porysowany LCD
Wczoraj zauwaźyłem na moim LCD prawie nowym małą rysę, wielkości 4cm włosa. Wkurza mie to i chciałbym zlikwidować moźe zatuszować aby nie draźniła. Czy znacie jakieś środki do tego? Słyszałem, źe są pasty do porysowanych ekraników telefonów komórkowych, ale nie wiem czy się nadają do monitora LCD
Odpowiedzi: 8
Ale nie wiem czy coś takiego w Tarnowie jest. Musze poszukać.
Zadzwoń do dobrego serwisu gdzie naprawiają monitory LCD czy coś da się z tym zrobić,bo w warukach domowych to chyba nic nie zrobisz.
Mam taki sam problem, tylko ze moja rysa winosi okolo 10 cm, bo byl u mnie w domu remont... a reszte sobie sami dopowiedzcie ;) Chcialem sie zapytac czy istnieją jakieś srodki którymi mozna wypełnić tą ryse, zeby nie popsuć monitora.
Rysa jest na pewno bo wyczuwalna pod palcami. Wygląda jakby włos przykleił się do ekranu. Ma około 4 cm długości. Nie wiem kidy i kto zarysował. Zauwaźyłem jak czyściłem z kurzu monitor.
Juź na nią nie patrzę i nic nie robię.
Ogólnie monitory LCD to bardzo delikatne urządzenia. Zwłaszcza monitor pokryty folią. Ciekawe dlaczego nie ma szyby o wiele bardziej trwałej.
Juź na nią nie patrzę i nic nie robię.
Ogólnie monitory LCD to bardzo delikatne urządzenia. Zwłaszcza monitor pokryty folią. Ciekawe dlaczego nie ma szyby o wiele bardziej trwałej.
pewnie masz racje bo ja sie ostatnio z tym zaniedbalem bo tak mnie chwyciła złość po tym moim subpixkslu (od razu na nowym panelu) źe juz o tym nie czytam. Moja norma to tylko słabiutka TCO 95.
Tak pozatym ja sobie nawet nie moge wyobraxic jak mozna (i jak wyglada ) rysa na takim panelu. Bo skoro przypadkiem raz dotknąłem wyświetlacza to obraz sie rozmywa. Niewiem jak nawet to porysować,
Tak pozatym ja sobie nawet nie moge wyobraxic jak mozna (i jak wyglada ) rysa na takim panelu. Bo skoro przypadkiem raz dotknąłem wyświetlacza to obraz sie rozmywa. Niewiem jak nawet to porysować,
Nie dokonca masz racje co do tych pixeli wypalonych.
Zalezy to glownie od tego w jakiej normie miesci sie dany panel LCD.
Jest norma ze nie moze byc zadnego wypalonego piksela, ani subpiksela (najlepsza dla klienta, ale z regoly w drozszym sprzecie)
Kolejna norma dopuszcza np uszkodzenie do trzech subpikseli lub jednego na srodku ekranu.
Roznie z tym bywa i jest obecnie chyba z 6 zrozicowanych norm
A kolega pisze o 4 cm rysie, na taka niby ryse musialo by sie skladac minimum 50 pikseli
Zalezy to glownie od tego w jakiej normie miesci sie dany panel LCD.
Jest norma ze nie moze byc zadnego wypalonego piksela, ani subpiksela (najlepsza dla klienta, ale z regoly w drozszym sprzecie)
Kolejna norma dopuszcza np uszkodzenie do trzech subpikseli lub jednego na srodku ekranu.
Roznie z tym bywa i jest obecnie chyba z 6 zrozicowanych norm
A kolega pisze o 4 cm rysie, na taka niby ryse musialo by sie skladac minimum 50 pikseli
czy aby napewno to jest rysa?? moźe poprostu sa to wypalone pixele?? które się tak ułoźyły??
Odrazu ci powiem źe te wypalone pixele podlegaja gwarancjii ALE (zaleźy teź od producenta) :
Musi byc ich więcej niz 5 (czarnych) na cm kwadratowy, i tak zreszta to osadzi sprzedawca
jeźeli będą inne niz czarne mozesz stracic maźenia na wymiane sprzetu.
Ja niestety źyje z jednym wypalonym, niestety tak niefartownie ze prawie na środku ekranu :?
Odrazu ci powiem źe te wypalone pixele podlegaja gwarancjii ALE (zaleźy teź od producenta) :
Musi byc ich więcej niz 5 (czarnych) na cm kwadratowy, i tak zreszta to osadzi sprzedawca
jeźeli będą inne niz czarne mozesz stracic maźenia na wymiane sprzetu.
Ja niestety źyje z jednym wypalonym, niestety tak niefartownie ze prawie na środku ekranu :?
Nie nadaje sie taka pasta !!! Ekrany w komorkach z regol sa wykonane z plasiku, a LCD nie. Po drugie zawiera zapewne wartwe antyrefleksyjana, ktora bys po prostu zdarla taka pasta. Jezeli Panel jest nowy i byla a nim taka rysa, to postaraj sie to zarealkamowac, nie radze probowac zadnych srodkow, bo narobisz jszcze wiekszych szkod.
Strona 1 / 1