Pomocy,mam trojana
Proszę o pomoc w usunięciu trojana,Norton mi go nie wykrył,dopiero skan mks_vir pomógł i znalazło się jedno g..o.Trojan nazywa się Cd clin,jest umieszczony w pliku Cwindowssystem32Cd_clint.dll.
Próbowałam go naprawić przy skanowaniu,ale się nie udało, podobnie jak usunąć, niestety poza podstawowymi informacjami o tym wirusie,nie udało mi się znaleźć instrukcji jak go usunąć,sama nie chcę kombinować,bo z doświadczenia wiem źe nic dobrego z tego nie wyniknie. Jeśli znajdzie się dobra osoba na tym forum,która mogłaby mi napisać krok, po kroku jak tego się pozbyć to byłabym dozgonnie wdzięczna
Próbowałam go naprawić przy skanowaniu,ale się nie udało, podobnie jak usunąć, niestety poza podstawowymi informacjami o tym wirusie,nie udało mi się znaleźć instrukcji jak go usunąć,sama nie chcę kombinować,bo z doświadczenia wiem źe nic dobrego z tego nie wyniknie. Jeśli znajdzie się dobra osoba na tym forum,która mogłaby mi napisać krok, po kroku jak tego się pozbyć to byłabym dozgonnie wdzięczna
Odpowiedzi: 2
ja teź to miałem i norton mi nie wykrył tylko mks i wykasowałem plik tylko a jest to od programu flesh get .mks mi niechciał wykasowac ale poprostu weszłem do katalogu windowsa i wykasowałem i chodzi dalej flesh get.
Nazwa modułu szpiegująacego jest sklasyfikowana jako Adware.Cydoor ( Symantec AV ).
Procedura usuwania jest bardzo łatwa.
Standartowe aplikacje typu Ad–aware i SpyBot – Search & Destroy dają sobie z tym rade ( obowiązkowy warunek Aktualna Baza Definicji ADWARE/SPY ).
Istnieje jednak jeden problem, poniewaź Cydor moźe być skadnikiem takich aplikacji jak Kazaa, NetAnts, LimeWire, Babylon, iMesh, Video Codec i innych aplikacji P2P.
Usunięcie Cydoor`a moźe spowodować destabilizacje pracy w/w aplikacji.
Usuwanie :
:arrow: Najprostszą metodą jest uźycie w/w aplikacji i zakończenie procesu load.exe ( jeśli występuje ).
:arrow: Odinstalowanie aplikacji w której moduł jest zawarty.
:arrow: Usunięcie biblioteki Cd_clint.dll i Cd_load.exe ( jeśli po odinstalowaniu zostaną ).
:arrow: Usunięcie podkluczy Cydoor i Cydoor Services z następujących lokalizacji :
HKEY_USERS.DEFAULTSoftwareusunąć Cydoor
HKEY_USERS.DEFAULTSoftware usunąć Cydoor Services
HKEY_CURRENT_USERSoftware usunąc Cydoor
HKEY_CURRENT_USERSoftwareusunąć Cydoor Services
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareusunąc Cydoor.
Nieumiejętne obchodzenie się z Regedit`em moźe spowodować destabilizację pracy OS`u.
Jeśli masz obawy źe coś nie wyjdzie, to zakończ proces Cd load.exe ( jeśli występuje ), potem skorzystaj tylko z AD–aware lub SpyBot`a i odinstaluj aplikacje w których moduł jest zawarty, po odinstalowaniu sprawdz czy w systmie znajdują się Cd clint.dll i Cd load.exe i usuń je .
Procedura usuwania jest bardzo łatwa.
Standartowe aplikacje typu Ad–aware i SpyBot – Search & Destroy dają sobie z tym rade ( obowiązkowy warunek Aktualna Baza Definicji ADWARE/SPY ).
Istnieje jednak jeden problem, poniewaź Cydor moźe być skadnikiem takich aplikacji jak Kazaa, NetAnts, LimeWire, Babylon, iMesh, Video Codec i innych aplikacji P2P.
Usunięcie Cydoor`a moźe spowodować destabilizacje pracy w/w aplikacji.
Usuwanie :
:arrow: Najprostszą metodą jest uźycie w/w aplikacji i zakończenie procesu load.exe ( jeśli występuje ).
:arrow: Odinstalowanie aplikacji w której moduł jest zawarty.
:arrow: Usunięcie biblioteki Cd_clint.dll i Cd_load.exe ( jeśli po odinstalowaniu zostaną ).
:arrow: Usunięcie podkluczy Cydoor i Cydoor Services z następujących lokalizacji :
HKEY_USERS.DEFAULTSoftwareusunąć Cydoor
HKEY_USERS.DEFAULTSoftware usunąć Cydoor Services
HKEY_CURRENT_USERSoftware usunąc Cydoor
HKEY_CURRENT_USERSoftwareusunąć Cydoor Services
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareusunąc Cydoor.
Nieumiejętne obchodzenie się z Regedit`em moźe spowodować destabilizację pracy OS`u.
Jeśli masz obawy źe coś nie wyjdzie, to zakończ proces Cd load.exe ( jeśli występuje ), potem skorzystaj tylko z AD–aware lub SpyBot`a i odinstaluj aplikacje w których moduł jest zawarty, po odinstalowaniu sprawdz czy w systmie znajdują się Cd clint.dll i Cd load.exe i usuń je .
Strona 1 / 1