Próba Włamania

Witam.

Mam pewien problem, ktoś próbuje się włamać do mojego komputera, mam zainstalowanego antywirusa (Panda Antivirus Platinum) który ma FireWalla dlatego teź dostaje informacje zamieszczoną w załączniku. Co mam robić i czy naprawde chce się ktoś do mnie włamac, jeźeli tak, jak sprawdzic kto to??? PROSZE O POMOC.

Odpowiedzi: 1

Adres pochodzi z klasy A i wygląda to tak jakby atak pochodził z sieci LAN.
Fiwewall go zablokował i zidentyfikował : Podszywanie
Podszywanie moźe być identyfikowane jako podszycie się jakiegoś procesu ( np. Konia trojańskiego ) pod proces systemowy albo jakiejś aplikacji,
moźe teź oznaczać podszycie się pod cudzy adres IP lub próba nawiązania połączenia z celem za pomocą wcześniej opanowanych PC.
Tego adresu nie sprawdzisz za pomocą np. RipeNet zostaje tylko PSE o info u Admina twojej sieci.
Do wyznaczenia trasy nie sprawdzi się tutaj VisualRoute, moźna spróbować z wiersza wydać polecenie tracert i próbować zlokalizować adres ale myśle źe to gra nie warta swieczki i nic nie da.

Firewall zablokował atak, takie jest jego zadanie.
Jeśli ataki będą się powtarzały z tego IP to zablokuj komunikacje z tym IP w firewall`u.
Masz takźe moźliwość zablokowania zakresu, ale w tym przypadku nie widze potrzeby.

Resumując zaistniałą sytułacje nie naleźy się przejmować bo firewall działa i wykonuje swoje zadanie jak naleźy.
McScr@by
Dodano
19.08.2004 18:40:37
KiwX
Dodano:
19.08.2004 15:51:45
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1