Ponownie: proble z dwoma dźwiękówkami...
Kilka dni temu był taki mój post: Cześć!
"Po pierwsze konfig:
Abit AN7
Sempron 2400+
512 Kingston DDR
HDD 80 GB ATA
Radeon 9800 PRO (128 MB)
DVD, DVD+RW
no i problem właściwy:
Poniewaź karta dźwiękowa z nforce nie ma wyjścia
midi, kupiłem drugą kartę: Hercules Muse Lt.
Moze nic specjalnego ale midi ma Razz Po
zapięciu w komp i zainstalowaniu sterowników
chodzi audio karty tzn. odtwarza i nagrywa
dźwięk, ale nie chodzi midi gdyź: I/O range
0208–0208 not available. Jak to poustawiac
cholerstwo źeby chodziło?? Sądze źe karta jest
ok, Acha jak wyłączę nforcowa dźwiękówkę to
dalej jet ten konflikt."
Koniec cytatu :)
Na stronie Herculesa dowiedziałem się ta karta tak ma na nforce i koniec.Muse sprzedany.
Kupiłem SB PCI 128. A midi jak nie chodziło tak nie chodzi.
Te same objawy. czyźby na nforce nie dało się odpalić portu midi z innych kart?
Trace siły.Pomocy.
"Po pierwsze konfig:
Abit AN7
Sempron 2400+
512 Kingston DDR
HDD 80 GB ATA
Radeon 9800 PRO (128 MB)
DVD, DVD+RW
no i problem właściwy:
Poniewaź karta dźwiękowa z nforce nie ma wyjścia
midi, kupiłem drugą kartę: Hercules Muse Lt.
Moze nic specjalnego ale midi ma Razz Po
zapięciu w komp i zainstalowaniu sterowników
chodzi audio karty tzn. odtwarza i nagrywa
dźwięk, ale nie chodzi midi gdyź: I/O range
0208–0208 not available. Jak to poustawiac
cholerstwo źeby chodziło?? Sądze źe karta jest
ok, Acha jak wyłączę nforcowa dźwiękówkę to
dalej jet ten konflikt."
Koniec cytatu :)
Na stronie Herculesa dowiedziałem się ta karta tak ma na nforce i koniec.Muse sprzedany.
Kupiłem SB PCI 128. A midi jak nie chodziło tak nie chodzi.
Te same objawy. czyźby na nforce nie dało się odpalić portu midi z innych kart?
Trace siły.Pomocy.
Odpowiedzi: 12
Spróbuj jeszcze w biosie pogrzebać:
W "PnP/PCI Configurations Setup Menu" zmienić "Force Update ESCD" na Enabled, oraz "Resources Controlled by" na Auto(ESCD)
W "PnP/PCI Configurations Setup Menu" zmienić "Force Update ESCD" na Enabled, oraz "Resources Controlled by" na Auto(ESCD)
Nigdy z takim czyms sie nei spotkalem. Skoro jest ten port fizycznie, to powinno byc ok. MOBO niema takiej opcji by wlonczyc ten port :?: Moze pojawil sie juz nowy bios gdzie ten port jest juz uaktywnony :?:
dzieki za chęci. Po prostu chyba sobie kupie interfejs midi usb.
a jak znajdziesz odrobinke czasu to zajrzyj i skomentuj:
http://dilema.mp3.wp.pl/
to była reklama :–)
THX,
WHTVRMN
a jak znajdziesz odrobinke czasu to zajrzyj i skomentuj:
http://dilema.mp3.wp.pl/
to była reklama :–)
THX,
WHTVRMN
To ja wymiękam, mówiąc szczerze. Pytanie raczej naleźałoby skierować na forum o tematyce muzyka/midi.
nie, niezupełnie o to mi chodzi. Synteza midi jest robiona programowo lub wavetable tak? jest to robione innymi procesami niz obsługa PORTU midi. To działa. Konflikt jest WYŁĄCZNIE z portem MIDI czy jak tam kto woli gameportem. I pojawia sie w momencie podpięcia klawiatury midi lub dowolnego innego urzadzenia do powyźszego.Lub próbą sterowania za pomocą kompa jakimiś urządzeniami midi. po prostu nie am czegoś takiego jak port midi. A fizycznie jest.
Ten błąd wyskakuje podczas próby odtwarzania plików midi ?
Update:
Albo ta twoja płyta jest jakaś dziwna, ja mam SB Live i midi śmiga bez problemów na płycie z nforce2.
Update:
Albo ta twoja płyta jest jakaś dziwna, ja mam SB Live i midi śmiga bez problemów na płycie z nforce2.
no niby nie powinno a są...
Coś nie rozumiem, wyłanczasz zintegrowaną, instalujesz karte dzwiękową (PCI), instalujesz sterowniki i nie powinno być problemów.
Coś nie rozumiem, wyłanczasz zintegrowaną, instalujesz karte dzwiękową (PCI), instalujesz sterowniki i nie powinno być problemów.
no i nie zebym się czepiał :–)
ale jak wyłącze zinretgrowaną a potem wczytam standardowe to ta zintegrowana... się... no właśnie.
Ale to tylko detal.
ale jak wyłącze zinretgrowaną a potem wczytam standardowe to ta zintegrowana... się... no właśnie.
Ale to tylko detal.
OK sorry źe nie dopisałem do poprzedniego wątku MEA CULPA
Jednak juz wiem co jest nie tak. Otóz po źmudnych poszukiwaniach znalazłem informację z nvidia.
Strona 93 instrukcji obsługi do tegoź abita:
Ze względu na konstrukcję chipsetu nforce 415 nie jest moźliwe uruchomienie portu game/midi na kartach PCI innych producentów...
Chmmm... Jeśli wiesz jak to odpalić to mi pomóź.
W biosie nie ma ani słowka o midi, bo ta konkretnie płyta nie ma portu midi (nawet jako opcji) a wyłączenie dźwiękówki z płyty, przekładanie do innych portów PCI i zmiana kolejności instalowania sprzetu (rzeczy zazwyczaj polecane na wszelakiego rodszaju forach) spróbowałem.
Dzięki za odzew i czekam na radę
WHTVRMN
Jednak juz wiem co jest nie tak. Otóz po źmudnych poszukiwaniach znalazłem informację z nvidia.
Strona 93 instrukcji obsługi do tegoź abita:
Ze względu na konstrukcję chipsetu nforce 415 nie jest moźliwe uruchomienie portu game/midi na kartach PCI innych producentów...
Chmmm... Jeśli wiesz jak to odpalić to mi pomóź.
W biosie nie ma ani słowka o midi, bo ta konkretnie płyta nie ma portu midi (nawet jako opcji) a wyłączenie dźwiękówki z płyty, przekładanie do innych portów PCI i zmiana kolejności instalowania sprzetu (rzeczy zazwyczaj polecane na wszelakiego rodszaju forach) spróbowałem.
Dzięki za odzew i czekam na radę
WHTVRMN
Calkiem niedawno Zakladales taki sam temat. Wystarczylo dopisac tam co sie zmienilo. A co to mobo z NF to na 100% da sie wlonczyc midi. U somsiada jest wlonczone i dziala. Polecam wylonczyc karte zintegrowana.. Wlonczyc port MIDI w biosie ale przed tym przywrocic ustawienia standartowe. I zobczyc co sie bedzie dzialo.
Strona 1 / 1