(?) powaźny błąd systemu Xp
Witam!
kolejny raz przytrafiła mi się sytuacja, kiedy podczas pracy wyskakuje niebieski ekran (podobnie jak to było w 9x czy Me), zacina się odtwarzana muzyka i jedynym wyjściem jest restart (co oczywiście uniemozliwia mi zapis plików na których pracuje) :(
A komunikat brzmi:
"Powaźny bład systemu...skontaktuj sie bla bla...
Wyłącz opcje pamięci systemu BIOS, takie jak buforowanie, przesłanianie.
Spróbuj zaktualizować sterowniki, karty wideo (?)
INO TECHNICZNE:
*** STOP: 0x0000007E i podobne cyferki
*** emu10k1m.sys – Adress FB4DA2EA base at FB4D8000
Wyszukałem ten plik emu10k1m.sys – znajduje sie
na C:WINDOWSsystem32drivers
otworzyłem w notatniku i oprócz niezrozumiałych znaczków odnalazłem napis Sound Blaster Live i jakies opisy Play Control, Midi, Level itd.
Więc wymyśliłem ze to wina sterowników karty dźwiękowej – zainstalowałem najnowsze ze strony Creativa i jest to samo :(. Niepomogły tez aktualizacje WinXp.
Jest ktoś kto mógłby mi doradzić jak rozwiązać ten problem?
pozdrawiam
kolejny raz przytrafiła mi się sytuacja, kiedy podczas pracy wyskakuje niebieski ekran (podobnie jak to było w 9x czy Me), zacina się odtwarzana muzyka i jedynym wyjściem jest restart (co oczywiście uniemozliwia mi zapis plików na których pracuje) :(
A komunikat brzmi:
"Powaźny bład systemu...skontaktuj sie bla bla...
Wyłącz opcje pamięci systemu BIOS, takie jak buforowanie, przesłanianie.
Spróbuj zaktualizować sterowniki, karty wideo (?)
INO TECHNICZNE:
*** STOP: 0x0000007E i podobne cyferki
*** emu10k1m.sys – Adress FB4DA2EA base at FB4D8000
Wyszukałem ten plik emu10k1m.sys – znajduje sie
na C:WINDOWSsystem32drivers
otworzyłem w notatniku i oprócz niezrozumiałych znaczków odnalazłem napis Sound Blaster Live i jakies opisy Play Control, Midi, Level itd.
Więc wymyśliłem ze to wina sterowników karty dźwiękowej – zainstalowałem najnowsze ze strony Creativa i jest to samo :(. Niepomogły tez aktualizacje WinXp.
Jest ktoś kto mógłby mi doradzić jak rozwiązać ten problem?
pozdrawiam
Odpowiedzi: 3
nie usunołem bo to były standardowe z win Xp i chyba nie da sie ich usunąc w Dodaj/Usuń
Przełoźenie karty – chyba wkońcu tak zrobię
dzięki za pomoc
pozdrawiam
Przełoźenie karty – chyba wkońcu tak zrobię
dzięki za pomoc
pozdrawiam
Wyjmij kartę dźwiękową i zobacz co będzie się działo. Najprawdopodobniej wszystko będzie chodzić dobrze, potem włóź ją spowrotem tylko źe do innego slotu pci. Jak będzie się wieszać to będzie znaczyło źe karta jest zepsuta.
Acha, czy przed instalacją nowych sterowników usunałeś stare przez usunięcie ich z dodaj/usuń.
Acha, czy przed instalacją nowych sterowników usunałeś stare przez usunięcie ich z dodaj/usuń.
aha byłem nie zalogowany :oops: , stąd opis GOŚĆ – to ja mam ten problem :(
Strona 1 / 1