POWOLNE URUCHAMIANIE – MOJ WNIOSEK!!
chyba to juz bylo pisane , ale dopoki pamietem – otoz mulenie xp'ka podczas uruchamiania jest spowodowane...........CDROM'em (w wiekszosci przypadkow) , wiem to z wlasnego doswiadczenia poniewaz wymienilem LG'ka 54x na creative 48x i zauwazylem ze moge isc na kawe sobie zanim xp'k sie odpali– wydaje mi sie ze jest to spowodowane wielokrotnymi probami inicjalizacji urzadzenia przez winde podczas uruchamiania (bez powodzenia) i dopiero po pewnym czasie "zaskakuje" (takie jest moje rozumowanie ) ......nie wiem czy bootvisem da sie to zalatwic (bo sie takimi bajerami nie bawie)
ehhh to taka ciekawostka byla :mrgreen:
ehhh to taka ciekawostka byla :mrgreen:
Odpowiedzi: 10
Sprawa CDROM a powolne uruchamianie XP.
Zgadzam sie w 100%. Ostanio bylem u swojej panny, ma spoko komp – na oko ze 2 razy szybszy niz moj, a WinXP uruchamial sie jej znacznie dluzej niz u mnie.
Po przeczytaniu tego topica natchnelo mnie by pogrzebac przy jej :) ...DVD :lol: Ma LITEON–a. Po odloczeniu owego urzadzenia od komutera – czas na uruchamianie systemu skrocil sie z ok 50 sekund do ok 15 !!!!!!!!
Co wiecej, udalo mi sie znalezc sposob by i z napedem podobny czas rozruchu sie utrzymal. Otorz, na kablu IDE naped dolaczony byl do wtyczki MASTER, natomiast zworka DVD znajodowala sie w pozycji SLAVE.
Po prostu zmienilem zworke na pozycje MASTER, by zgadzalo sie z kablem.
No i zadzialalo! Nie mam pojecia czy to jest uniwersalny sposob, ale nic nie zaszkodzi sprobowac :)
Zgadzam sie w 100%. Ostanio bylem u swojej panny, ma spoko komp – na oko ze 2 razy szybszy niz moj, a WinXP uruchamial sie jej znacznie dluzej niz u mnie.
Po przeczytaniu tego topica natchnelo mnie by pogrzebac przy jej :) ...DVD :lol: Ma LITEON–a. Po odloczeniu owego urzadzenia od komutera – czas na uruchamianie systemu skrocil sie z ok 50 sekund do ok 15 !!!!!!!!
Co wiecej, udalo mi sie znalezc sposob by i z napedem podobny czas rozruchu sie utrzymal. Otorz, na kablu IDE naped dolaczony byl do wtyczki MASTER, natomiast zworka DVD znajodowala sie w pozycji SLAVE.
Po prostu zmienilem zworke na pozycje MASTER, by zgadzalo sie z kablem.
No i zadzialalo! Nie mam pojecia czy to jest uniwersalny sposob, ale nic nie zaszkodzi sprobowac :)
Macie racje z tym cdromem, zreszta przeciez to normalne bo to Xp, najlepiej zawsze podczas zamykania systemu wyciągać płyty z cdromu wtedy moze czas uruchamiania moze zostac skrucony poniewaz win przy uruchamianiu czyta nie wiem po jaka cholere płyte ktura mu siedzi w czytniku :d, nawet zrobiłem sobie tescik włozyłem płytke która była tak porysowana ze za cholere nie mozna było jej przeczytac, nawet chyba nie zgadniecie ile windows sie uruchamiał :d, WOGULE sie nie uruchomił dopuki mu nie wyciągnołem tej płyty z cdromu dopiero potem ruszył ten ekran powitania :d.
Nie wiem co w tym siedzi ale cuz poradzic :D
Nie wiem co w tym siedzi ale cuz poradzic :D
Mój wniosek jest taki:
Wczoraj robilem kolesiowi koma i bylem zaskoczony powolnym uruchamianiem sie systemu windows xp. Diabel jak zwykle tkwil w szczegółach a mianowicie po zainstalowaniu aktualizacji sterownika do modemu system zaczal smigac. :D
Tak więc uwaźam źe winą za powolne uruchamianie się systemu naleźy zwalać na nieprawidłowe sterowniki.
Pozdro
Bart
Wczoraj robilem kolesiowi koma i bylem zaskoczony powolnym uruchamianiem sie systemu windows xp. Diabel jak zwykle tkwil w szczegółach a mianowicie po zainstalowaniu aktualizacji sterownika do modemu system zaczal smigac. :D
Tak więc uwaźam źe winą za powolne uruchamianie się systemu naleźy zwalać na nieprawidłowe sterowniki.
Pozdro
Bart
Mój wniosek jest taki:
Pozdro
Bart
Pozdro
Bart
To fakt ze LG sie popsuly ostatnimi czasy. A piszac o zlej opinii creativa mialem na mysli konflikty sprzetowe, dziwne zachowania systemu itd.
mrsit:Z moich doswiadczen wynika ze Creative generalnie nei robi dobrych CD. Prawie zawsze byly z nimi jakies problemy.
nooo musze Ci powiedziec ze czyta on plytki ktorych za cholere nie chcial lykac LG (chodzi o zarysowane) , ale faktycznie CDROMY to nie jest moccna strona creative (tyle ze ja na niego nie narzekam)
Z moich doswiadczen wynika ze Creative generalnie nei robi dobrych CD. Prawie zawsze byly z nimi jakies problemy.
Widać to zaleźy od cd–romu albo moźe to jakieś uszkodzenie fizyczne typu zgięty pin lub coś w tym stylu.
robilem to na 3 plytach glownych i zawsze wynik ten sam ..... :?
Postanowiłem to sprawdzić u mnie, ale niestety po odłączeniu cd–romu system uruchamiał się tak samo jak zawsze.
Strona 1 / 1