powerpoint + exel ; współpraca
Witam
Mam zadanie stworzenia bazy danych w Exelu, która wspołpracowałaby z PowerPointem. Chodzi o to, zeby dane były wpisywane do arkusza exela przez uzytkowników do odpowiednich komórek a powerpoint przy uruchamianiu prezentacji czerpał te dane do wykresów. Problem polega na tym ze nie mogą być te dane wpisywane w powerpoincie tylko maja byc pobierane z oddzielnego pliku exela.Robiłem juz kilka prób i wszystko wyglada fajnie kiedy sa otwarte jednoczesnie exel i powerpoint. W przypadku kiedy natomiast jedno z nich jest zamkniete dane nie sa automatycznie aktualizowane. Jesli nawet przykładowo mamy otwartego exela i powerpointa i zamkniemy arkusz exela i otworzymy go ponownie, tracimy powiazanie i trzeba wtedy dwukrotnie klikac na wykres w powerpoincie aby znowu zaczął czytać dane. Myślalem źe pomogłaby opcja "scal dokument" ale ona jest niedostępna z poziomu Powerpoint. Moźe ktos ma jakis pomysł??
pozdrawiam
Mam zadanie stworzenia bazy danych w Exelu, która wspołpracowałaby z PowerPointem. Chodzi o to, zeby dane były wpisywane do arkusza exela przez uzytkowników do odpowiednich komórek a powerpoint przy uruchamianiu prezentacji czerpał te dane do wykresów. Problem polega na tym ze nie mogą być te dane wpisywane w powerpoincie tylko maja byc pobierane z oddzielnego pliku exela.Robiłem juz kilka prób i wszystko wyglada fajnie kiedy sa otwarte jednoczesnie exel i powerpoint. W przypadku kiedy natomiast jedno z nich jest zamkniete dane nie sa automatycznie aktualizowane. Jesli nawet przykładowo mamy otwartego exela i powerpointa i zamkniemy arkusz exela i otworzymy go ponownie, tracimy powiazanie i trzeba wtedy dwukrotnie klikac na wykres w powerpoincie aby znowu zaczął czytać dane. Myślalem źe pomogłaby opcja "scal dokument" ale ona jest niedostępna z poziomu Powerpoint. Moźe ktos ma jakis pomysł??
pozdrawiam
Odpowiedzi: 4
Wydaje mi sie ze najrozsadniejsze byloby to uzycie VBA i przy odpowiednim zdarzeniu w power poincie pobierac na biezaco dane z zewnetrznego arkusza excela.
Masz racje. Nie zwrocilem uwagi na to, iz PowerPoint zapisuje sobie gdzies sam wykres z momentu pobrania danych i ma gdzies ich pozniejsza aktualizacje.
No tak, ale kiedy teraz dane w pliku exela zostaną zaktualizowane, to dane w Powerpoincie pozostaną nadal te z importu. Chodzi o to, źe ludzie mają pracować na swoich dokumentach a z chwilą otwarcia prezentacji ma ona pobierać automatycznie nowe dane do prezentacji. Na przykład załuźmy źe mamy zakład produkujący towar X. Na cotygodniowych spotkaniach jest prezentowana sprzedaź produktu X w poszczególnych tygodniach, a dane te są zawarte w odpowiednich komórkach exela.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Plik Excela z danymi juz masz. W PowerPoint na prezentacji wstawiasz wykres (domyslny) a nastepnie z menu Edycja klik na Importuj plik i podajesz sciezke do Twojego pliku z danymi. Excel jest zamkniety a dane sa zaimportowane.
Strona 1 / 1