Powazny problem ze sterownikami ATI
Witam. Posiadam karte ATI Radeon 9700PRO. Zakupilem ja jakis czas temu. Wczesniej mialem GeForca 4. Przy zmianie karty usunalem stery Nvidii i zainstalowalem sciagniete ze strony Ati. Wszystko dzialalo jak nalezy. Dzisiaj robilem format dysku systemowego. Zainstalowalem system, sterowniki do plyty glownej, po czym sterowniki do karty graf. Uruchamiam ponownie kompa a ty blad: "Aplikacja nie zostala wlasciwie zainicjowana (0xc0000135). Kliknij przycisk OK, aby zakonczyc aplikacje."
Bald odnosi sie do programu CLI.exe. Chodzi tu o panel sluzaca do ustawiania parametrow karty. Sterowniki dzialaja poprawnie, ale nie moge dokonywac zmian w ustwanieniach karty (tych zaawansowanych ustwanieniach typu wygladzanie, jakosc tekstur itp.) Co mam zrobic? Mam zainstalowanego firewalla ZoneAlarm i antywira NOD32. Robilem nawet jeszcze raz format i zainstalowalem SP2 –> bez zmian. Probowalem na poprzedniej wersji sterownikow i jest to samo. Gdzie mozna szukac przyczyny.
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
Mariusz.
Bald odnosi sie do programu CLI.exe. Chodzi tu o panel sluzaca do ustawiania parametrow karty. Sterowniki dzialaja poprawnie, ale nie moge dokonywac zmian w ustwanieniach karty (tych zaawansowanych ustwanieniach typu wygladzanie, jakosc tekstur itp.) Co mam zrobic? Mam zainstalowanego firewalla ZoneAlarm i antywira NOD32. Robilem nawet jeszcze raz format i zainstalowalem SP2 –> bez zmian. Probowalem na poprzedniej wersji sterownikow i jest to samo. Gdzie mozna szukac przyczyny.
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
Mariusz.
Odpowiedzi: 7
Przed instalacja tego dodatku microsoftu mozna odinstalowac wszystkie stery ATI. Nie wiem czy samo zainstalowanie tego dodatku rozwiaze problem z CLI. Trzeba chyba ponownie instalowac sterowniki. A co do problemu z gra, to moze byc przyczyna directX, ale nie koniecznie. Sciagnij najnowsza wersje i zainstaluj jeszcze raz gre. Jak juz poradzisz sobie ze sterownikami. Powinno zadzialac. Jesli nie to musisz pytac juz innych, ja wiecej nie wiem :(
Pozdrawiam
Pozdrawiam
mst14:...Lepiej jest zainstalowac aplikacje Microsoftu (link http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=262d25e3–f589–4842–8157–034d1e7cf3a3 )
Po czym dopiero instalowac caly pakiet sterownikow ATI. Tez bedzie dzialac. A przynajmniej powinno.
1. Rozumiem, źe albo "częściowy" sterownik ATI + programik rekomendowany przez Spiderko (do zabaw z ustawami karty) albo dotychczasowy sterownik (ten z CCC) + aplikacje Microsoft'u ?
2. Przed ściągnięciem aplikacji Msoftu najpierw odinstalować ATI ?
3. Jaki to ma wpływ w związku z problemem z grą ? (nawiązanie do końcówki mojego ostaniego postu).
Na stronie ATI mozna pobrac sam sterownik bez tych dodatkow typu cli. Nazwa powinna byc chyba taka: 5–11_xp–2k_dd tego pliku. A do zmiany ustawien instalowalem narzedzie polecane przez forumowicza – Spiderko. Rozwizanie to jest skuteczne, ale troche nie wygodne. Zwlaszcza jesli nie lubisz sie bawic w zaawansowane ustwienia karty. Lepiej jest zainstalowac aplikacje Microsoftu (link http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=262d25e3–f589–4842–8157–034d1e7cf3a3 )
Po czym dopiero instalowac caly pakiet sterownikow ATI. Tez bedzie dzialac. A przynajmniej powinno.
mst14:Problem rozwiazalem zgodnie z propozycja forumowicza – Spiderko. Zainstalowalem sam sterownik ATI i narzedzie do konfiguracji karty – Ati Tray Tools.
Cze,
czy mógłbyś szerzej (czyt. łopatologicznie) opisać jak to zrobiłeś. Ja zainstalowałem sterownik 5–11_xp–2k_dd_ccc_wdm_enu_27345 i teź mam problem z CLI. Olałem to bo nie grzebałem w ustawieniach, sterownik działa i miałem wysokie wyniki testów w 3DMark'u, tzn. lepsze niź przy starszym ATI.
Nie wiem czy problem z CLI ma wpływ na odpalanie gier. Np. zgrałem Starmageddon i nie uruchamia bo chce OpenGL 1.1 lub nowszy. Czy wspomniany sterownik ATI go nie posiada ?
Posiadam kartę Sapphire Radeon 9500 Atlantis 128 MB.
Problem rozwiazalem zgodnie z propozycja forumowicza – Spiderko. Zainstalowalem sam sterownik ATI i narzedzie do konfiguracji karty – Ati Tray Tools.
Dzieki za pomoc.
Dzieki za pomoc.
Nowe sterowniki, bodajźe od wersji 5.11 były wydawane z CCC które z kolei wymaga .NET Framework. Alternatywą jest goły sterownik i świetne narzędzie – szkoda źe nV takiego nie ma – Ati Tray Tools.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=262d25e3–f589–4842–8157–034d1e7cf3a3
Zainstaluj to powinno pomoć.
Zainstaluj to powinno pomoć.
Strona 1 / 1