Prawdziwa pojemność dysku
Ostatnio kupiłem sobie dysk twardy Western Digital 160 GB. Problem polega na tym, źe w Windows XP (Professional) nie pokazuje mi faktycznej pojemności, a jedynie lekko ponad 130 GB. Co naleźy zrobić, aby Windows widział faktyczną pojemnść? Z góry dziekuję z odpowiedź!
Odpowiedzi: 10
Juź wszystko jest ok. Uźyłem tego programiku EnableBigLba :) Dzięki za podpowiedzi! Pozdrawiam!
Yoile:po pierwsze sprawdz w biosie czy masz wykrywany poprawnie dysk jesli tak to
jest tez motyw taki ze producenci dysków inaczej przeliczaja jednostki . dla nich 1 MB = 1000 Kb
(powinno być 1Mb=1024 kB) dlatego moze sie nie zgadzac (tzn nie zgadza sie na pewno)
E...tam Liczyć nie umiesz i tyle. Tu chodzi o 48–bitowe adresowania bloków logicznych dla dysków ATAPI.
po pierwsze sprawdz w biosie czy masz wykrywany poprawnie dysk jesli tak to
jest tez motyw taki ze producenci dysków inaczej przeliczaja jednostki . dla nich 1 MB = 1000 Kb
(powinno być 1Mb=1024 kB) dlatego moze sie nie zgadzac (tzn nie zgadza sie na pewno)
Miałem raczej na myśli to, źe domyślnie ma tą funkcję wyłączoną. Oczywiście moźna to zmienić w rejestrze systemu i bez instalacji service packa.
Anathema:Windows XP nie obsługuje dysków powyźej 137 GB bez zainstalowanego Service Packa 1.
A właśnie, źe obsługuje – EnableBigLBA.
Rebe:
A co Ty, Żółty, ksiązki piszesz ? – Na co komu BIOS :lol:
Żeby było się o co pytać :P
Rebe:Spóźniaski :mrgreen:
Jakbym sie o biosa nie pytał to wcisnąłbym sie przed Ciebie – a tak to znowu plecy musze oglądać ... Albo po prostu stary sie robię ;)
Windows XP nie obsługuje dysków powyźej 137 GB bez zainstalowanego Service Packa 1. Wiąźe się to z adresowaniem LBA. Po instalacji Service Packa nie powinno być juź tego problemu.
Żółty:A bios wykrywa poprawnie ?? EnableBigLBA do wyszukiwarki forumowej sobie wrzuć.
A co Ty, Żółty, ksiązki piszesz ? – Na co komu BIOS :lol:
Spóźniaski :mrgreen:
A bios wykrywa poprawnie ?? EnableBigLBA do wyszukiwarki forumowej sobie wrzuć.
Poczytać to co po wpisaniu w wyszukiwarkę forum się przy haśle EnableBigLBA wyświetli.
Strona 1 / 1