Powaźny problem z explorerem
Witam wszystkich i prosze o pomoc, lub jakiekolwiek wskazówki na rozwiązanie problemu. Od paru dni zauwaźyłem powaźne opciąźenie systemy – procesora, przez explorera. Menadzer zadań podaje mi źe explorer zuzywa prawie 100% wydajnosci mojego procesora – P4 2.8. Komputer jest sprawny w 100 i nie ma w nim zadnych problemow – dell 8300. Pamiec tez nie jest problemem – 1g. Po zrestartowaniu systemu problem mija, lecz tylko na jakis czas, gdyz po 2, 3 godzinach procek szaleje , a menadzer zadan mowi to samo – explorer zjada mi procka.
Prosze o pomoc.
Prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 4
dzięki za pomoc chłopaki. Problem rozwiązany, choć było cięzko. Problemem był film, w którym cudem znajdował sie jakiś bakcy, anty wir jego nie wykrywal. Zmiany w procku zachodziły za kaźdym razem gdy otwierałem partycje, gdzie film sie znajdowal. Dziada nie dawało sie usunąć normalnie, wiec usunięty zostałe poprzez ftp z innego kompa po lanie :)
To by było na tyle, jeśli ktos spotka sie z tym samym problemem proponuje, tak jak udzielono mi tu rad, dokładnie obserwować kiedy zachodzą zmiany.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc
To by było na tyle, jeśli ktos spotka sie z tym samym problemem proponuje, tak jak udzielono mi tu rad, dokładnie obserwować kiedy zachodzą zmiany.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc
Jeśli procesor notuje 100 proc. uźycia caly czas bez wzglęcu na to co robimy, to znaczy, źe coś go obciąźą – jeśli tak, to (zakładając, źe to rzeczywiście nie wirus) najpierw naleźy sprawdzić, czy być moźe któraś z opcji np. w Biosie będąc wyłączoną nie ogranicza jego działania podczas gdy jej włączenie spowoduje uruchomienie odpowiedniej technologii tym samym pozwalając prockowi wykorzytsać całą jego moc. Albo w ogole sprawdzić ustawienia w Biosie.
Moźe jakiś program ściągnięty z Netu blokuje procka np. program diagnostyczny w którym "dostrajanie procesora spowodowało zmianę jego działania. Moźe coś rezyduje w systemie w tle – tak źe nie widać jego działania w zakładce procesy w menedźerze zadań. Dobrze byłyoby z Panelui sterowania / Narzędziach administracyjnych kliknąć – wydajność i rozpocząć obserwację procka w czasie rzeczywistym. Być moźe po jego zachowaniu dostrzeźemy wskazówkę do rozwiązania problemu. Przychodzi mi na myśl jeszcze temat przerwań – być moźe występuje jakiś konflikt z udziałem procesora lub urządzenia zdolnego go zablokować tzn. problem z prockiem wynika z nieprawidłowego działania urządzenia które bierze udział w przeyłaniu doń informacji. Najlepiej w Start Uruchom wpisać "msconfig.exe". / Wpływ na zmianę przydzielonych przerwań np. poprzez nakazanie Systemowi pobieranie tablicy przerwań z Biosu orasz sprawdzenie wBiosie stanu opcji Plug and Play (od W98 domyślnie "enabled"... – choć nie zawsze)
Pozdrawiam
Moźe jakiś program ściągnięty z Netu blokuje procka np. program diagnostyczny w którym "dostrajanie procesora spowodowało zmianę jego działania. Moźe coś rezyduje w systemie w tle – tak źe nie widać jego działania w zakładce procesy w menedźerze zadań. Dobrze byłyoby z Panelui sterowania / Narzędziach administracyjnych kliknąć – wydajność i rozpocząć obserwację procka w czasie rzeczywistym. Być moźe po jego zachowaniu dostrzeźemy wskazówkę do rozwiązania problemu. Przychodzi mi na myśl jeszcze temat przerwań – być moźe występuje jakiś konflikt z udziałem procesora lub urządzenia zdolnego go zablokować tzn. problem z prockiem wynika z nieprawidłowego działania urządzenia które bierze udział w przeyłaniu doń informacji. Najlepiej w Start Uruchom wpisać "msconfig.exe". / Wpływ na zmianę przydzielonych przerwań np. poprzez nakazanie Systemowi pobieranie tablicy przerwań z Biosu orasz sprawdzenie wBiosie stanu opcji Plug and Play (od W98 domyślnie "enabled"... – choć nie zawsze)
Pozdrawiam
tez tak myslałem na samym początku, jednak mój system jest czysty. Mam anty vira, firewall'a, system caly idzie przez router, z firewallem :) i do tego sprawdzany jest co chwile przez anty spy–e. Nic sie nie przedostaje. Co wiecej, moj przyjaciel spostrzegl ten sam problem w jego systemie. czyzby kolejna wpadka z xp ?
Moze na poczatek sprobuj cos zwojowac antywirusem, sprawdz sobie system HiJackThisem (dzial Bezpieczenstwo), pokaz zrzut ekranowy z menedzera procesow. Jesli bedzie czysto, mozna szukac dalej.
Strona 1 / 1