Powolne wychodzenie z gry....
Grając np. W Medal of Honor czy Wolftensteina wszystko przebiega dobrze, do czasu kiedy chcę juź zakończyć granie i wyjść na pulpit, a tam jak zawsze powolne ładowanie najpierw widzę czarny ekran, później powoli wchodzi tapeta, ładują się ikony bardzo powoli na rozrusznie systemu potrzebuję jakiś 50 sekund, muszę wchodzikć kolejno w katalogi aby go zmusić do myślenia, czy tak musi być
posiadam aktualnie Winde Xp i napewno nie jest on źle i nie jest on walnięty pod względem plików, bo ten problem mam zawsze kiedy mam windows xp. Mam kompa o mocy: proc. P4 1.4 GHh, dyskiem 40GB, 256RAMu, GeForce 2 400MX , SoundBlaster itp.
Czy ktoś się juź spotkał z tym podobnym probelem..., czyli z powolny, bardzo powolnym wychodzeniem na pulpit?
pzd.
posiadam aktualnie Winde Xp i napewno nie jest on źle i nie jest on walnięty pod względem plików, bo ten problem mam zawsze kiedy mam windows xp. Mam kompa o mocy: proc. P4 1.4 GHh, dyskiem 40GB, 256RAMu, GeForce 2 400MX , SoundBlaster itp.
Czy ktoś się juź spotkał z tym podobnym probelem..., czyli z powolny, bardzo powolnym wychodzeniem na pulpit?
pzd.
Odpowiedzi: 18
"Gościu" ja nie widzę jakoś twojej wypowiedzi, moźe tak byś się zalogował!!! I nie udzielam odpowiedzi na twoje pytanie tylko pytanie "special" które dotyczy konkretnych gier czyli: Medal of Honor czy Wolftensteina. To ty chyba nie czytasz uwaźnie postów jakie tutaj zostały zamieszczone. Zauwaź ilu uźytkowników ten problem rozwiązało poprzez zwiększenie pamięci. Ja teź miałem ten problem z tymi grami przy 256MB RAM pod XP. A jeśli ty teraz masz 512MB RAM a przedtem ponad 1000 i masz podobny problem to masz poprostu źle skonfigurowanego kompa!!! Pytano o konkretne gry (patrz wyźej)!!!
JasiekM:Jest to napewno przez małą ilość RAMu. Załoźę się, źe w czasie gry bardzo często świeci dioda od dysku co oznacza, źe brakuje pamięci RAM i jest wtedy wykorzystywana pamięć wirtualna (transfery duźo gorsze). Trzeba zauwaźyć, źe do w miarę komfortowej pracy w WINXP jest potrzebne min. 256MB a jeśli chodzi o gry to przydałoby się to 512MB. Przecieź WINXP jest bardziej zaawansowany i wymagający od WIN 98!
zanim udzielisz jakieś odpowiedzi czytaj uwaźnie posty ja mam 512 Mb ramu a przedtem miałem ponad 1000 i problem z powolnym wychodzeniem :!:
Jest to napewno przez małą ilość RAMu. Załoźę się, źe w czasie gry bardzo często świeci dioda od dysku co oznacza, źe brakuje pamięci RAM i jest wtedy wykorzystywana pamięć wirtualna (transfery duźo gorsze). Trzeba zauwaźyć, źe do w miarę komfortowej pracy w WINXP jest potrzebne min. 256MB a jeśli chodzi o gry to przydałoby się to 512MB. Przecieź WINXP jest bardziej zaawansowany i wymagający od WIN 98!
1/Problem z oświezaniem
2/uaktualnic sterownik karty graficznej
Medal of Honor jest grą bardzo wymagającą,u mnie ma 1.5 GB.
Swój problem rozwiązałem poprzez RAM i pkt.2
Pozdrawiam :D
2/uaktualnic sterownik karty graficznej
Medal of Honor jest grą bardzo wymagającą,u mnie ma 1.5 GB.
Swój problem rozwiązałem poprzez RAM i pkt.2
Pozdrawiam :D
A ja sondze ze to zalezy od pliku wymiany gdy gracie to moze on miec nawet 400mb i wiecej. A gdy jest on daleko od dysku to macie problem. Standardowo przy instalacji plik wymiany jest prawei w samym sierodku plików windowsa. Lecz gdy cos sie stanie np reboot przy zamykaniu swap jest resetowany i zapisywany na prawei ze koncu. I to jest przyczyna według mie waszego problemu. W sytemach unixowych rozwiazano ten problem przez stworzenie partycji swap w której miescai sie cała dodatkowa pamiec. W windowsach moźna zrobic podobnie tworzac swapa 200mb na poczatku dysku lub wiecej. A reszte na dysk systemowy. Nie wiem czy to komus pomoze al ja miałem przez jakis czas holerny problem z tym bo miałem 64mb ramu na win xp i przezyłem tak pól roku dzieki temu rozwiazaniu.[/list]
:twisted: A powiedz cie mi koledzy ... czy wasze okinka mają więcej niź 30 dni od instalacji? Ponoć powinno się wyłączyć "przywracanie systemu" i pamięć wirualną ustawić ...???... nie wiem jak ale ja mam rozmiar kontrolowany przez system. Co moźna jeszcze zrobić? No kupcie sobie ram (tak źeby mieć 512MB), załatwcie sobie Norton Utilities 2002/03/04 i sprawdzajcie okienka Windoctorem. Acha i jeszcze coś: ja uwielbiam porządkować dysk we właśnym zakresie i wykombinowałem źe Windows XP chowa śmieci do Doc&Set[was login]ustawienia lokalne emp .
:twisted: A powiedz cie mi koledzy ... czy wasze okinka mają więcej niź 30 dni od instalacji? Ponoć powinno się wyłączyć "przywracanie systemu" i pamięć wirualną ustawić ...???... nie wiem jak ale ja mam rozmiar kontrolowany przez system. Co moźna jeszcze zrobić? No kupcie sobie ram (tak źeby mieć 512MB), załatwcie sobie Norton Utilities 2002/03/04 i sprawdzajcie okienka Windoctorem. Acha i jeszcze coś: ja uwielbiam porządkować dysk we właśnym zakresie i wykombinowałem źe Windows XP chowa śmieci do Doc&Set[was login]ustawienia lokalne emp .
Mam podobny problem z grą GTA VC.Przy wychodzeniu z gry wolno ładuje mi się pulpit.Mam w miarę dobrą kartę ATI Radeon 9200/124M pamięci i ramu 384M. :shock: 8)
To zalezy jak sie dba o windowsa. Na C400 i 192ram mi sie nigdy nie zdazylo zeby gra wychodzila 50s. Przed graniem poprostu wylacz wszystkie programy ktore ci nie sa potrzebne (gg, kazza itp...) zainstaluj nowe sterowniki do plyty glównej i grafiki, i pamietaj zeby regularnie defragmentowac dysk (przynajmiej raz w miesiacu)
Ja na swoim drugim kompie miałem kiedyś poinstalowane wszystkie wymienione wyzej gry i nie było z nimi zadnych problemów przy wychodzeniu. Natomiast sama gra mogła się zacinać. Konfiguracja mojego drugiego kompa to:
Atlon Thunderbird 1@1,15GHZ
Leadtek WinFast GeForce 2 MX 175@195 166@190 32MB
256 MB RAM
Atlon Thunderbird 1@1,15GHZ
Leadtek WinFast GeForce 2 MX 175@195 166@190 32MB
256 MB RAM
:roll: :roll: :roll: mam podobny problem przy wychodzeniu z gry Postal2, mamm 512 ramu na DDR, GF4 MMX 64mb, i procka 1,7+ Athlon, nie wiem od czego to zaleźy, moźe dlatego źe gra jest ustawiona najwyźsze szczegóły?? :roll: :roll: ale w czasie grania się nie tnie, nie wiem
właśnie nie wiem od czego to jes uwarunkowane bo chyba nie od ramu ani karty graficznej. jak ja miałem to mi wychodził wolno ale nie aź tak jak piszesz. Mnie źeby sie rozruszać potrzebował ok 15 sec. A mam Durona 800, 256 Ramu i GF 2 32MB. to nie jest za bogato jak na grafe :) Chyba źe na XP tak wyłazi, bo musze dodać źe ja go miałem jeszcze na Milenium. Wtedy tak mi wychodził z MOH –a.
no to ja juź jestem zielony....
nie za szybko ja mam 512Mb i Gf 4 i podobny problem z grami więc nie sądze aby tu był pies pogrzebany wiec moźe zostawmy temat otwarty?
wi.ęc jak myślałem trochę brakuję RAMU dla niego, bedę musiał dokupić nową kość i sądzę źe to załatwi sprawę, thx za pomoc dla wszystkich
pzd.
pzd.
Miałem ten sam porblem , ale gdy kupiłem 512 Mb Ramu wszystko jest ok . Kaźda gra chodzi płynnie i wyłącza się szybko .
Kiedyś słyszałem źe to zaleźy od odświeźania karty graficznej.A pozatym to twoja karta do najnowszych juz nie naleźy.
a sorki a czy GeForce 2 400MX 64MB wystarcza... jak pisałem podczas grania nie mam problemu z grafiką, mam rówieź zainstalowane najnowsze sterowniki– zawsze uaktualnione.... :)
Strona 1 / 1