Powiększenie uszkodzonej partycji
Odpowiedzi: 3
-
Dzięki za dość szczegółową i dosłowną analizę mojego pytania. Postaram się poniżej odpowiedzieć na wszelkie wątpliwości. [quote=Veers][quote=verwolff]Mam dysk podzielony na trzy partycje (właściwie to są chyba dyski logiczne),[/quote] Zdecyduj się, bo "chyba" w świetle tego co dalej piszesz jest na wagę utraty danych.[/quote] Mogłem sprawdzić, zamiast pisać "chyba" - a więc są to partycje podstawowe. Partition Magic podaje taki oto komunikat: Disk Geometry error(s) were detected on this drive. Error #105: Partition didn't begin on head boundary. ucBeginHead expected to be 0 or 1, not 81. [quote=Veers][quote=verwolff] które to wyglądają na uszkodzone.[/quote] To znaczy: jak wyglądają ? Albo są uszkodzone, albo nie są. [/quote] Jak powyżej [quote=Veers][quote=verwolff] Chciałbym zlikwidować wszystkie partycje przez najprostsze polecenie format c: [/quote] Polecenie jest może i proste - ale na pewno nie likwiduje ŻADNYCH partycji, a ze względu na użyty parametr C: jego działanie i tak ograniczy się do dysku C.[/quote] Oczywiście masz rację - po prostu skrót myślowy. Bez polecenia fdisk nie obędzie się przy partycjonowaniu. [quote=Veers][quote=verwolff], jednakże nie chcę tracić danych i chcę zapisać obraz istniejącego systemu na dodatkowym dysku USB. [/quote] Dobrze że nie chcesz tracić danych, ale klonowanie uszkodzonych partycji / dysków logicznych, nie wydaje mi się najlepszym pomysłem. Tak więc wracamy do pytania: na czym polega "wygląda to na uszkodzenie"?[/quote] Jak wyżej. Reasumując - czy istnieje możliwość naprawy wyżej wymienionego błędu bez klonowania?
-
[quote=verwolff]Bez polecenia fdisk nie obędzie się przy partycjonowaniu.[/quote]Fdisk? :wtf: Od kiedy to stosujesz to narzędzie przy ustawianiu partycji pod XP? Czasy DOS już raczej minęły. A może to kolejny skrót myślowy? :-k [quote=verwolff]Jak wyżej. Reasumując - czy istnieje możliwość naprawy wyżej wymienionego błędu bez klonowania?[/quote]A co z Linuksem? Pewnie nawet nie spróbowałeś, skoro nadal pytasz o inne drogi.