poradzcie monitor LCD!!!

Chcę kupić monitor LCD. Upatrzyłem sobie 3 modele 15". Kóry według was jest najlepszy?

15" LG Flatron L1515S
15" Philips 150S5FS silver
15" Samsung SyncMaster 510N

Cena tych monitorów jest zblizona w okolichach 850zł.
Monitor ma byc przeznaczony do gier (np. Call of Duty), pracy tekstowej oraz oglądania filmów i zdjęć. Nie interesują mnie prace graficzne.

Aha, wiecie moze czy w tych modelach monitorów jest wbudowany zasilacz?
Mam tez jescze jedno pytanie: na czym polega róznica miedzy złaczem cyfrowym DVI a analogowym?

Odpowiedzi: 20

qlt:
Jak zobaczysz monitor w akcji, przyjrzysz sie i nie dopatrzysz sie źadnych mankamentów to powiedziałabym, źe warto, ale jak nie bedziesz miał moźliwości obejrzenia, to nie kupój kota w worku, wydaj więcej na coś pewniejszego

Gwarantuje źe się niedopatrzysz choćbyś z tydzień stał przed tym monitorem.
W obecnie produkowanych LCD jedyną ich "wadą" jest to źe obraz załozony przez producenta odnośnie jakości, w natywnej rozdzielczości jedynie zobaczyć moźna.
Smuźenia ? , nie ma smuźeń , ze 2–3 lata temu jak to jeszcze był luskus to były takie modele.
Obecnie jedynie podczas testów aparaturą do tego, o jakieś wyniki postarać sie w tej dziedzinie moźna.
Zawsze kupuje się praktycznie "kota w worku" – nikt nie da gwarancji, źe jutro nie pierdyknie cóś – to tylko sprzęt
Seeker
Dodano
11.04.2005 15:31:56
po przeczytaniu http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12026 ten Philips wydaje mi sie niezły,ale nie wiem czy w hipermarkecie bedziesz mial moźliwość przyjrzenia sie jak naprawdę wyświetla obraz w grze. źe ma DVI to dobrze pod warunkiem, źe na karcie teź je masz
fidelio:
ale co z normami proimieniowania? CZy w tym Samsungu jest TCO jakies?
Czasami w prawym górnym rogu jest naklejka TCO coś tam i tak najłatwiej poznać co z normami w danym modelu, jak nie ma naklejki moźesz zapytać sprzedawce :)
fidelio:
Naprawdę niska cena. Czy wrato ten monitorek kupować za tę cenę?
Jak zobaczysz monitor w akcji, przyjrzysz sie i nie dopatrzysz sie źadnych mankamentów to powiedziałabym, źe warto, ale jak nie bedziesz miał moźliwości obejrzenia, to nie kupój kota w worku, wydaj więcej na coś pewniejszego
qlt
Dodano
11.04.2005 10:31:58
No zauwazylem to, ale co z normami proimieniowania? CZy w tym Samsungu jest TCO jakies?

Aha i mam akurat jezscze jedno pytabnie. W hipermarkecie zauwazyłem tani monitor LCD 15" Philipsa 150B5CS (ma DVI i głosniki)za 800zł!!!
Naprawdę niska cena. Czy wrato ten monitorek kupować za tę cenę? I jak się on ma do Samsunga i LG o których wczesniej mowa była?
fidelio
Dodano
11.04.2005 07:17:27
Lucky:
sluchajcie ;o tyle juz padlo krtyki na temat lcd. to znaczy ze jak bede chcial sobie pograc w cs wlasnie na jakims lcd'ku to obraz bedzie sie rozmywal ;o chyba najlepiej byloby to sprawdzic na miejscu w sklepie bo tak sobie przynajmniej nie wyobrazam ;o
Obraz się nie będzie rozmywał... będzie tylko widać smuźenie przez co gra dla większości osób jest mało komfortowa, ale moźliwa. Przy tym źaden powaźny gracz nie gra na tanich monitorach lcd.

510M ma wbudowane głośniki, nie wiem jak tego nie zauwaźyłeś :wink: i funkcję MagicBright
darek_dade
Dodano
11.04.2005 06:05:47
sluchajcie ;o tyle juz padlo krtyki na temat lcd. to znaczy ze jak bede chcial sobie pograc w cs wlasnie na jakims lcd'ku to obraz bedzie sie rozmywal ;o chyba najlepiej byloby to sprawdzic na miejscu w sklepie bo tak sobie przynajmniej nie wyobrazam ;o
Lucky
Dodano
10.04.2005 13:48:55
Byłem w sklepie i popatrzyłem trochę na monitorki. Ale akurat nie było tych dwóch modeli, którymi jestem zainteresowany. Ale mam jeszcze pytanie.
Oto zauwazylem ze jest model Samsunga 510N i samsung 510M. Czym one się róźnią? Bo cena tego drugiego modelu jest wyzsza o 10 zeta. Moze normami takimi jak TCO? Czy czyms jeszcze?
Aha, i czy Philips 150 S jest lepszy czy gorszy od LG L1530B i Samsunga 510N?
fidelio
Dodano
10.04.2005 07:15:07
Ok postaram się. Jak obejrzę, to się odezwę. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
fidelio
Dodano
09.04.2005 04:11:13
fidelio:
Co masz na mysli? Na co powinienem zwrócic uwagę w ustawieniach? :?:

Po prostu, pozmieniaj kontrast jasność i inne ustawienia tak źeby jakość obrazu była najlepsza
darek_dade
Dodano
09.04.2005 01:49:37
Co masz na mysli? Na co powinienem zwrócic uwagę w ustawieniach? :?:
fidelio
Dodano
09.04.2005 00:46:05
fidelio:
Ok pojde do komputronika i obejrze sobie te dwa monitory Samsunga i LG. :)

Tylko pamiętaj o tym źeby pogrzebać w ustawieniach...
darek_dade
Dodano
08.04.2005 05:54:13
Ok pojde do komputronika i obejrze sobie te dwa monitory Samsunga i LG. :)
fidelio
Dodano
08.04.2005 02:41:42
Moźe ten opis pomorze Ci w wyborze:

http://www.chip.pl/arts/kth/kth_129636.html

Pozdrawiam
Zibi
Dodano
08.04.2005 01:46:05
Moźe ten opis pomorze Ci w wyborze:

http://www.chip.pl/arts/kth/kth_129636.html

Pozdrawiam
Zibi
Dodano
08.04.2005 01:46:05
qlt:
źe, ja obniźam poziom forum?:shock:
ja sie staram tylko pomóc, (kaźdy pisać moźe troche lepiej, troche gorzej..)
darek_dade:
Kazdy Twoj akapit jest kompletnie bez sensu :D
–ale mi pojechałeś, przesadziłeś– nie kaźdy:)poczytaj je uwaźniej to moźe zaczaisz

najwaźniejsze jest przesłanie...
ciesz sie, źe nie pisze np." wyśfietla"– tak teź moźna
dobra za błedy i obniźanie poziomu wszystkich przepraszam

No ten 3 akapit nie jest zly :) Ale moźe dlatego źe krótki? :wink: Róbta co chceta ja juź wszyściutko napisałem co wiem na ten temat.
darek_dade
Dodano
08.04.2005 01:35:32
darek_dade:
... a nie wszczynasz bezsensowne kłótnie na forum
Chyba sie nie rozumiemy – nie wszczynam klotni a jedynie informuje. Dlaczego tutaj ? Aby i inni przeczytac zdolali czego nie nalezy robic.
EL NINO
Dodano
07.04.2005 23:51:18
EL NINO:
darek_dade:
Mialem na mysli bledy merytoryczne, a nie jezykowe...
Czyzby ? Zwidy mam pewnie:
darek_dade:
... sie pisze korzystac anie kozystac
(...)
rosdzielczosc, psol, kwestjonuje, wpozo :D

Nie wspomne juz o postach ktore leza w archiwum.

Napisalem ze bledow nie bede wymieniac bo nie mam czasu. Jakbym sie wzial za bledy merytoryczne to bym splodzil strone tekstu. A jezykowe wymienilem ot tak bo mialem ochotę. Mogłbyś czasem wykazać się nutką profesjonalizmu i załatwić sprawę na PM, a nie wszczynasz bezsensowne kłótnie na forum, gdzie uźytkownik jest na straconej pozycji.

Fidelio te parametry niewiele mówią. Najlepiej sprawdzić monitory w akcji. Ten samsung to juź dość leciwy monitor, stąd jego cena, no i w dodatku mały jest. Komfort pracy z takim sprzętem jest raczej niski
darek_dade
Dodano
07.04.2005 23:29:24
Karty nie zamierzam wymieniac. Zreszta ostatnio nie gram tak jak keidys. Chyba juz mam zbyut duze wymagania do gier. Musi byc naprawde super, zeby mnie szybko nie znudzic. Wyjadacz ze mnie. Hehe.
Monitorek ktory chce kupic ma mi słuzyc przynajmniej 4 lata. Fajnie by było jak wiecej. Wiec przez te 4 latka na pewno mniej wydam niz na CRT. Poza tym 19ka CRT ciagnie jeszcze wiecej niz 17.

Chodzi mi o to czy te dwa monitroy LCd ktore podalem maja naprawde tak złe parametry, ze zupełnie nie warto ich kupowac, bo oczy i tak mnie beda bolec jak w CRT? Jezeli tak jest to zrezygnuję. Tylko czy tak faktycznie jest? :?:
fidelio
Dodano
07.04.2005 23:13:59
Panowie... nie ma co ;)
Najlepiej rozwiązać ten spór zgodą skłóconych uźytkowników ;)

Co wy na to?
Mrówek
Dodano
07.04.2005 22:17:26
darek_dade:
Mialem na mysli bledy merytoryczne, a nie jezykowe...
Czyzby ? Zwidy mam pewnie:
darek_dade:
... sie pisze korzystac anie kozystac
(...)
rosdzielczosc, psol, kwestjonuje, wpozo :D

Nie wspomne juz o postach ktore leza w archiwum.
EL NINO
Dodano
07.04.2005 21:24:43
źe, ja obniźam poziom forum?:shock:
ja sie staram tylko pomóc, (kaźdy pisać moźe troche lepiej, troche gorzej..)
darek_dade:
Kazdy Twoj akapit jest kompletnie bez sensu :D
–ale mi pojechałeś, przesadziłeś– nie kaźdy:)poczytaj je uwaźniej to moźe zaczaisz

najwaźniejsze jest przesłanie...
ciesz sie, źe nie pisze np." wyśfietla"– tak teź moźna
dobra za błedy i obniźanie poziomu wszystkich przepraszam
qlt
Dodano
07.04.2005 21:20:24
fidelio
Dodano:
04.04.2005 15:27:31
Komentarzy:
20
Strona 1 / 3