pomocy win xp!!

witam mam dysk 120 giga caviar. dokładnie to dysk znajomego. COś mu sie popsuło (nie szło uruchomić xp).Dał mi go do naprawy.Myślałem źe format plus instalka nowego xp wystarczy.ale nie. zmieniłem bootowanie na cd.wszystko instaluje sie ok tzn najjpierw sie formatuje a potem instaluje –potem jest uruchomienie ponowne .potem powinno nastąpić instalowanie windowsa tzn juz niebieski ekran (z lewej strony upływający czas do konca instalacji) tyle źe to sie juz nie odbywa.pisze źe brak jakiegos pliku ntr....Wrzuciłem go do partition magic–nie wykrywa błędów.co mi radzicie? czy macie jakies dobre programy do sprawdzenia bvad sektorów,albo usuwania ich?pozdr

Odpowiedzi: 4

–>>MBR :)

kitek1:
błąd odczytu dysku

1. sprawdz taśmy sygnałowe
2. włącz w BIOSie UDMA
3. sprawdz czy dobrze masz podłączoną zworek czyli:Primary/Master
SDM
Dodano
03.03.2006 00:23:47
Odtwarzanie kodu startowego (komendą fixmbr :!:) raczej nic nie da, gdyź podczas instalacji kod i tak jest napisywany, chociaź warto spróbować. Większe jednak nadzieje wiązałbym z poleceniam fixboot c:, które przywraca kod bootstrap w bootsectorze partycji aktywnej...

Sądząc jednak po twoim ostatnim poście... Moźliwe, źe to ostatnie chwile tego dysku. Wyciągnij z niego niezbędne dane i przeskanuj programem diagnostycznym pobranym ze strony producenta.
Amon–Ra
Dodano
03.03.2006 00:20:11
co to znaczy mbr? wiesz nie jestem zabardzo wtajemniczony:) a komunikat będu sie zmienił i teraz brzmi " błąd odczytu dysku" a pod nim pisze naciśnij ctrl alt del w celu restartu .i tak w kólko.pomocy
kitek1
Dodano
03.03.2006 00:12:17
usuń wszystkie partycje gdzie postaw je ponownie, kolejną rzeczą jest załadowanie nowego MBR–a za pomocą komedy FIXMBR

P.S
Czy moźesz podać, dokładny komunikat błedu :?:
SDM
Dodano
03.03.2006 00:01:57
kitek1
Dodano:
02.03.2006 22:29:50
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1