pomocy!!!

Sima mam taki glupi problem, mianowicie komp mi sie strasznie dlugo uruchamia w pewnym momencie a dokladniej wtedy jak leci ten pasek pod logiem xp'ka kiedys przelatywalo 5 razy i looz a teraz conajmniej 20 razy idzie, niedawo mialem formata bo sie wkurzylem, wczesniej mialem wersje sp1 ale nie bylo rozniycy w uruchamianiu sie, teraz mam zwykla wersje i jest tak samo powolna jak sp1 przed formatem, moj procek to athlon xp 2000+, 384 mb ramu 266mhz, plyta solteka sl75drv5c, dysk wd caviar 60gb 8mb cache, grafa radeon 9000, aha moj komp jest zadko wylaczany poniewaz caly czas cos sciagam, czy to moze byc wina dysku ze juz go zajezdzilem?? bo troche czasem rzezbi choc nie wydaje mi sie aby to mialo wplyw... pomozcie mi prosze!!!

Odpowiedzi: 11

czy nikt na ten temat sie juz nie wypowie??
Anonymous
Dodano
22.03.2004 00:19:26
ok spoko, juz sie nie powtorzy :wink:
Rebe powiedz co mam dalej robic...
Anonymous
Dodano
18.03.2004 17:44:27
http://p4w31.w.interia.pl/pliki/menager.jpg
to jest moj menager

http://p4w31.w.interia.pl/pliki/msconfig1.jpg
to jest pierwsza czesc msconfiga

http://p4w31.w.interia.pl/pliki/msconfig1.jpg
a tu druga...

poczytalem troche i tej optymalizacji itp. komp w czasie gdy leci pasek na bootscreenie to musi on ze 20 razy przejsc nastepnie gdy sie to skonczy reszta sie uruchamia blyskawicznie, qmpel doradzil mi zebym sobie czystego boot.ini zalatwil, do tego celu uzylem programu o nazwie bootxp v2.5, podmienilem bootscreena na nowego ktorego sciagnalem, teraz mam tak jakby 2 systemy do wyboru podczas startu kompa, jeden z nowym bootscreenem a drugi ze starym, obydwa niestety sie tak samo wolno uruchamiaja :( wiec usunolem jeden, doradz mi co mam robic dalej...

Nie umieszczaj takich duźych obrazków bezpośrednio w poście – tylko dawaj linki.
SLAY3R
Anonymous
Dodano
17.03.2004 23:08:39
.::Pawel::. – zaraz po uruchomieniu systemu wejdź w menagera zadań – alt+control+delete – i zobacz ile procesów jest uruchomionych oraz ile pamięci jest zabranej.
Sprawdź równieź zawartość zakładki uruchamianie w msconfig. Uruchom i wpisz "msconfig" ,a potem enter.
Dobrze by było gdybyś załaczł zrzut z tymi dwoma obrazkami – procesy z managera i uruchamianie z msconfig. Na ich podstawiem ozna próbować oceniać co moźe być przyczyną długiego startu.
Z racji Twoich słów na temat początków pracy odeślę Cię jeszcze do archiwum byś w nim poczytał na temat "tuningu" czy "optymalizacji" systemu i próbowął zastosować rady , które pod takimi hasłami znajdziesz.
Rebe
Dodano
17.03.2004 08:14:14
uzylem tego botvisa, niestety bez skutku :? zrobilem jeszcze na wszelki wypadek defragmentacje dysku c: ale to tez nie pomoglo, we wlasciwosciach tych kontrolerow IDE/ATA... w podstawowym jest "Ultra DMA..." a w pomocniczym "Multi–word DMA...", aha dodam jeszcze ze system stoi na partycji fat32, nie wiem czy to ma wplyw na szybkosc startu bo kiedys tez mialem na facie i bylo ok, doradz mi co mam robic dalej...
Anonymous
Dodano
16.03.2004 22:19:47
Zobacz co jest wpisane własnie w okienku "bieźący tryb transferu" – jezeli "PIO" to wybierz z menu pod prawym przyciskiem myszy odinstaluj dla tego kanału IDE i zrestartuj komputer. Jeźeli nastomiast wpis tam jest "Ultra DMA tryb .... " to bedzie trzeba dalej mysleć.
Dodatkowo – niezaleznie od wszystkiego – moźe uźyć programu o nazwie botvis– znajdziesz w sieci bez problemu. słuźy on optymalizacji startu systemu XP – po jego uruchamieniu z menu "trace" wybierz "optimize..." i dalej juź postępuj zgodnie z tym co na ekranie się pojawi – najpierw restart, a po restarcie program włączy się ponownie i dokończy operację.
Rebe
Dodano
16.03.2004 18:50:54
ale co ja mam z tym zrobic?? mogl bys mi powiedziec, bo ja jestem naprawde poczatkujacy... :oops:
Anonymous
Dodano
16.03.2004 18:22:17
mój komputer – sprzet – menager urźadzeń – kontrlery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – ppm właściwości – bieźący tryb transferu.

To własnie miałem na mysli pisząc poprzedni post.
Rebe
Dodano
16.03.2004 16:54:02
Rebe:
brtx:
Dziwi mnie Twoj problem skoro rzadko kompa wylaczasz...
Uzyj opcji SZUKAJ > powolne uruchamianie bylo przerabiane na tym forum miliard razy.

...... od trybu pracy dysku poczynając.

Co masz na mysli ???
Anonymous
Dodano
16.03.2004 16:47:09
brtx:
Uzyj opcji SZUKAJ > powolne uruchamianie bylo przerabiane na tym forum miliard razy.

...... od trybu pracy dysku poczynając.
Rebe
Dodano
16.03.2004 08:19:55
brtx
Dodano
15.03.2004 23:26:21
Anonymous
Dodano:
15.03.2004 22:45:40
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1