Potrzebna pomoc ze złożonym makrem.

Witam gorąco

Zwracam się z gorącą prośba o pomoc przy napisaniu/stworzeniu pewnego makra, które zawierałoby w sobie kilka prostych - tak mi się zdaje - funkcji. Przeszukałem kilka for internetowych i niestety nic nie znalazłem. Wracając do tych funkcji: są nimi po kolei - oczywiście zakładam, iż mam włączonego już excela:
- otworzenie istniejącego dokumentu Formularz-A.xls z lokaliacji C:\Praca
- otworzenie istniejącego dokumentu Formularz-B.xls z lokaliacji C:\Praca
- otworzenie dokumentu nowego i nazwanie go Formularz.xls w lokaliacji C:\Praca
- przeniesienie/skopiowanie całej zawartości dokumentu Formularz-A.xls do dokumentu, który nazywa się Formularz.xls
- przeniesienie/skopiowanie zawartości dokumentu Formularz-B.xls do pliku Formularz.xls ze zwróceniem uwagi na to, iż w Formularz-B.xls są inaczej nazwane kolumny C,D,E oraz F, czyli kolumna C - MIASTO powinna nazywać się PESEL oraz mieć zawartość kolumny PESEL. Podobnie sytuacja się ma z D,E oraz F. Oczywiście podałem prosty przykład - występują tylko po 4 wiersze. Oryginalnie mam tych wierszy dużo więcej i ich ilość jest zmienna, toteż byłoby najlepiej, gdyby zawartość dokumentu Formularz-B.xls przenosiła się na koniec zawartości dokumentu Formularz.xls, a nie akurat w wiersz np. 6.
- następnie wykasowanie z samego końca - znajduję to komendą CTRL+END - zawartości pliku Formularz.xls tekstu z ostatniego wiersza z komórek A oraz B (zaznaczyłem na czerwono w pliku Formularz-B.xls)
- następnie przeszukanie zawartości całego dokumentu - CTRL+H - w poszukiwaniu średników ";"(zaznaczyłem na czerwono) i zastąpienie ich wszystkich przecinkami ","
- na sam koniec nagranie tego pliku jako plik o rozszerzeniu csv, czyli np. Formulrz.csv
- nazwanie makra:MM oraz przypisanie do niego skrótu klawiszowego: CTRL+M

Poniżej zamieszczam obrazek, jak w uproszczeniu wyglądają moje 2 pliki, z których muszę stworzyć 3 plik, na którym będę pracować.
http://img382.imageshack.us/my.php?image=excelsq8.jpg

Formularz, na którym pracuję, jest dużo obszerniejszy i naprawdę jest uciążliwe wykonywanie tych wszystkich czynności co 2 dni. Dlatego też zwracam się z serdeczną prośba do Was o pomoc.

Pozdrawiam
Piotr

P.S.
Dane w widocznym pliku są wymyślone i zupełnie fikcyjne. Wymyśliłem je w celu zobrazowania/przedstawienia mojego problemu.

Odpowiedzi: 0

viperek
Dodano:
04.02.2007 11:02:11
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0