Ponowna aktywacja systemu XP pro
Chciałbym się dowiedziećczy jak zainstaluje xp pro ponownie (gdyź muszę zainstalować). Czy będzie mi się przy aktywacji przez internet pokazywał komunikat, źe produkt jest aktywowany i czy będę mógł skontaktować się z BOK–iem microsoftu i cofnąć aktywację.
Za pomoc serdecznie dziękuję
Za pomoc serdecznie dziękuję
Odpowiedzi: 6
Windows reaktywacja
Gdy juź uda nam się podmienić kartę graficzną, płytę główną lub dysk twardy w komputerze, Windows XP z pewnością przywita nas wiadomością o konieczności ponownej aktywacji. Nie powinniśmy być tym zaskoczeni, gdyź tak właśnie działa mechanizm "przywiązujący" kopię systemu do zainstalowanego sprzętu. Zmiany w konfiguracji zmuszają nas do ponownej aktywacji najczęściej w ciągu 3 dni. Ponowna aktywacja przez Internet powinna odbyć się stosunkowo łatwo i szybko. Jeśli jednak wcześniej juź zdarzyło nam się zmieniać kilkakrotnie konfigurację komputera, moźemy być zmuszeni do telefonicznego kontaktu z oddziałem Microsoftu w Polsce i przeprowadzenia aktywacji ze zmianą numeru produktu.
Proces ten moźe być niezwykle uciąźliwy i czasochłonny, szczególnie gdy system zaźąda natychmiastowej aktywacji np. wieczorem. Dlatego moźna spróbować przed modyfikacjami sprzętu wykonać kopię zapasową pliku z informacją o aktywacji Windows XP – WPA.DLL z katalogu WindowsSystem32. Po zmianach w konfiguracji przywrócenie pliku powinno w większości przypadków przekonać Windows XP, źe został aktywowany. Niestety, czasami, gdy zmiany w konfiguracji peceta są zbyt duźe, trik ten moźe nie pomóc i będziemy musieli przebrnąć przez tradycyjną aktywację.
Po zastosowaniu się do naszych zaleceń proces reinstalacji powinien przebiec bez większych zakłóceń. Niestety, musimy być przygotowani na nieprzewidywalne problemy – warto pamiętać o kopii bezpieczeństwa. Jeśli nie uda nam się znaleźć na nie szybkiego rozwiązania, będziemy musieli wtedy zainstalować "świeźą kopię systemu".
myślę źe to ci wyjaśni wszystko,poniewaź w twoim przypadku praktycznie chodzi o to samo tylko na innym komputerze
Przeczytałem te topici ale nadal nie znalazłem odpowiedzi. Istotą mojego pytania było to, czy aktywacja wersji box na innym sprzęcie przebiega inaczej niź aktywacja pierwotna, np. czy trzeba kontaktować się telefonicznie z MS by ich pracownik dokonał aktywacji systemu na nowym sprzęcie ręcznie, czy moźna aktywować system za pośrednictwem internetu tak jak w przypadku pierwszej instalacji ?
Co zrobić w sytuacji, gdy na innym sprzęcie chciałbym ponownie aktywowac Windows Xp Home Edition BOX ? Czy są jakieś problemy ze zmianą konfiguracji komputera ? Jak wygląda procedura takiej aktywacji ?
najlepiej uźyć tego
http://www.centrumxp.pl/forum/search.php
po wpisaniu w okno na jednej stronie naliczyłem prawie 20 topiców na temat aktywacji reaktywacji itd.
Co zrobić w sytuacji, gdy na innym sprzęcie chciałbym ponownie aktywowac Windows Xp Home Edition BOX ? Czy są jakieś problemy ze zmianą konfiguracji komputera ? Jak wygląda procedura takiej aktywacji ?
wielkie dzięki
Jeźeli aktywowałeś , a teraz przy tej samej konfiguracji zrobisz to ponownie to .....nic się nie stanie. Aktywacja zostanei odkonana bez problemów.
Strona 1 / 1