Ponownie: proble z dwoma dźwiękówkami...

Kilka dni temu był taki mój post: Cześć!

"Po pierwsze konfig:
Abit AN7
Sempron 2400+
512 Kingston DDR
HDD 80 GB ATA
Radeon 9800 PRO (128 MB)
DVD, DVD+RW

no i problem właściwy:
Poniewaź karta dźwiękowa z nforce nie ma wyjścia
midi, kupiłem drugą kartę: Hercules Muse Lt.
Moze nic specjalnego ale midi ma Razz Po
zapięciu w komp i zainstalowaniu sterowników
chodzi audio karty tzn. odtwarza i nagrywa
dźwięk, ale nie chodzi midi gdyź: I/O range
0208–0208 not available. Jak to poustawiac
cholerstwo źeby chodziło?? Sądze źe karta jest
ok, Acha jak wyłączę nforcowa dźwiękówkę to
dalej jet ten konflikt."

Koniec cytatu :)

Na stronie Herculesa dowiedziałem się ta karta tak ma na nforce i koniec.Muse sprzedany.

Kupiłem SB PCI 128. A midi jak nie chodziło tak nie chodzi.

Te same objawy. czyźby na nforce nie dało się odpalić portu midi z innych kart?

Trace siły.Pomocy.

Odpowiedzi: 12

Spróbuj jeszcze w biosie pogrzebać:
W "PnP/PCI Configurations Setup Menu" zmienić "Force Update ESCD" na Enabled, oraz "Resources Controlled by" na Auto(ESCD)
spiderko
Dodano
23.06.2005 16:16:18
Nigdy z takim czyms sie nei spotkalem. Skoro jest ten port fizycznie, to powinno byc ok. MOBO niema takiej opcji by wlonczyc ten port :?: Moze pojawil sie juz nowy bios gdzie ten port jest juz uaktywnony :?:
Ukey
Dodano
23.06.2005 15:39:59
dzieki za chęci. Po prostu chyba sobie kupie interfejs midi usb.

a jak znajdziesz odrobinke czasu to zajrzyj i skomentuj:

http://dilema.mp3.wp.pl/

to była reklama :–)

THX,
WHTVRMN
whateverman
Dodano
23.06.2005 01:23:40
To ja wymiękam, mówiąc szczerze. Pytanie raczej naleźałoby skierować na forum o tematyce muzyka/midi.
spiderko
Dodano
23.06.2005 01:20:50
nie, niezupełnie o to mi chodzi. Synteza midi jest robiona programowo lub wavetable tak? jest to robione innymi procesami niz obsługa PORTU midi. To działa. Konflikt jest WYŁĄCZNIE z portem MIDI czy jak tam kto woli gameportem. I pojawia sie w momencie podpięcia klawiatury midi lub dowolnego innego urzadzenia do powyźszego.Lub próbą sterowania za pomocą kompa jakimiś urządzeniami midi. po prostu nie am czegoś takiego jak port midi. A fizycznie jest.
whateverman
Dodano
23.06.2005 01:17:42
Ten błąd wyskakuje podczas próby odtwarzania plików midi ?

Update:
Albo ta twoja płyta jest jakaś dziwna, ja mam SB Live i midi śmiga bez problemów na płycie z nforce2.
spiderko
Dodano
23.06.2005 01:14:07
no niby nie powinno a są...
whateverman
Dodano
23.06.2005 01:07:41
Coś nie rozumiem, wyłanczasz zintegrowaną, instalujesz karte dzwiękową (PCI), instalujesz sterowniki i nie powinno być problemów.
spiderko
Dodano
23.06.2005 01:06:27
Coś nie rozumiem, wyłanczasz zintegrowaną, instalujesz karte dzwiękową (PCI), instalujesz sterowniki i nie powinno być problemów.
spiderko
Dodano
23.06.2005 01:06:27
no i nie zebym się czepiał :–)
ale jak wyłącze zinretgrowaną a potem wczytam standardowe to ta zintegrowana... się... no właśnie.
Ale to tylko detal.
whateverman
Dodano
23.06.2005 00:54:58
OK sorry źe nie dopisałem do poprzedniego wątku MEA CULPA

Jednak juz wiem co jest nie tak. Otóz po źmudnych poszukiwaniach znalazłem informację z nvidia.

Strona 93 instrukcji obsługi do tegoź abita:

Ze względu na konstrukcję chipsetu nforce 415 nie jest moźliwe uruchomienie portu game/midi na kartach PCI innych producentów...

Chmmm... Jeśli wiesz jak to odpalić to mi pomóź.

W biosie nie ma ani słowka o midi, bo ta konkretnie płyta nie ma portu midi (nawet jako opcji) a wyłączenie dźwiękówki z płyty, przekładanie do innych portów PCI i zmiana kolejności instalowania sprzetu (rzeczy zazwyczaj polecane na wszelakiego rodszaju forach) spróbowałem.

Dzięki za odzew i czekam na radę

WHTVRMN
whateverman
Dodano
23.06.2005 00:53:01
Calkiem niedawno Zakladales taki sam temat. Wystarczylo dopisac tam co sie zmienilo. A co to mobo z NF to na 100% da sie wlonczyc midi. U somsiada jest wlonczone i dziala. Polecam wylonczyc karte zintegrowana.. Wlonczyc port MIDI w biosie ale przed tym przywrocic ustawienia standartowe. I zobczyc co sie bedzie dzialo.
Ukey
Dodano
23.06.2005 00:21:39
whateverman
Dodano:
22.06.2005 18:15:16
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1