Pomocy. Uszkodzony dysk.
Witam. Mam wielki problem. Posiadam dysk Seagate st3200826a. Wkładając tylną listwe do gniazda dysku uszkodziłem jeden bolec, dokładnie to wypchnąłem go do środka. Bios wykrywał dysk, ale system się nie ładował. Naprawiłem problem z bolcem, delikatnie wyciągnąłem go szczypcami. Sprawdziłem multimetrem czy jest ''przejscie sygnału'' i jest. Nadal bios go widzi, ale system się nie ładuje. Robiłem różne testy, ale nie pisało nic w wynikach o żadnych błędach. Chciałem zainstalować na nowo system. Instalacja doszła do momentu resetu, a jak wyłączyłem butowanie z płyty CD to nic się nie działo. Jak podpiąłem go jako slave to system ze sprawnego dysku też sie nie odpalił. Jeżeli ktoś wiedziałby co mogłbym zrobić, żeby dysk działał bez wizyty w serwisie to będę bardo wdzięczny.
Odpowiedzi: 2
Jak już napisałem wcześniej na innem kompie też go nie wykrywa, a nawet nie ładuje systemu z działajacego dysku.
zeby sprawdzić dysk podłacz HDD do drugiego kompa i spróbuj zainstalować, gdzie może inne komponety Twojego sprzętu się sypią.
Wejdz do konsoli odzyskiwania
chkdsk /rdiskpart /delete
chkdsk -> sprawdzi czy masz błedy na dysku!
diskpart -> usunie partycje
Strona 1 / 1