POMOCY!!! "znaleziono witryne web trwa oczekiwanie na o

mam 2 komputery – XP udostepnia dla 98. I mam problem, otoczenie sieciowe dziala pieknie, GG chodzi ICQ chodzi inne komunikatory tez, ale WWW nie chodzi i o tyle dziwine ze np. Google chodzi bez problemu, microsoft.com.pl tez (nie mylic ze strona microsoftu, to jest prywatna polska domena), hotmail chodzi, ale to wszystko, nie wiem dlaczego tak sie dzieje.

Sprawdzalem VISUALROUTEM czy sa jakies przestoje i nic nie pokazal, np. do wp.pl czy onet.pl bez problemu 130ms, ale nie wlaczaja sie

W wyszukiwarce pokazuje ze odnalazl strone i nawet juz w niebieskim pasku wyswietla sie tytul, ale zatrzymuje sie na "czekam na odpowiedz serwera" no i tutaj d.. ciemna.

Mial ktos podobny problem?
z gory dzieki za odpowiedz

Odpowiedzi: 16

aha tez bym nie wpadl jak co krok "zostaw domyslne" "ustaw automatycznie", itp. myslalem ze "oni" juz go wstawili
jancior
Dodano
22.08.2003 05:12:34
Ze mostek niepotrzebny to wiedzialem, ale ze nie masz powpisywanych adresow DNS to nigdy bym nie wpadl :wink: .
EL NINO
Dodano
22.08.2003 01:48:50
Prolem rozwiazany!!!

troche pogrzebalem tym programikiem do MTU, nie pomoglo.
Az wstyd sie przyznac, trzeba bylo po prostu znalezc adresy IP DNSow providera i wpisac we wlasnicowosciach TCP/IP.

To ze niektore strony znajdowalo, to moze dlatego ze jest jakis domyslny DNS w sieci, ktory ma niektore wpisy.

Bardzo dziekuje wszyskim za pomoc i jezeli kogos urazilem swoim niedouczeniem to wybaczcie wodzowie.

Mysle ze post mozna zamknac i zarchiwizowac, moze ktos kiedy bedzie mial ten sam problemik
jancior
Dodano
22.08.2003 01:10:44
z tymi mostkami to juz wiem ze nipotrzebnie robilem, wystarczy udostepnic polaczenie
dzieki za te porade
ale niestety walcze dalej z www
jancior
Dodano
21.08.2003 23:53:09
mam dwie sieciowki w "serwerze" jedna dla DSL druga dla klienta
jancior
Dodano
21.08.2003 22:03:04
jancior:
Problem mam z komputerem klienckim – COMPAQ PRESARIO 4770 z systemem win98se
Jesli to Twoje DSL rowniez wykorzystuje PPPoE to rzeczywiscie mozesz miec problem z MTU, ale jak napisalem jest to tutaj opisane w tym dziale. Uzyj przycisku Szukaj i wpisz "mtu". Z tego co wiem, to blad ten znika jesli w systemie zainstalowany jest SP1.
jancior:
I jezeli chodzi o ten mostek to jak inaczej mozna polaczyc jeden komputer do jednego serwera. XP ma tworzenie tego mostka domyslnie przy tworzeniu seci domowej.
Nie wiem czy sie dobrze rozumiemy, ale mostek w XPku tworzymy calkowicie do czego innego a mianowicie do polaczenia dwoch segmentow sieci podpietych pod dwa interfejsy. Natomiast samo ICS sluzy do udostepnienia internetu drugiemu komputerowi. Czy pod Twoj komputer z polaczenim DSL podlaczone jest wiecej komputerow na dwoch sieciowkach ?
EL NINO
Dodano
21.08.2003 21:04:07
przepraszam widac w tym calym zmieszaniu zapomnialem o konkretach.

Problem mam z komputerem klienckim – COMPAQ PRESARIO 4770 z systemem win98se

I jezeli chodzi o ten mostek to jak inaczej mozna polaczyc jeden komputer do jednego serwera. XP ma tworzenie tego mostka domyslnie przy tworzeniu seci domowej.
jancior
Dodano
21.08.2003 20:29:08
jancior:
polaczenie mostkowe w windowsie XP, po prostu mostkuje sie dwa interfejsy i udostepnia polaczenie na trzecim i normalnie wszytko ma chodzic, robilem to na innych kopmach i zawsze dzialalo
ICS– to jest udostepnie czy IIS– uslugi internetowe, ktore oczywiscie mam zainstalowane
Wiem co to mostek, ale pytam dlatego, ze nie wiem po co go stosujesz jesli masz tylko jeden komputer podpiety do "serwera".
Natomiast jesli chodzi o te nieotwierajace sie strony, to oczywiscie moze to byc problem z MTU jak zauwazyl Visa. Szkoda tylko, ze nie piszesz jasno od poczatku ktorej maszyny dotyczy ten problem. Albo trzeba sie domyslac, albo ciagnac za jezyk :wink: .
O MTU, jesli chcesz go sprawdzic oczywiscie, poszukaj w tym dziale poniewaz juz bylo opisane jak sprawdzac co zmienic i gdzie.
EL NINO
Dodano
21.08.2003 19:36:31
Problem jest z MTU ! czyli maximal Transfer Unit musisz ustawic hmmm napisze jak po 14 bo wtedy wyjde z roboty :)

Mniejwiecej chodzi o to ze pakiety sa transmitowane z zawielkich paczkach. a ostatni komp ma ustawienie na mniejsze ! najprawdopodobniej masz Neo + :P ale nie daje za to glowy :P
Visa
Dodano
21.08.2003 09:42:19
To o czym pisałem to ja u siebie w biosie mam (Award) mam: "Normal".
Wczoraj bawiłem się w przyśpieszanie portu (chodziło mi o zwiększenie prędkości internetu) i natrafiłem na to i pamiętam, źe po zmianie na jakiś ten stało mi się z internetem to samo co u ciebie.
Niestety, ale u mnie są w tym inne rzeczy do wyboru (4) bo mam inny bios niź ty.
Ale proponuje spróbować przełączyć na – Standard infrared.

Update: Albo moźe wstrzymaj się z tym na razie, jeszcze coś popsujesz i będzie na mnie :wink: . Spróbuj z "Przywracanie systemu" :wink:
damipl
Dodano
21.08.2003 09:32:28
damipl:
Wejdź do biosu.
Wybierz Integrated Peripherals ==> SuperIO Device ==>
i tam jest Uart Mode Select, napisz co masz tam wybrane/ustawione. :wink:

na hostowym BIOSie mam zaznaczone COM2, dostepne jescze sa 2 funkcje "Standard infrared" i "Smart Card Reader"

Niestety wejsc glebiej do klienckiego BIOSa nie moge i to jest raczje niemozliwe, ale to oddzielna historia ciekawego pomyslu firmy COMPAQ
jancior
Dodano
21.08.2003 01:06:52
polaczenie mostkowe w windowsie XP, po prostu mostkuje sie dwa interfejsy i udostepnia polaczenie na trzecim i normalnie wszytko ma chodzic, robilem to na innych kopmach i zawsze dzialalo
ICS– to jest udostepnie czy IIS– uslugi internetowe, ktore oczywiscie mam zainstalowane
jancior
Dodano
21.08.2003 00:23:48
jancior:
A moze nie nalezy ustawiac polaczenia mostkowego tylko routing
O co chodzi z tym mostkiem ? Gdzie Ty masz mostek i po co ? Jak polaczyles te kompy i na ktorym nie chodza te strony ? Nie uzywasz udostepniania (ICS) ?
EL NINO
Dodano
20.08.2003 23:23:03
Kurcze bedzie maly problem z tym biosem bo on nie ma standardowego, sam sie aktualizuje i nie ma mozliwosci wejscia w ustawienia. ale poproubuje i za chwile sie odezwe
oczywiscie dzieki
jancior
Dodano
20.08.2003 19:14:06
Wejdź do biosu.
Wybierz Integrated Peripherals ==> SuperIO Device ==>
i tam jest Uart Mode Select, napisz co masz tam wybrane/ustawione. :wink:
damipl
Dodano
20.08.2003 19:10:37
przeinstalowalem windowsy, ustawilem siec recznie. Wszystko chodzi poza wiekszoascia stron WWW.

Chodzi nawet Outlook, laczy sie z serwerami onetu, wp i innymi, jak juz wspomnialem chodzi ICQ, GG i inne komunikatory

Ze stron ktore wchodza to jeszce jest FORTISbanku.

Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi, czy to jest kwestia przegladarki (tutaj 5) czy protokolu html (jest 1.1) czy moze portu (80, tak mi sie wydaje chyba ze rozne strony wchdza roznymi portami)
A moze nie nalezy ustawiac polaczenia mostkowego tylko routing,jezeli tak, to moze ktos w dwoch slowach opisze jak z tymi adresami IP w routingu pod XP, bo jakos nie moge znalezc w sieci

Mam nadzieje ze ktos poratuje mniejakims pomyslem. Jeszce chwila i wywalam komputer przez okno

PS Aha.

Czy to moze byc kwestia tego ze komputer na ktorym chodzi 98 to COMPAQ PRESARIO 4770, to jakas stara amerykanska technologia, gdzie BIOS jest zapisywany na twardym dysku...
jancior
Dodano
20.08.2003 18:33:29
jancior
Dodano:
20.08.2003 06:01:47
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1