy te obroty nie powinny byc rzedu kiludziesieciu tysiecy?</p><p>Sprawdziłem, fan sie kreci ale niespecjalnie szybko. </p>
<p>Musi Ci się bardzo nudzić, że tak szukasz dziury w całym.</p><p>28 stopni to nie tak dużo, prawda? </p><p>A żeby być pewnym co do sprawności wiatraków obciąż czymś procesor (gra albo kodowanie mediów) i wtedy sprawdź prędkości i temperatury. </p>
<p>Łaski mi nie robisz, ze odpowiadasz BeteNoire.</p><p>Nie, nie nudzi mi sie.. napisalem dlaczego o to pytam.<br> </p>
<p>Nie obruszaj się tak tylko wymień fana i będzie po sprawie, skoro ten się nie chce rozkręcać.</p><p>Ale wg mnie przetarty fan wydaje z siebie odgłosy, o których nic nie napisałeś.</p><p>Kolega @bor w pierwszej odpowiedzi na Twój post miał wg mnie rację, bo jakby Ci się ten fan kręcił 2K-5K rpm to miałbyś ujemną temperaturę na tym procu :D</p><p> </p>
<P><BLOCKQUOTE><div>Hm.. no dobrze, ale czy te obroty nie powinny byc rzedu kiludziesieciu tysiecy?</div></BLOCKQUOTE></P> <P>Nie.</P>
Dziekuje za pomoc. Faktycznie, wszystko jest w porzadku - mialem wczoraj okazje zajrzec do sklepu w ktorym nabylem maszyne. Sprzedawca zapewnil mnie ze wszystko jest ok.<br>
<p>Właściwie gdzie można sprawdzić obroty wentylatora???</p><p>Bo Mój się kręci za szybko i na termometrze czasami jest -15 C a jak trochę zwolni to jest 170 C</p><p>Co mam robić czy to normalne??<br> </p>
Czujniki ci wariuja, nie można uzyskać -15C na wentylatorze tylko, a przy 170C mógłbyś małego grilla urządzić. Programy diagostyczne wyświetlają temperatury: SpeedFan, AIDA, Everest i jeszcze pare innych. Tylko że odczyt dokonuje się przez czujniki temperatury a te potrafią czasami dziwne wyniki pokazywać.
Ja nie dawno założyłem czujnik temperatury na procesorze morze źle go zamontowałem???<br>