Prawie wyłączający się komputer.
Witam,
Od jakiegoś czasu mam dziwny problem, otóż podczas normalnego korzystania z komputera np. oglądaniem filmu, lub przeglądania internetu prawie wyłącza mi się komputer. Dlaczego prawie? Ponieważ jak np. słuchałem muzyki to się wyłącza ale komputer nadal chodzi tzn. słychać jak pracują wiatraczki, świecą się lampki na obudowie itd. Próby resetowania nie pomagają, jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie go przyciskiem. I po ponownym włączeniu wszystko działa jak działało. Co może być przyczyną?
Proszę o pomoc.
Odpowiedzi: 7
ok, a co może powodować, że karty mi się paliły, tzn. nie mialem jeszcze ogniska w domu :D ale srednio co pare miesięcy zaczynają mi się pojawiać artefakty i musze zawozić do serwisu. Po prostu kurz na karcie ?
A dla karty to jest dobra temp ? Dodam, że to jest 3 karta bo reszta sie spaliła. No i przy włączaniu komputer warczy dosyć mocno, potem przestaje ale odgłosy przypominają kosiarkę do trawy :rolleyes: Niestety nie mogę rozkręcić bo jest jeszcze na gwarancji komp. W takim wypadku moge go tylko oddać do serwisu, i modlić się żebym nie musial czekać znowu MIESIĄCA na jego zwrot. :neutral:
-
[quote=krzysiekp]A dla karty to jest dobra temp ? [/quote] To przejdzie ale zawsze może być lepiej :mryellow: [quote=krzysiekp]przy włączaniu komputer warczy dosyć mocno, potem przestaje ale odgłosy przypominają kosiarkę do trawy [/quote] To raczej potwierdza przypuszczenia [b]Żółtego[/b] odnośnie chłodzenia procka. Wali się wiatrak, temu warczy, a po lekkim rozgrzaniu przestaje. Tym samym chłodzenie procka kiepskie. Czy walą się łożyska (najprędzej), czy wariuje bo łopatki ciężkie od zasyfienia tego nie wiadomo.
No troche moim zdaniem dużo dla procesora - rozkręć bude i zobacz czy po odkurzeniu nie poprawi się.
Chwile po 3d mark 2006
temp. procesora: 73
temp. karty 94
Obciąz go czyms i popatrz na temperatury wówczas.
Bo wydaje mi sie, że może być problem z temperatura procesora.
Moje wydaje sie opieram na [url=http://www.intel.com/cd/channel/reseller/emea/pol/products/desktop/platform/executive/integrate/proc_thermal_manage/pent_4_775_land/234406.htm]ty dokumencie[/url] mówiącym o temperaturze 66,6 jako maksymalnej i o 38 jako optymalnej
zasilacz z obudową modecoma 400w nazwy nie znam
temperatury w spoczynku
proc 50C
karta 69C
dysk 1: 46C
dysk 2: 39C
tak, sprzęt z siga
Zasilacz ??
Temperatury elementów ??
Sprzęt z siga ??
Strona 1 / 1