potrzebne przypomnienie
Witam
zazwyczaj instalowałem system na partycji o rozmiarze 30 GB. Duźy rozmiar był mi potrzebny, poniewaź na tej samej partycji instalowałem grę BF2
dodatkowo na tą partycjię zciągałem torrentem, emule itp.
Zawsze dysk zaczynał hałasować, nie pomagały defragmentacje, więc tym razem postanowiłem zrobić tak:
Partycja systemowa 7,5GB
Partycja na programy (emule,torrent i inne uźytkowe)15GB
Partycja na gry 10GB
Reszta na magazyn
Jak narazie doszedłem do wniosku źe 7,5 na system to chyba trochę za mało, chyba źe przeniosę gdzieś plik stronicowania.
I właśnie teraz mam parę pytań:
1.Po pierwsze, jak myślicie, czy takie rozwiązanie jest dobre.
2.Czy przeniesienie pliku stronicowania na inną partycję niź systemowa spowolni całość
3.Czy instalacja gry na innej partycji niź systemowa nie wpłynie negatywnie na jej szybkość.
4.Czy jest moźliwość przeniesienia folderów tmp na inną partycję niź systemowa
5.Czy istnieje moźliwość takiego ustawienia, aby komputer instalował domyślnie wszystkie programy na partycji innej niź systemowa np: h:\program files\..
6.to samo pytanie odnośnie folderu "moje dokumenty"
zazwyczaj instalowałem system na partycji o rozmiarze 30 GB. Duźy rozmiar był mi potrzebny, poniewaź na tej samej partycji instalowałem grę BF2
dodatkowo na tą partycjię zciągałem torrentem, emule itp.
Zawsze dysk zaczynał hałasować, nie pomagały defragmentacje, więc tym razem postanowiłem zrobić tak:
Partycja systemowa 7,5GB
Partycja na programy (emule,torrent i inne uźytkowe)15GB
Partycja na gry 10GB
Reszta na magazyn
Jak narazie doszedłem do wniosku źe 7,5 na system to chyba trochę za mało, chyba źe przeniosę gdzieś plik stronicowania.
I właśnie teraz mam parę pytań:
1.Po pierwsze, jak myślicie, czy takie rozwiązanie jest dobre.
2.Czy przeniesienie pliku stronicowania na inną partycję niź systemowa spowolni całość
3.Czy instalacja gry na innej partycji niź systemowa nie wpłynie negatywnie na jej szybkość.
4.Czy jest moźliwość przeniesienia folderów tmp na inną partycję niź systemowa
5.Czy istnieje moźliwość takiego ustawienia, aby komputer instalował domyślnie wszystkie programy na partycji innej niź systemowa np: h:\program files\..
6.to samo pytanie odnośnie folderu "moje dokumenty"
Odpowiedzi: 7
Tu stosunkowo jasno znajdziesz odpowiedź http://www.nvision.pl/forum/index.php?showtopic=22195 , ja, jak zauwaźłeś mam dyski dynamiczne. Plik wymiany zaleca się umieścić na "obrzeźu" dysku (największa prędkość odczytu–zapisu) i dodatkowy ok. 100 MB na patycji systemowej (poprawi stabilność systemu). Masz jak widzę 1GB RAM'u, więc swapować nie powinien za duźo. Zresztą moźna ograniczyć swapowanie przez modyfikację rejestru.
hmm
Ja nie mam odrębnej partycji na plik strony. Myślisz źe powinienem?
U mnie wygląda to trochę inaczej
Poza tym jeszcze jedno:
zrobilem dwa swp, jeden jest na partycji systemowej, a drugi na tej z grami. Nie wiem czy to dobry pomysł.
Moźe lepiej zrobić swp na innym dysku fizycznym?
Ja nie mam odrębnej partycji na plik strony. Myślisz źe powinienem?
U mnie wygląda to trochę inaczej
Poza tym jeszcze jedno:
zrobilem dwa swp, jeden jest na partycji systemowej, a drugi na tej z grami. Nie wiem czy to dobry pomysł.
Moźe lepiej zrobić swp na innym dysku fizycznym?
Tu http://www.ilubek.republika.pl/rejestr.html w dziale SYSTEM znajdziesz odpowiedzi. Moźesz uźyć teź np. Tweak–XP Pro. Wgodne narzędzie. U mnie swap wygląda tak http://img317.imageshack.us/my.php?image=beztytuu3xj.jpg . Na tym woluminie są teź tempy i cache przeglądarek i WinRar'a. Kiedyś uźywałem FAT16, ale zrezygnowałem.
No i stąd tytuł tematu.
W jaki sposób przenieść folder moje dokumenty?
w jaki sposób przenieść foldery tmp
Wiem źe mogę je poprostu skopiować czy przenieść, ale nie o to przecieź chodzi.
W jaki sposób przenieść folder moje dokumenty?
w jaki sposób przenieść foldery tmp
Wiem źe mogę je poprostu skopiować czy przenieść, ale nie o to przecieź chodzi.
Ad 5. – Anathema – coś chyba nadmiarem optymizmu grzeszysz, bo domyslne sciezki to nie system, a to co sobie autorzy programow/gier wymyślili i stąd nie obejdzie się – przynajmniej w niektorych wypadkach –bez klikologii.
Ad 5. – Anathema – coś chyba nadmiarem optymizmu grzeszysz, bo domyslne sciezki to nie system, a to co sobie autorzy programow/gier wymyślili i stąd nie obejdzie się – przynajmniej w niektorych wypadkach –bez klikologii.
1. Moźe jest.
2. Nie (moźe nawet minimalnie poprawić pracę systemu).
3. Nie.
4. Tak
5. Z pewnością tak.
6. I jeszcze raz tak!
2. Nie (moźe nawet minimalnie poprawić pracę systemu).
3. Nie.
4. Tak
5. Z pewnością tak.
6. I jeszcze raz tak!
Strona 1 / 1