PowerPoint 2003 - mały problem.

Witam. Przygotowuję się do egzaminu ECDL z PowerPoint-a i jedno z poleceń, które mogę trafić na egzaminie brzmi mniej więcej w taki sposób: wstawić obraz z pliku, tak aby znajdował się w lewym górnym rogu we wszystkich slajdach, z wyjątkiem slajdu tytułowego. I teraz mam dylemat jak to zrobić. Pewnie rozwiązanie jest banalnie proste, ale nie mogę znaleźć takiej opcji. Rozumiem, że trzeba skorzystać z wzorca slajdów i tam wstawić grafikę. Ale w taki sposób będzie ona na każdym slajdzie, a tutaj szkopuł w tym, żeby na pierwszym nie było. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Z góry dzięki za pomoc.

Odpowiedzi: 1

Muszę przyznać, że dziwne to polecenie. Ale może spróbuj tak: zrób jeden slajd bez obrazka, będzie to slajd tytułowy, potem skopiuj ten slajd i wstaw do niego obrazek. Ten drugi slajd skopiuj tyle razy, ile ma być slajdów w prezentacji (nie licząc pierwszego).

Nie wiem czy o to chodzi, bo to dziwne zadanie, możesz też do każdego slajdu wstawić "ręcznie" (tzn. do każdego z osobna) ten obrazek, tylko nie do pierwszego. Jak to nie to rozwiązanie, to napisz.
qmateusz
Dodano
24.07.2006 21:50:10
  • san_chez 24.07.2006 22:34:19

Dzięki za odpowiedź. Polecenie brzmi dokładnie tak: "Wstawić rysunek z pliku pszczoła.jpg znajdujący się na dysku egzaminacyjnym tak, aby znajdował się w lewym górnym rogu we wszystkich slajdach prezentacji, <u>oprócz</u> slajdu tytułowego. Wstawiać tylko jeden raz". I to ostatnie zdanie mnie zastanawia, bo jeśli wstawiać tylko raz, to znaczy, że nie mogę kopiować do każdego slajdu po kolei tej grafiki. To oczywiście byłoby wyjście, ale może być tak, że cała prezentacja będzie miała z 50 slajdów, to czasu może mi zabraknąć żeby tak po kolei je przeglądać. Poza tym mój egzaminator to taki facet, który stoi Ci za plecami z pytaniami w ręku i obserwuje każdy Twój ruch. Tak więc raczej nie mogę sobie wstawiać po swojemu. A to co proponujesz na początku jest raczej niewykonalne, bo to już będzie gotowa prezentacja, w której mam tylko wstawić ten obrazek. Nie będę jej mógł w taki sposób jak piszesz modyfikować. Eh, ciężka sprawa.

• bendek 25.07.2006 16:57:49

<FONT face=Tahoma size=2>A może trzeba zmienić&nbsp;projekt slajdów - wkleić obiekt do projektu i zastosować ten projekt do wszystkich slajdów oprócz tytułowego. Tylko to mi przychodzi do głowy, ale polecenie brzmi nieco inaczej...</FONT>

• Koziorozec 01.08.2006 06:11:15

W PowerPoincie masz dwa wzorce slajdów: wzorzec tytułów - dotyczy slajdów tytułowych (domyślnie w prezentacji jest jeden), a wzorzec slajdów dotyczy pozostałych slajdów z treścią.<br>Jeśli teraz we wzorcu slajdów wstawisz ten obrazek w lewym górnym rogu, to we wszystkich slajdach opartych na tym wzorcu, a więc w zwykłych, "nietytułowych" slajdach znajdzie się ta grafika.<br><br>Ot i wszystko.<br><br>Powodzenia na egzaminie :)<br>

san_chez
Dodano:
23.07.2006 20:43:14
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1