Powaźny problem z explorerem

Witam wszystkich i prosze o pomoc, lub jakiekolwiek wskazówki na rozwiązanie problemu. Od paru dni zauwaźyłem powaźne opciąźenie systemy – procesora, przez explorera. Menadzer zadań podaje mi źe explorer zuzywa prawie 100% wydajnosci mojego procesora – P4 2.8. Komputer jest sprawny w 100 i nie ma w nim zadnych problemow – dell 8300. Pamiec tez nie jest problemem – 1g. Po zrestartowaniu systemu problem mija, lecz tylko na jakis czas, gdyz po 2, 3 godzinach procek szaleje , a menadzer zadan mowi to samo – explorer zjada mi procka.
Prosze o pomoc.

Odpowiedzi: 4

dzięki za pomoc chłopaki. Problem rozwiązany, choć było cięzko. Problemem był film, w którym cudem znajdował sie jakiś bakcy, anty wir jego nie wykrywal. Zmiany w procku zachodziły za kaźdym razem gdy otwierałem partycje, gdzie film sie znajdowal. Dziada nie dawało sie usunąć normalnie, wiec usunięty zostałe poprzez ftp z innego kompa po lanie :)
To by było na tyle, jeśli ktos spotka sie z tym samym problemem proponuje, tak jak udzielono mi tu rad, dokładnie obserwować kiedy zachodzą zmiany.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc
engram1979
Dodano
21.10.2004 20:27:22
Jeśli procesor notuje 100 proc. uźycia caly czas bez wzglęcu na to co robimy, to znaczy, źe coś go obciąźą – jeśli tak, to (zakładając, źe to rzeczywiście nie wirus) najpierw naleźy sprawdzić, czy być moźe któraś z opcji np. w Biosie będąc wyłączoną nie ogranicza jego działania podczas gdy jej włączenie spowoduje uruchomienie odpowiedniej technologii tym samym pozwalając prockowi wykorzytsać całą jego moc. Albo w ogole sprawdzić ustawienia w Biosie.
Moźe jakiś program ściągnięty z Netu blokuje procka np. program diagnostyczny w którym "dostrajanie procesora spowodowało zmianę jego działania. Moźe coś rezyduje w systemie w tle – tak źe nie widać jego działania w zakładce procesy w menedźerze zadań. Dobrze byłyoby z Panelui sterowania / Narzędziach administracyjnych kliknąć – wydajność i rozpocząć obserwację procka w czasie rzeczywistym. Być moźe po jego zachowaniu dostrzeźemy wskazówkę do rozwiązania problemu. Przychodzi mi na myśl jeszcze temat przerwań – być moźe występuje jakiś konflikt z udziałem procesora lub urządzenia zdolnego go zablokować tzn. problem z prockiem wynika z nieprawidłowego działania urządzenia które bierze udział w przeyłaniu doń informacji. Najlepiej w Start Uruchom wpisać "msconfig.exe". / Wpływ na zmianę przydzielonych przerwań np. poprzez nakazanie Systemowi pobieranie tablicy przerwań z Biosu orasz sprawdzenie wBiosie stanu opcji Plug and Play (od W98 domyślnie "enabled"... – choć nie zawsze)

Pozdrawiam
mit_ek
Dodano
21.10.2004 05:00:48
tez tak myslałem na samym początku, jednak mój system jest czysty. Mam anty vira, firewall'a, system caly idzie przez router, z firewallem :) i do tego sprawdzany jest co chwile przez anty spy–e. Nic sie nie przedostaje. Co wiecej, moj przyjaciel spostrzegl ten sam problem w jego systemie. czyzby kolejna wpadka z xp ?
engram1979
Dodano
21.10.2004 02:01:30
Moze na poczatek sprobuj cos zwojowac antywirusem, sprawdz sobie system HiJackThisem (dzial Bezpieczenstwo), pokaz zrzut ekranowy z menedzera procesow. Jesli bedzie czysto, mozna szukac dalej.
EL NINO
Dodano
21.10.2004 01:31:02
engram1979
Dodano:
21.10.2004 00:30:52
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1