Pooomocy!:))) blue screen.(pilne!)

Witam.
Nie wiedzialem czy post ten umiescic w dziale sprzety czy xp bo dotyczy jednego i drugiego.
Mam dysk seagate 120GB. Byl on podzielony na partycje c–f w systemie ntfs. Partycja f wskazywala inna pojemnosc niz rzeczywista(40GBa rzeczywista 10)Wlaczylem ostatnio program norton disk doktor ktory wykryl mi iz partycje sa zle podzielone i zaproponowal mi naprawe.Potwierdzilem (glupi) a program skasowal mi partycje d,e,f i utworzyl jedna d.Zostaly mi wiec 2 partycje: c (43GB z systemem win xp) i d (sformatowana), co ciekawego po uruchomieniu ponownie komputera win wykryl mi nowy sprzet( a ja mam 1 dysk).Poszedlem do kolegi z ta sprawa on zeskanowal mi dysk, sksowal partycje d i utworzyl nowe d i e po 50GB.(ntfs) Przyszedlem do domu z tym nieszczesnym dyskiem, system mi sie uruchomil wykrywajac znowu nowy sprzet(tak jakby widzial 2 dyski).Pierwsza rzecza jaka zrobilem to probowalem przegrac z c na d jakis katalog. Od razu wyskoczyl mi blue screen: "Wydaje sie ze przyczyna problemu jest nastepujacy plik: ntfs.sys
stop:0X00000050(OXFAOD3000,0X00000001,0XF98A4A20,0X00000000)
Ntfs.sys adress F98A4A20 BASE AT F98A2000 dATE STAMP 3d6de5c1"

Problem moj uscisla sie w tym iz nie chcialbym formatowac dysku a nie moge dostac sie do systemu bo blue screen pojawia sie w czasie wczytywania systemu a takze w trybie awaryjnym. Z dyskietki systemowej uruchomic nie moge bo ona nie widzi plikow NTFS.
Prosze wiec o porade jak moge zeskanowac swoj dysk, czy jest jakis program dosowy sluzacy analizie i naprawie dysku? Jesli tak jakich opcji w nich uzyc?
ps. prosze nie odsylac mnie na strony angielskojezyczne :]
ps2. przepraszam ze tak dlugo ale chcialem dobrze wytlumaczyc
ps3. szukalem w opcji szukaj lecz niewiele znalazlem(mam ogr. dostep do sieci chyba z jasnych powodow:))

prosilbym wiec o przekrojowa odp.
pozdrawiam

Odpowiedzi: 12

OK, rozumiem.
W takim razie musialbys sprobowac "naprawic" te dane podlaczajac dysk do jakiegos komputera z systemem XP. Moze sie uda.
EL NINO
Dodano
03.07.2004 16:35:16
EL NINO: chyba zaszlo nieporozumienie.
gdy wlaczam plytke instalacyjna mam 3 opcje:

1. instalacja systemu xp
2. Aby naprawic istniejaca istalacje systemu win XP przy uzyciu konsoli odzyskiwania nacisnij klawisz r
3. wyjdz z instalacji.

gdy wybieram 1 lub 2 blue screen pojawia sie natychmiast (w pasku na dole zaczyna analizowac dysk) tak ze nie moge dokonywac dalszego wyboru.

A z formatem calego dysku narazie sie powstrzymam moze ktos jeszcze znajdzie sposob na uruchomienie systemu(zalezy mi na odzyskaniu tylko jednej partycji c na ktorej jest system)
pozdrawiam.
Ivaho
Dodano
03.07.2004 15:47:45
Ivaho:
Przynioslem plyte instalacyjna xp, wlaczylem wybralem opcje naprawy systemu
Miales wlaczyc narzedzie do sprawdzenia dysku a nie proby naprawy.

P.S. O Formatowaniu czy dzieleniu wole sie juz nie wypowiadac, bo nie chce rzucac mieskiem. Wszak tyle razy o tym juz bylo – czym i jak.
EL NINO
Dodano
03.07.2004 15:14:39
no zgadza sie moze nie widziec :P ale ja przed formatem zgralem sobie wszystkie dane na plyte, a pozniej kombinowalem ! Bo jak bys nie bal sie ze cos stracisz to nie bylo by zadnego problemu, zrobil bys z 3 dyski jednego bys sformatowal w wpisujac format c: lub po prostu z plyty windowsa odrazu jako ntfs ! wiesz ja to sprawdze i ci powiem ... 10 min brb

Dobra sprwadzilem (ten fdisk) ! Sprawa jest nastepujaca, fdisk widzi dyski (NTFS) ale uwaza ze sa zle sfomatowane i takie pierdoly, ale to nie zmienia faktu ze mozna je sformatowac ! wiec zycze powodzenia
Lucky
Dodano
03.07.2004 14:08:51
no zgadza sie moze nie widziec :P ale ja przed formatem zgralem sobie wszystkie dane na plyte, a pozniej kombinowalem ! Bo jak bys nie bal sie ze cos stracisz to nie bylo by zadnego problemu, zrobil bys z 3 dyski jednego bys sformatowal w wpisujac format c: lub po prostu z plyty windowsa odrazu jako ntfs ! wiesz ja to sprawdze i ci powiem ... 10 min brb

Dobra sprwadzilem (ten fdisk) ! Sprawa jest nastepujaca, fdisk widzi dyski (NTFS) ale uwaza ze sa zle sfomatowane i takie pierdoly, ale to nie zmienia faktu ze mozna je sformatowac ! wiec zycze powodzenia
Lucky
Dodano
03.07.2004 14:08:51
Wolalbym nie stracic wszystkich danych na dysku...
Ale jesli juz bym mial skasowac te partycje to nie bardzo wiem jak? przeciez dyskietka systemowa 98 nawet z fdiskiem chyba nie bedzie widziala starych partycji ktore sa w ntfsie...
Ale moze sie myle?

:?:
Ivaho
Dodano
03.07.2004 14:04:01
wiesz co, ja ci proponuje skasowac wszystkie partycje zrobic je od nowa w FDISK'u lub w tej opcji co mowil EL NINO (chkdsk). To chyba bedzie najlepszy pomysl ...
Lucky
Dodano
03.07.2004 13:59:01
Niestety to nie koniec problemow.
Przynioslem plyte instalacyjna xp, wlaczylem wybralem opcje naprawy systemu i natychmiast pojawia sie ten sam blue screen co poprzednio...
podobnie przy wybraniu opcji zainstaluj system xp.
(pierwsza czynnoscia przy tych opcjach jest bowiem analiza dysku)

Czy to oznacza ze mam zaniesc dysk do naprawy czy ma ktos jeszcze pomysl na moj problem?
/zalamany ivaho/
Ivaho
Dodano
03.07.2004 13:51:09
Funkcja FDISK na dyskietce sartowej wina 98 to jest chyba jedyny produkt microsoftu kotruy zasluguje na pochawle. Partition magic sie przy tym chowa. Ile razy FDISK pomogl mi w krytycznych sytuacjach to poezja ... Gorąco polecam !!!
Lucky
Dodano
03.07.2004 13:46:20
Ivaho:
dysk pierwotnie dzielil mi moj brat programem
Partition Magic 8.0.
Miedzy innymi dlatego nie uzywam takich programow do tak prostych czynnosci. Skoro system ma wszystko czego czlowiek potrzebuje, to po co sobie stwarzac problemy ? A efekty sa jakie sa.
EL NINO
Dodano
03.07.2004 02:25:46
Dziekuje EL NINO za odp.
przyznaje ze wpadlem na pomysl z plyta instalacyjna ale najpierw trzeba ja miec:)
Dlatego myslalem ze mozna inna droga dojsc do tego samego.
rozejrze sie jutro po kolegach za plytka(ktorych tez trzeba miec w poblizu:>)

przyznaje ze malo sie znam na partycjach i systemach plikow, dysk pierwotnie dzielil mi moj brat programem
Partition Magic 8.0.Dysk wydaje sie nie miec fizycznych uszkodzen(jest jeszcze na gw.) tylko logiczne
Mam nadzieje ze plyta pomoze.
Jak nie to jeszcze sie odezwe :!:
Dziekuje i pozdrawiam.
Ivaho
Dodano
03.07.2004 02:13:35
Wszystko czego potrzebujesz masz na plycie z XP. Uruchom z niej komputer, wejdz do konsoli odzyskiwania i uzyj komendy chkdsk z odpowiednim przelacznikiem (wpisanie "chkdsk ?" odpowie Ci na pytanie jaki przelacznik jest dostepny). To narzedzie do skanowania i naprawy danych na dysku. Z konsoli mozesz rowniez usuwac i tworzyc partycje, formatowac, kasowac dane, kopiowac.

P.S. Czym dzieliles ten dysk na poczatku ?
EL NINO
Dodano
03.07.2004 01:25:59
Ivaho
Dodano:
02.07.2004 23:22:05
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1